Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 20

„Žalgirio“ talentas – apie išskirtinį M.Buzelį, NCAA variantą ir trenerį Dentmoną

Matas Buzelis kilo nuo grindų ir ėjo atsiimti naudingiausio „Basketball Without Borders“ stovyklos žaidėjo prizą, o Motiejus Krivas kukliai šypsojosi ir plojo pirmą kartą sutiktam tautiečiui. Bet Kauno „Žalgirio“ sistemos auklėtinis irgi buvo ryškus tarp 40 talentingiausių žaidėjų iš viso pasaulio.

Šį sezoną šansų LKL ir Eurolygoje jau sulaukęs 18 metų 214 cm ūgio žaidėjas nedvejodamas grūdo kamuolį į krepšį sulaukęs komandos draugo perdavimo.

Kitoje situacijoje jis rėkė „and one“, su kontaktu versdamas kamuolį iš po krepšio.

M.Krivas finalinėse „Basketball Without Borders“ rungtynėse pelnė 9 taškus ir buvo rezultatyviausias 20 minučių trukmės rungtynes laimėjusioje „Boston Celtics“ komandoje bei pademonstravo savo lygį tarp pačių talentingiausių savo amžiaus žaidėjų iš viso pasaulio.

Tarp jų buvo ir Matas Buzelis – Amerikos išeivijos lietuvis, kuriam prognozuojamas vienas iš pirmųjų šaukimų kitų metų NBA naujokų biržoje. Įspūdingo sudėjimo 208 cm ūgio žaidimo kūrėjas Solt Leik Sityje „All-Star“ savaitgalio metu surengtoje stovykloje atsiėmė MVP prizą.

„Tikrai aukšto lygio stovykla, nesitikėjau, kad bus tiek gerų žaidėjų. 27 valstybės iš viso pasaulio, – bendru įspūdžiu apie stovyklą pasidalino M.Krivas. – Labai geri įspūdžiai, labai gera patirtis, labai geri treneriai, visi labai draugiškai priėmė – labai patiko.“

Jaunasis žalgirietis, kurio komandą stovykloje treniravo ne kas kitas, o buvęs Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas Justinas Dentmonas, papasakojo apie patirtį BWB stovykloje, pasidalino įspūdžiu apie pirmą kartą sutiktą M.Buzelį bei atskleidė, jog svarstys variantą vasarą keltis už Atlanto.

– Ar spėjai Justinui Dentmonui perduoti linkėjimų nuo „Žalgirio“?

– Spėjau, dar su Matu ir juo nuotrauką pasidarėme, su Pauliumi pakalbėjome.

– Kokį įspūdį jis paliko kaip pradedantysis treneris?

– Labai patiko. Žaidžiau ir jaučiau pasitikėjimą iš jo, kad galiu suklysti, galiu ne ten perdavimą paduoti. Atrodo labai protingas.

– Ar spėjo kokia istorija iš „Žalgirio“ laikų pasidalinti?

– Ne, nesidalino (juokiasi).

– BWB stovykla yra specifinė, aukštaūgiams joje save parodyti nėra lengva. Prie ko reikėjo čia prisitaikyti, kas buvo labiausiai neįprasta?

– Sakyčiau, kad labiausiai prie greito puolimo, nes tik atsikovoji ir iškart bėgi. Bet pasisekė, kad gavau gerus komandos draugus. Turbūt dėl to ir laimėjome, nes visi pasavomės, nebuvo, kad vienas forsuotų. Tad labiausiai reikėjo prisitaikyti prie greito puolimo ir atletiškumo.

Mariaus Milašiaus, 15min nuotr./„Basketball Without Borders“ stovyklą laimėjusi komandą su M.Krivu ir M.Buzeliu
Mariaus Milašiaus, 15min nuotr./„Basketball Without Borders“ stovyklą laimėjusi komandą su M.Krivu ir M.Buzeliu

– Kokį įspūdį paliko Matas Buzelis?

– Tikrai labai geras žmogus, paprastas, galima pakalbėti. O aikštėje vienas geriausių ar net geriausias mano matytas jaunimo žaidėjas vienas prieš vieną žaidime. Labai gerą įspūdį paliko.

– Apie ką pavyko pasikalbėti, galbūt kažko vienas kito klausėte?

– Apie viską pakalbėjome. Nespėjau paklausti, kada į rinktinę atvažiuos.

– Kalbant apie perspektyvą ateities rinktinėje. Ar yra tekę žaisti su tokiu aukštu įžaidėju ir ką galvoji apie tokį ginklą?

– Su tokio ūgio įžaidėju nėra tekę žaisti, bet manau, kad geras ginklas būtų.

– Kaip vertini savo žaidimą ir tobulėjimą šį sezoną?

– Žaidžiu ir pirmoje, ir antroje „Žalgirio“ komandoje. Būna bangavimų, bet svarbiausia tobulėti ir nesustoti. Kol kas tikrai tiek iš asmeninės, tiek iš komandinės pusės viskas gerai.

– Kada gavai kvietimą į šią stovyklą ir kokios buvo emocijos jį gavus?

– Gal savaitę ar dvi prieš, nebuvo, kad paskutinę akimirką gavau. Iš pradžių gal net nesupratau, kokio lygio tai stovykla, nebuvo to jausmo, bet kai susipažinau su visomis naujienomis apie šią stovyklą, tai tikrai apsidžiaugiau.

– Ar spėjai pasimėgauti kažkokiais „All-Star“ renginiais?

– Pirmą dieną buvome žaidimų erdvėje ir žiūrėjome NBA „Kylančių žvaigždžių“ rungtynes, o šeštadienį buvome „NBA Crossover“ renginyje. O sekmadienį važiuosime į „All-Star“ rungtynes.

– Kokia didžiausia žvaigždė, kurią sutikai, gal spėjai ir pakalbėti?

– Jose Alvarado turbūt („New Orleans Pelicans“ gynėjas, tapęs „Kylančių žvaigždžių“ renginio MVP – aut. past.). Bet pakalbėti su juo nespėjau. Jis pravedė keletą pratimų ir pakalbėjo gal 10 minučių.

„Scanpix“/AP nuotr./Jose Alvarado
„Scanpix“/AP nuotr./Jose Alvarado

– Ar po Joakimo Noah kalbos nežadi išsitrinti socialinių tinklų (buvusi NBA žvaigždė į jaunuosius krepšininkus kreipėsi su kalba, kurioje akcentavo pernelyg į telefonus sulindusį šių dienų jaunimą – aut. past.)?

– Gal dar neišsitrinsiu, bet bandysiu apmažinti (šypsosi).

– Kalbant apie tavo ateitį, ar realu, kad šią vasarą išvažiuosi į NCAA?

– Turiu opciją po šio sezono važiuoti. Nežinau, iki kada ji užsidaro. Per dar galvoju apie tai – yra pliusų ir ten, ir čia.

– Kokie pagrindiniai pliusai, kuriuos dedi ant svarstyklių?

– NCAA pagrindiniai pliusai yra vienas prieš vieną žaidimas, fizinis paruošimas, o Europoje viso krepšinio supratimas, situacijų skaitymas. Eurolygos lygis geresnis negu NCAA, fiziškumas taip pat, tad yra ir ten, ir ten privalumų.

Turiu opciją po šio sezono važiuoti.

– Kurie universitetai yra pateikę tau pasiūlymus?

– Yra gal keturi universitetai, kurie domisi.

– Kiek apsilankymas šioje stovykloje palenkė tave į amerikietišką kultūrą?

– Visas aprūpinimas ir apgyvendinimas aukšto lygio, viskas organizuota ir laiku. Gal šiek tiek palenkė.

– Esi gimęs ir augęs Europoje, o kokio krepšinio šalininkas labiau esi – NBA ar Europos?

– NBA labai retai žiūriu, nebent epizodus. Eurolyga kelia didžiausią įspūdį. Eurolygos krepšinis man žymiai įdomesnis.

– Kurie aukštaūgiai Eurolygoje ir NBA tau labiausiai imponuoja ir matai su jais didžiausius savo panašumus?

– NBA sakyčiau imponuoja Nikola Jokičius, Alperenas Sengunas ir Luka Garza. Europoje labiausiai stebiu Donatą Motiejūną. Jo judesių arsenalas puolime vienas geriausių.

– Visi šie žaidėjai, kuriuos paminėjai, turi ir elitinius perdavimo įgūdžius. Ar tai irgi aspektas, kurį labai nori turėti ir tobulinti?

– Jeigu tokį įgūdį turėčiau, būtų tikrai super, bet ne kiekvienam duota, kad viską matai. Jeigu toks įgūdis būtų, tai būtų labai gerai.

– O kur tau reikėtų labiausiai padirbti, kad galėtum žaisti NBA stiliaus krepšinį?

– Dabar visi ieško aukštaūgių, kurie galėtų išplėsti aikštelę. Turėčiau išplėsti savo žaidimą, kažkiek žaisti nuo tritaškio, pataikyti tritaškį. O taip pat gynyba perimetre, kad galėčiau gintis išsikeitęs.

– Kiek pavyko sekti „Žalgirio“ kovas KMT ir kiek bendravai su komandos draugais iš Kauno?

– Pasižiūrėjau pusfinalį su „Lietkabeliu“, matėsi, kad komanda nusiteikusi neprisižaisti. Finalą irgi laimėjo, tai labai smagu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas