Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 07

„Chemtreilai“ – nemirštanti sąmokslo teorija

„Chemtreilai“ – nesibaigiantis sąmokslo teorijų kūrėjų idėjų šaltinis. Nors mokslininkai jau ne kartą įrodė, kad lėktuvų paliekamuose pėdsakuose nėra nieko pavojingo, visame pasaulyje vis dar atsiranda naujų melagienų, kurios tariamai patvirtina jų egzistavimą ir net tai, kad keleiviniai lėktuvai purškia COVID-19 užkratą. Tai nėra tiesa.
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai
Dangaus skliaute – rūkstančių kaminų piešiniai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastaruoju metu lietuviškoje socialinio tinklo „Facebook“ erdvėje populiarėja vaizdo įrašas, kuriame pseudomokslininkai pateikia „įrodymus“ apie lėktuvų pėdsakų tariamai keliamus pavojus.

Vaizdo įrašo pradžioje kalbantis vyras paaiškina, kad lėktuvų sukuriamas kondensacinis pėdsakas panašus į tai, kai žmogus išeina į lauką šaltą dieną ir iškvepia šiltą orą. Tai tiesa.

Tačiau toliau kalbėtojas pateikia keistą palyginimą – pasak jo, ilgai šaltame ore eidamas žmogus nepalieka po savęs kelių kilometrų ilgio kondensacijos pėdsakų.

„Tai beprotybė galvoti, kad žvelgdami į dangų mes matome lėktuvų kondensacinius pėdsakus“, – pareiškia kalbėtojas.

Tačiau jis nėra teisus. Visų pirma, temperatūra lėktuvo skrydžio aukštyje daug žemesnė nei šalčiausią dieną išėjus į lauką.

Nuo 9 iki 12 tūkst. metrų aukštyje skrendantys lėktuvai dažniausiai yra apsupti oro temperatūros, kuri siekia nuo minus 40 iki minus 57 laipsnių Celsijaus.

Įprastai lėktuvai skrenda maždaug 740 - 925 km/h greičiu.

Tad natūralu, kad jų paliekami kondensaciniai pėdsakai ilgesni ir išlieka ore ilgiau.

Populiari sąmokslo teorija

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

Teorijos skleidėjai savo žodžius grindžia tuo, kad praskridę lėktuvai po savęs palieka pėdsakus – jie ir vadinami „chemtreilais“.

Pavadinimas „chemtreilai“ yra pakeista lėktuvų paliekamo kondensacijos pėdsako „contrail“ (angl. condensation + trail) forma.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste

Mokslininkai paneigė

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai lėktuvų paliekami neva pavojingi pėdsakai buvo siejami su tariamu siekiu sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai, atlikę tyrimą, paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

2016 metais mokslo žurnalas „New Scientist“ paskelbė publikaciją, kurioje „Chemtreilų“ sąmokslo teoriją ėmėsi tikrinti 77 mokslininkai.

76 iš 77 mokslininkų pateikė išvadas, kuriose aiškinama, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lėktuvų stebėjimas Vilniaus oro uoste

Vienas tyrėjų teigė nutolusio regiono dirvoje aptikęs daugiau bario, nei tikėtasi.

Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino nė vienas jų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas