Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 16

CNN: Ukrainai perduotos priešlėktuvinės sistemos S-300

JAV transliuotojas CNN skelbia, kad su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai buvo perduotos oro erdvės gynybos sistemos S-300, sustiprinsiančios šalies priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos pajėgumus. Iki šiol Vakarai Ukrainai tiekė tik trumpo nuotolio pernešamas priešlėktuvinės gynybos sistemas.
Rusijos zenitinių raketų kompleksas S-300
Rusijos zenitinių raketų kompleksas S-300 / „Scanpix“ nuotr.

CNN kiek anksčiau trečiadienį pranešė, kad, vieno aukšto rango JAV pareigūno teigimu, Amerika ir kitos NATO sąjungininkės Ukrainai perduos keletą raketų „žemė-oras“ sistemų.

Raketų sistema S-300
Raketų sistema S-300

Pasak neįvardijamo pareigūno, tarp perduodamų sistemų yra S-300V, S-300PT, 9K33 Osa ir 9K34 Strela. Anot jo, sistemos buvo įsigytos iš NATO šalių partnerių.

Praėjus kelioms valandoms CNN korespondentas Jimas Sciutto pranešė, kad pagrindinis Respublikonų partijos narys Užsienio reikalų komitete Michaelas McCaulas patvirtino, jog S-300 sistemos jau yra nugabentos į Ukrainą.

Sovietų Sąjungos laikais sukurtos S-300 šeimos priešlėktuvinės gynybos sistemos gali naikinti lėktuvus ir sparnuotąsias raketas 75-100 kilometrų atstumu.

Šias sistemas iki šiol naudoja ir patys ukrainiečiai, tačiau jų radarai bei raketų paleidėjai nuo pat karo pradžios yra ir vienas pagrindinių Rusijos paleistų raketų taikinių.

Iki šiol svarstyta, kad sistemos galėtų būti perduodamos iš NATO valstybių, kurios jas taip pat turi – Bulgarijos, Graikijos, Lenkijos ar kitų. Kol kas informacijos, kuri šalis galėjo perduoti dalį savo turėtų sistemų, – nėra. Taip pat nepatvirtinta, ar Ukrainai perduota visa sistema – pavyzdžiui, nepriklausomai galinti veikti S-300 baterija, ar tik dalis jos.

Kadangi Ukrainos pajėgos pačios naudoja šias sistemas, nereikėtų skirti daug papildomo laiko mokymuisi ar sistemų integravimui į pajėgas. Tai buvo vienas iš argumentų, kodėl iki šiol į Ukrainą buvo tiekiamos tik trumpo nuotolio pernešamos oro gynybos sistemos, kaip „Stinger“ ar „Piorun“.

9K33 Osa yra viena pirmųjų sovietinių mobilių oro gynybos sistemų, kuri turi savo radarą ir pati gali sekti taikinius 20-30 km atstumu. Šešis raketų paleidėjus turinti sistema gali naikinti taikinius už maksimalaus 12 kilometrų atstumo.

9K34 Strela yra trumpo nuotolio pernešama priešlėktuvinė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas