Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 02

Dar viena propagandos klišė: tuberkuliozės atvejų pasaulyje daugėja ne dėl ukrainiečių

Prieštaringai vertinama Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova ėmė tvirtinti, kad Ukrainos karo pabėgėlius priimančiose šalyse sunerimta dėl atvykėlių neva platinamos tuberkuliozės. Panašius gandus apie ukrainiečių tariamai „atvežamas“ ligas rusų propagandininkai ėmė aktyviai platinti praėjus maždaug mėnesiui nuo Rusijos invazijos pradžios. Pastaruoju metu išties daugiau nerimo kelia užkrečiamų ligų plitimas, tačiau tai nesusiję su karo pabėgėliais.
Gydytojas analizuoja plaučių nuotrauką
Gydytojas analizuoja plaučių nuotrauką / 123RF.com nuotr.

Šių metų vasario 24 dieną Rusija pradėjo plataus masto karinę invaziją į Ukrainą, kurią rusų propagandininkai iki šiol vadina „specialiąja karine operacija“.

Maždaug po mėnesio – balandžio 25 dieną – socialiniuose tinkluose ir Kremliui palankioje žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Čekija dėl išaugusio susirgimų tuberkulioze skaičiaus kaltina į šalį plūstančius karo pabėgėlius.

Gegužės 18 dieną, Rusijos URM atstovė M.Zacharova spaudos konferencijos metu pareiškė, kad Europa tiria atvykstančius ukrainiečius dėl tuberkuliozės, nes šalyje neva veikė biologinio ginklo laboratorijos. Tai nėra tiesa.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Marija Zacharova
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Marija Zacharova

Beveik tuo pačiu metu kaip M.Zacharova, Rusijos kariuomenės radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų vadas Igoris Kirilovas ėmė skleisti melagieną, kad „išanalizavus dokumentus išaiškėjo, jog 2020 metais Luhansko liaudies respublikoje buvo platinami padirbti banknotai, ant kurių rasta tuberkuliozės užkrato.

Jis taip pat pažymėjo, kad, anot ministerijos, „Ukraina kartu su Pentagonu šalia Rusijos sienos vykdė karinio biologinio ginklo kūrimo programas“. Tai nėra tiesa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rubliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rubliai

Tykantis pavojus

Atslūgus COVID-19 pandemijai, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ėmė siūlyti atidžiau atkreipti dėmesį į tuberkuliozės plitimą.

CDC duomenimis, 2021 metais JAV buvo užfiksuota 7860 tuberkuliozės atvejų, tai siekia maždaug 2,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Centro analizėje pabrėžiama, kad COVID-19 pandemijos metu dėl ribotų kontaktų ir apsaugos priemonių dėvėjimo, tuberkuliozės atvejų 2020 metais fiksuota 20 proc. mažiau nei įprastai, o 2021 metais – 13 proc. mažiau nei įprastai nepandeminiais metais.

Tačiau yra ir prastų naujienų – diagnozuoti tuberkuliozės atvejai buvo labiau užleisti ir ilgiau negydyti.

Pasaulinio masto problema

Panašios išvados pateikiamos PSO pateiktoje 2021 metų tuberkuliozės situacijos apžvalgoje.

Joje rašoma, kad 2020 metais nuo tuberkuliozės mirė daugiau žmonių, o lyginant su 2019 metais, asmenų kuriems ši liga buvo diagnozuota, taikytas stacionarinis ar profilaktinis gydymas, buvo mažiau.

PSO pabrėžia, kad daugelyje šalių žmogiškieji, finansiniai ir kiti ištekliai buvo perskirstyti iš kovos su tuberkulioze į atsaką COVID-19 pandemijai, o tai apribojo pagrindinių paslaugų prieinamumą.

Taip pat žmonėms buvo sunku gauti tinkamą priežiūrą ir gydymą dėl karantino ribojimų.

PSO akcentuoja, kad 2020 metais COVID-19 pandemija, be daugelio kitų, sutrikdė tuberkuliozės diagnozavimo ir gydymo paslaugas ir tai davė apčiuopiamai neigiamų rezultatų.

Pavyzdžiui, 2020 metais nuo tuberkuliozės mirė maždaug 1,5 mln. žmonių (įskaitant 214 000 ŽIV infekuotų asmenų).

PSO modeliavimo prognozės rodo, kad 2021 ir 2022 metais žmonių, sergančių tuberkulioze ir mirštančių nuo šios ligos, skaičius gali būti daug didesnis.

VIDEO: Kas yra tuberkuliozė ir kodėl ja užsikrėsti gali kiekvienas?

Pabėgėlių nekaltina

Čekijoje pastebėtas tuberkuliozės atvejų augimas nebuvo išskirtinis reiškinys – dėl šios ligos sunerimę daugelis valstybių ir sveikatos apsaugos organizacijų atstovų.

Beje, priešingai, nei teigiama Rusijos naujienų agentūros TASS pateikiamoje informacijoje, oficialūs šaltiniai Čekijoje nelinkę sieti atvejų augimo su karo pabėgėliais.

2020 metais Čekijoje sergamumas tuberkulioze siekė 3,9 atvejo 100 tūkst. žmonių.

Palyginimui – tais pačiais metais Lietuvoje 100 tūkst. žmonių buvo diagnozuoti 24 tuberkuliozės atvejai.

Dėl tuberkuliozės protrūkių būtų sunku kaltinti ir I.Kirilovo minėtą priežastį – esą šios ligos užkratas buvo platinamas per pinigus.

Nors banknotai nėra pats švariausias dalykas, tačiau oro lašeliniu būdu plintančia tuberkulioze per juos užsikrėsti būtų sunkiai įmanoma.

123RF.com nuotr./Mergaitė ligoninėje
123RF.com nuotr./Mergaitė ligoninėje

Karas trukdo ligų kontrolei

Rusų propagandininkų tvirtinimai, jog ukrainiečiai platina ligas, „atsivežtas“ iš šalyje esančių biolaboratorijų, nėra tiesa.

Iš tiesų daugiausiai prie užkrečiamų ligų plitimo prisidėjo šalį užpuolusi Rusija, mat dėl karo padėties užkrečiamų ligų suvaldymas tapo labai komplikuotu procesu.

Padėtis dėl sergamumo tuberkulioze Ukrainoje buvo pavojinga dar prieš kelis metus.

2017 metais viename neturtingiausių Ukrainos regionų – Odesos srityje – sergamumas tuberkulioze siekė 110 atvejų 100 tūkst. asmenų.

2020 metais visoje Ukrainoje 100 tūkst. žmonių buvo diagnozuojami 73 tuberkuliozės atvejai.

Kaip pastebima portalo nytimes.com publikacijoje, dėl kilusio karo Ukrainoje sumažėjusi užkrečiamų ligų kontrolė gali baigtis naujais, sunkiai suvaldomais protrūkiais, jei į šalį nebus pradėti tiekti reikiami kiekiai medikamentų.

Ukrainoje nerimą kelia diagnozuotų ŽIV ir hepatito C atvejų skaičius bei pavojingai žemi vakcinacijos nuo tymų, poliomielito ir Covid-19 rodikliai.

Nuo koronaviruso šiuo metu vakcinuota tik 35 proc. Ukrainos gyventojų, dar 1,5 proc. yra gavę bent po vieną skiepo dozę.

Gyvenimo sąlygos, kuriomis šiuo metu dienas leidžia nuo bombų besislepiantys Ukrainoje likę gyventojai ir pabėgėliai iš šalies, sudaro puikią terpę plisti užkrečiamoms ligoms.

Platina sergantys atvira ligos forma

Kvėpavimo organų tuberkuliozė tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (Mycobacterium tuberculosis ), plintanti per orą su dalelėmis.

Pagrindinis užkrato šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkuliozės forma. Kai toks žmogus čiaudo ar kosti, tuberkuliozės mikobakterijos patenka į orą ir jame gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs užteršto oro, gali tapti infekuotu.

Dažniausiai ši liga pažeidžia plaučius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas