Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 31

Derinamas leidimas LGBT eitynėms Kaune: kaip į jas reaguos miestiečiai?

Kauno miesto savivaldybė kol kas dar neišdavė leidimo rugsėjo 4-ąją čia surengti LGBT bendruomenės eitynes „Kaunas Pride“, šiuo metu leidimas derinamas, 15min nurodė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras. Buvęs šio miesto meras, parlamentaras Andrius Kupčinskas nesiėmė spėlioti, kaip Kaunas reaguotų į tokį renginį, bet pažymėjo, kad LGBT klausimais miestiečių nuomonės išsiskiria.
„Baltic Pride“ 2019
LGBT eitynės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, dėl leidimo surengti 3 tūkst. dalyvių eitynes į savivaldybę kreipėsi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga.

„Gegužės 1-osios profesinė sąjunga prašė savivaldybės išduoti leidimą rengti eitynes rugsėjo 4 dieną, kurios prasidėtų Rotušės aikštėje ir tęstųsi iki Nepriklausomybės aikštės. Pranešime nurodytas planuotas dalyvių skaičius – 3 tūkst. žmonių“, – atsakyme 15min dėstė P.Keras.

Bet, pasak jo, šioje atkarpoje dabar vyksta remontas, todėl eitynių organizatoriams teks ieškoti kito maršruto:

„Kauno miesto savivaldybė informavo organizatorius, kad toks maršrutas neįmanomas fiziškai dėl tuo metu numatytų kapitalinio remonto darbų Vilniaus gatvėje, kuri bus uždaryta.“

Startuoti ketina Laisvės alėjoje

Paklaustas, ar apskritai savivaldybė būtų linkusi išduoti leidimą, jei dalyviai eitynėms rastų kitą maršrutą, P.Keras nurodė, jog tai paaiškės, kai organizatoriai kreipsis dar kartą.

Išduodant leidimus, visais atvejais svarbu įvertinti nemažai konkrečių aplinkybių.

„Išduodant leidimus, visais atvejais svarbu įvertinti nemažai konkrečių aplinkybių, todėl tai būtų sprendžiama tik sulaukus organizatorių kreipimosi“, – teigė jis.

Gegužės 1-osios profesinės sąjungos pirmininkas Jurgis Valiukevičius 15min nurodė, jog eitynių maršrutas šiuo metu derinamas su savivaldybe.

„Buvome susitikime su savivaldybe, maršrutas derinamas. Vis tiek tai vyks Laisvės alėjoje, tik klausimas, kur pradėti eitynes. Tas yra derinama“, – teigė jis.

Mano, kad kauniečiai reaguos įvairiai

Apie planuojamas LGBT bendruomenės eitynes 15min pakalbino kaunietį, buvusį šio miesto merą, Seimo narį Andrių Kupčinską.

Paklaustas, kaip miestiečiai reaguos į šį renginį, politikas teigė manantis, kad įvairiai.

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr./Andrius Kupčinskas
Seimo kanceliarijos archyvo nuotr./Andrius Kupčinskas

„Įvairių kauniečių nuomonių yra ir jų bus, ir tai sveikintina. <...> Sunku įsivaizduoti, kokios reakcijos bus. Mačiau reakcijas internete, jos įvairios, bet šie klausimai visada įaudrina visuomenę“, – komentavo A.Kupčinskas.

Renginio mastą, pasak jo, gali nulemti, kad ir oras: „Eitynių ar kažko kito aktyvumą labai daug lemia oras. Nulems oras, ar bus gausus, ar negausus dalyvavimas.“

„Yra viena grupė, kuri mėgsta dalyvauti maršuose, kiti stengiasi savo šeiminio ar kitokio gyvenimo neafišuoti. Čia – žmogaus pasirinkimo laisvė, dalyvauti ar nedalyvauti“, – pridūrė A.Kupčinskas.

Būtų pirmosios tokios eitynės Kaune

Kaune planuojamos surengti LGBT bendruomenės eitynės su šūkiu „Mes esame visur“ būtų pirmosios tokios šiame mieste.

Eitynių organizatoriai teigia renginiu norintys pabrėžti, kad LGBT žmonės egzistuoja visur ir tai nėra tik „sostinės madų reikalas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT eitynės Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./LGBT eitynės Vilniuje

Aktyvistai tikisi, kad tokius renginius pradės organizuoti ir kiti miestai bei miesteliai.

Eisenos organizatoriai feisbuke taip pat paviešino renginio manifestą.

Juo reikalaujama pagarbos, saugios aplinkos, švietimo, paremto mokslu, o ne dogmomis, LGBTQ+ žmonių apsaugos nuo diskriminacijos, teisės į santuoką, partnerystę ir įvaikinimą, lyties keitimą, privatumą, orios sveikatos apsaugos, kompetentingos psichologinės pagalbos, teisės pasirinkti norimą vardą.

Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas