Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 04 09

Detektyvas dėl Trakuose apgyvendintų vaikų: ukrainiečiai lietuvę kaltina sukčiavimu

Teisėsaugos akiratyje atsidūrusių Ukrainos vaikų namų „Perlinka“ vadovai tikina patekę į sukčių rankas: esą į Lietuvą ukrainiečių vaikų evakuaciją organizavusi lietuvė galėjo turėti savanaudiškų tikslų, todėl piktybiškai šmeižia vaikų namų personalą. Viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovė Jurgita Kasperavičiūtė įtarimus atmeta ir sako atsiribojusi nuo „Perlinkos“ vaikų namų. Tačiau paramą jų vaikams toliau renka. Žmonių aukos plaukia į įstaigos „Geri startai“ sąskaitą, nors įstaigos veikla kelia klausimų dėl skaidrumo.
Bėgančių nuo karo ukrainiečių automobilis
Bėgančių nuo karo ukrainiečių automobilis / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Prokuratūrai pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos Ukrainos vaikais, byla sulaukė tarptautinio dėmesio.
  • Į Lietuvą atgabentų Ukrainos vaikų namų „Perlinka“ vadovas Aleksandras Lobanovas neigia, kad dalį vaikų norėta išvežti į JAV galbūt įvaikinimo tikslais.
  • Informacijos apie galimus ketinimus išvežti grupę vaikų į JAV buvo gavusi Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, apie tai 15min liudijo ir kai kurie vaikų evakuaciją iš karo zonos organizavę Lietuvos atstovai.
  • „Perlinkos“ vadovo ir kai kurių darbuotojų versija: esą įtarimus apie galimą prekybą vaikais kursto vaikų parvežimą ir įkurdinimą Lietuvoje organizavusi viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovė Jurgita Kasperavičiūtė. Ukrainiečiai tikina, kad moteris galėjo turėti savanaudiškų paskatų ir teigia tapę sukčių aukomis
  • J.Kasperavičiūtė tai vadina šmeižtu ir sako atsiribojusi nuo „Perlinkos“ vaikų namų. Lietuvė surinkusi 37 tūkst. eurų „Perlinkos“ vaikams, ši parama kol kas nenaudojama ir toliau renkama.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos Ukrainos vaikais. Šio tyrimo objektas – iš Oleksandrijos miestelio į Lietuvą atgabentų ir Trakuose apgyvendintų 43 vaikų situacija.

Jau pirmosiomis vaikų apgyvendinimo Lietuvoje dienomis teisėsauga sulaukė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešimo ir jo pagrindu pradėjo tyrimą. Specialistams įtarimų sukėlė ketinimai dalį vaikų išvežti į Jungtines Amerikos Valstijas.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vadovė Ilma Skuodienė 15min šią savaitę sakė, kad Ukrainos prokuratūra taip pat ėmė aiškintis aplinkybes dėl „Perlinkos“ vaikų.

Žinia apie Lietuvoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos vaikais iš Ukrainos pasiekė ir Europos institucijas. Antradienį kalbėdama Europos Parlamento sesijoje eurokomisarė Ylva Johansson paminėjo šį atvejį savo kalboje svarstant nuo karo kenčiančių Ukrainos vaikų situaciją ir kylančias prekybos žmonėmis grėsmes.

Praėjusią savaitę 15min aprašė pradėto tyrimo aplinkybes, abejones dėl vaikų namų vadovų elgesio ir motyvų. Nepavykus su vadovais susisiekti tuo metu, 15min pateikia iki šiol neatspindėtą Ukrainos „Perlinkos“ vaikų namų atstovų poziciją.

Tikina, kad planų išvežti vaikų į JAV nebuvo

„Perlinkos“ direktorius Aleksandras Lobanovas neigia buvus planų išvežti dalį evakuojamų vaikų į JAV ir vadina tai prasimanymu. Jo teigimu, tikrovės neatitinkančią informaciją platina su vaikų namais kelerius metus dar iki karo draugavusi, vaikų pervežimą organizavusi ir aukas rinkusi viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovė J.Kasperavičiūtė.

„Čia jau taip rimtai viskas pakrypo, kad mane kaltina prekyba vaikais. Parašiau skundus dėl Jurgitos, prisegiau susirašinėjimo kopijas, kur ji norėjo man siūlyti pinigus, kad pasirašyčiau su ja kontraktą, ir norėjo vaikus, vos atvykus, išdalinti į šeimas, norėjo užsiimti įvaikinimu mūsų vaikų. Kai tai sužinojome, tai, natūralu, mes buvome prieš, nes tai Ukrainos vaikai ir juolab dabar vykstant karui įvaikinimas draudžiamas“, – 15min pasakojo A.Lobanovas.

Jis tikino turįs susirašinėjimo kopijas, kurias pateiks institucijoms kaip įrodymus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainiečių vaikų laikini namai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainiečių vaikų laikini namai

Apie ketinimus dar Lenkijoje išlaipinti dalį iš Ukrainos karo zonos į Lietuvą vežtų vaikų 15min neoficialiai patvirtino keli šioje misijoje dalyvavę Lietuvos atstovai. Apie tai buvo nurodyta ir vaiko teisių specialistų pranešime teisėsaugai. Jiems kilo įtarimų, kad vaikus norėta nuvežti į kitą šalį ne pasisvečiavimo, o įvaikinimo tikslais.

„Perlinkos“ vadovas įsitikinęs, kad visus šiuos įtarimus kursto vaikų parvežimą organizavusi savanorė lietuvė.

„Jurgita mane apkaltino labai rimtu nusikaltimu. Tylėjau, nieko šito nenorėjau, maniau, Jurgita nurims, bet dabar matau, kad ją galima sustabdyti tik tiesa. (…) Iš tiesų priežastis viena – ji negali turėti vaikų. Ir kai jie mus susirado per internetą, mūsų vaikų namus, leidau jiems atvykti (...), Jurgitai labai patiko vienas berniukas Bogdanas ir ji nori jį paimti, nori įvaikinti“, – aiškino „Perlinkos“ direktorius.

Pasak jo, įvaikinimo procedūros ir Ukrainoje nėra paprastos, visą procesą organizuoja ir prižiūri valstybės institucijos, tad įvaikinimas be jų leidimo ar žinios neįmanomas.

image„Jei kas nori įsivaikinti, tai juk yra visas procesas. Jie iš pradžių savo dokumentus renka, paskui Kyjivui pateikia, Kyjivas duoda leidimą, tada teismas sprendžia. Manau, kad ji norėjo pasinaudoti tokiu staigiu šuoliu ir pasiimti vaiką sau. Bet kai jai nepavyko, ji pradėjo ieškoti įvairų priežasčių, kad mus paliktų ten (Trakuose, – red. past.) ir per tą laiką kažką padaryti, kad paimtų tą vaiką“, – pasakojo A.Lobanovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainiečių vaikų laikini namai Trakuose
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ukrainiečių vaikų laikini namai Trakuose

Jis tikino, kad ketinimų pervežti vaikų į JAV nebuvo: „Tokių planų niekas neaptarė, niekas apie tai nekalbėjo. Tai išsigalvojimas, aš nežinau, kodėl“.

Vyras sakė dirbantis privačiuose krikščioniškos pakraipos vaikų namuose 14 metų, jokių priekaištų iki šiol iš kontroliuojančių Ukrainos institucijų neturėjęs, o viešai pasirodžiusius įtarimus dėl galimo neteisėto vaikų įvaikinimo laikąs šmeižtu.

Vaikų namų darbuotojai piktinasi apgaulėmis

15min kalbino ir kitus „Perlinkos“ darbuotojus, Ukrainoje padėjusius organizuoti vaikų evakuaciją į Lietuvą.

Vaikų namų administracijos darbuotojos Viktorijos Radyševos manymu, „Perlinkos“ vaikų namai pateko „į sukčių rankas“. Geranorišką pagalbą siūliusi J.Kasperavičiūtė neva iš tiesų galėjo turėti savanaudiškų tikslų, su drauge buvo „nusižiūrėjusios“ konkrečius vaikus globai ir galbūt įvaikinimui.

V.Radyševa pasakojo, kad J.Kasperavičiūtė pati susirado vaikų namus prieš kelerius metus ir parašė jai asmeniškai. Bendravimas tapo aktyvesnis prieš metus, lietuvė kartu su drauge buvo atvykusios į „Perlinką“, vėliau atsiuntė vaikams dovanas per Kalėdas. Be to, šių metų vasarą moteris siūlė organizuoti vaikų vasaros poilsio išvyką Lietuvoje.

Pirmosiomis karo dienomis lietuvė, anot V.Radyševos, įkalbinėjo vaikus atvežti į Lietuvą, žadėjo užtikrinti jų saugumą kelionės metu bei gerovę Lietuvoje.

„Jei atvirai, manau, J.Kasperavičiūtė pasinaudojo. Lietuva labai gera šalis. Bet Jurgita ne pagalbos ranką ištiesė, o per kelius daužyti pradėjo. Ji jau kelias savaites pas vaikus neateina. Nors iki šiol renka pinigus vaikų namams. Visai kiti savanoriai dabar padeda, o ji renka fondui pinigus“, – kalbėjo V.Radyševa.

Kalbinti vaikų namų darbuotojai taip pat kaltino J.Kasperavičiūtę manipuliuojant vaikais, siekiant nuteikti juos prieš ukrainiečius darbuotojus.

image„Ji net renkant paramą vaikų atvežimui rašė replikas, kad dabar „pardavinėsim vaikus“. Gal tai ir juokas buvo, bet kas gali taip juokaut?“, – sakė „Perlinkos“ darbuotoja.

Apie ateities planus dėl vaikų namų globotinių „Perlinkos“ darbuotojai ir vadovas kalbėjo prieštaringai. A.Lobanovas tikino turįs Vokietijos samariečių fondo pakvietimą priimti vaikus Vokietijoje. Tačiau fondo duomenimis ir kontaktais nepanoro pasidalinti su 15min.

Kiti kalbinti „Perlinkos“ darbuotojai sakė norintys ir sieksiantys, kad vaikai kuo greičiau iš Lietuvos būtų grąžinti į Ukrainą.

„Mums bent į Ukrainą atgal. Paskui žiūrėsim. Mes jau nepasitikime. Jei Lietuvoje susitvarkys ta situacija, gal ir pasiliks“, – sakė „Perlinkos“ namų savanoriu prisistatęs Vasilijus Pisarenko.

J.Kasperavičiūtė: aš atsiriboju

„Geri startai“ vadovė J.Kasperavičiūtė „Perlinkos“ darbuotojų pasakojimus vadino šmeižtu ir tikino neturėjusi ketinimų įsivaikinti Ukrainos vaikų namų globotinių.

„Aš su daug vaikų bendrauju, bet kur čia pinklės ar blogos rankos? Man šlykštu, kad taip įsivėliau į tokį purvą. (…) Ten jų yra kažkokios schemos ir pinklės, aš atsiriboju, man bloga nuo šito visko, kai nori padėt ir gauni kažkokią purvo laviną, net ne ant manęs, o kaltina visus viskuo“, – kalbėjo moteris.

„Esminis konfliktas, kaip aš dabar suprantu – aš to nežinojau, ir jie nežinojo, kad įvažiavus į Lietuvą jie neteks globėjo statuso, kad laikinas globėjas bus valstybė, o ne jie. Tas jiems buvo didžiulis šokas ir tada prasidėjo, kad jie turi sugrįžti į kažkokią teritoriją, kur būtų sugrąžintas tas statusas“, – pridūrė ji.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Ukrainos vaikų namų auklėtiniai Lietuvoje

„Perlinkos“ vaikams rinktą paramą svarsto atiduoti kitiems

Kai kurie kalbinti „Perlinkos“ darbuotojai piktinosi, kad J.Kasperavičiūtė toliau renka paramą jų globotinių vardu, nors surinkti pinigai vaikų iki šiol nėra pasiekę.

„Ji dar prieš karą kalbėjo, kad nori atsivežti vaikus šią vasarą poilsiui Lietuvoje, mums sakė, kad jau devynerius metus vadovauja kažkokiam labdaros fondui ir vaikai Lietuvoje bus viskuo aprūpinti“, – pasakojo „Perlinkos“ administracijoje dirbanti Viktorija. Anot jos, lietuvė anksčiau taip pat ne kartą minėjusi turinti Lietuvoje ryšių su įtakingais žmonėmis.

Viešosios įstaigos „Geri startai“ vadovė J.Kasperavičiūtė patvirtino ir toliau renkanti paramą „Perlinkos“ vaikams – iki šiol nuo karo pradžios iš viso surinkta apie 37 tūkst. eurų.

Moteris pateikė ir dokumentus, įrodančius, kad suaukoti pinigai „Geri startai“ sąskaitoje nejudinami ir jokių išlaidų nebūta. Įstaigos vadovė anksčiau aiškino, kad šie pinigai bus naudojami „Perlinkos“ vaikų ateities poreikiams: vasaros poilsiui, mokslams ar galbūt gydymui. Dabar pabrėžia sąlygą – jei vaikai liks Lietuvoje.

„Renku ir rinksiu, ir niekas manęs neprivers jaustis kalta, kad aš kažkokią paramą renku, ir teisintis, kodėl aš neatidaviau. Nes jie, kaip supranta, pagal paskirtį ta parama turėtų būti atiduota jiems („Perlinkai“, – red. past.). Tai tikrai ne. Jiems aš tos paramos neatiduosiu, išleisiu tik jų vaikams ir jei jie lieka Lietuvoje. Nes dabar jų yra planas ir visiems vaikams pasakyta, kad jie artimiausiu metu, gal net kitą savaitę, išvyksta atgal į Ukrainą. Tai man ten tiems vaikams išleisti... Yra kitų vaikų namų Lietuvoje pakankamai daug“, – pasakojo „Geri startai“ vadovė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė praėjusią savaitę 15min sakė, kad Ukrainos „Perlinkos“ vaikų globą perėmusi Lietuva neleis šių vaikų niekur išvežti, jeigu nebus oficialių Ukrainos institucijų sutikimo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė

„Geri startai“ komercinė veikla ataskaitose neatsispindi

Registrų centro duomenimis, VšĮ „Geri startai“, į kurios sąskaitą aukojamos lėšos „Perlinkos“ vaikams, įsteigta 2013 metais, paramos gavėjo statusas įstaigai suteiktas 2014 metais. Tačiau įstaiga per visą šį laiką jokių veiklos finansinių ataskaitų neteikė, duomenų neatnaujino, todėl Registrų centro šių metų vasario pradžioje buvo informuota apie numatomą inicijuoti jos likvidavimą.

Anot J.Kasperavičiūtės, įstaigos veikla buvo susijusi su vaikų poilsio, edukacijų organizavimu, bet jau penkerius metus jokios veiklos nevykdė.

Įstaigą moteris atgaivino tik prasidėjus karui Ukrainoje, nes organizuojant vaikų evakuaciją iš Oleksandrijos reikėjo juridinio asmens vardu išsiųsti iškvietimą „Perlinkos“ vaikams.

2013-2021 metų finansines atskaitas „Geri startai“ pateikė šių metų kovo viduryje, jose nurodoma, kad įstaiga nevykdė veiklos nuo pat įsteigimo.

Nors iš viešų duomenų matyti, kad bent kelerius metus buvo organizuojamos komercinės „Geri startai“ vaikų vasaros stovyklos.

Paklausta, kodėl buvusi veikla neatsispindi finansinėse ataskaitose, J.Kasperavičiūrė nurodė kreiptis į buhalterę. Nors ataskaitose nurodoma, kad buhalterė pati J.Kasperavičiūtė, ataskaitos pateiktos taip pat jos vardu.

Painiava dėl buhalterijos ir šmėžuojančios sovietų simbolikos

Moteris nurodė, kad iš tiesų įstaigos finansinius dokumentus tvarkė ir ataskaitas teikė kita buhalterė – Renata Senkovskaja. Pastaroji vadovauja kelioms nedidelėms įmonėms, taip pat ir buhalterinės apskaitos. Ji aiškino, jog nėra samdoma buhalterė, tik prieš kelias savaites jos viena įmonių (pavadinimą atsisakė atskleisti, – red. past.) pasirašė sutartį su VšĮ „Geri startai“.

R.Senkovskaja sakė pateikusi netikslius „Geri startai“ duomenis, nes jų neturėjusi. Patikino, kad vėliau bus pateiktos tikslesnės įstaigos tarpinės ataskaitos.

Dar painiau apie tai, kas atsakingas ir kas iš tiesų rūpinasi įstaigos finansiniais dokumentais, J.Kasperavičiūtė ėmė aiškinti po to, kai žurnalistai jai nusiuntė „Geri startai“ buhaltere įvardintos R.Senkovskajos kai kuriuos pasidalinimus socialiniuose tinkluose – sovietų atributika bei Georgijaus juostele puoštą nuotrauką ir sveikinimus su sovietų pergalės diena gegužės 9-ąją, sovietinį plakatą.

Pasiteiravus, ar būtent ši moteris yra „Geri startai“ buhalterė, J.Kasperavičiūtė patikino, jog nėra akyse mačiusi R.Senkovskajos. O iš tiesų „Geri startai“ finansinius dokumentus tvarkė kitas žmogus – pagalbą pasiūliusi R.Senkovskajos įmonėje dirbanti ukrainietė. Nei pastarosios pavardės, nei jos įmonės pavadinimo J.Kasperavičiūtė nenurodė. Galiausiai žurnalistams pasiūlė kreiptis į policiją.

Turi ir politinės patirties

Paklausta, kuo verčiasi šiuo metu, J.Kasperavičiūtė teigė pagal išsilavinimą esanti odontologė, o šiuo metu vienoje IT įmonėje vadovaujanti stambiam mokslinio tyrimo projektui.

Anksčiau J.Kasperavičiūtė nuo pat įsteigimo yra buvusi Darbo partijos nare, dirbusi šios partijos būstinėje, jos steigėjo Viktoro Uspaskicho padėjėja. Taip yra vadovavusi prie Darbo partijos veikusiam Jaunimo iniciatyvų ir paramos centrui. Šiuo metu Jurgita tikino nepriklausanti jokiai politinei organizacijai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas ir Jurgita Kasperavičiūtė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ričardas Malinauskas ir Jurgita Kasperavičiūtė

Moters pavardė anksčiau viešoje erdvėje šmėžavo ir kaip artimos Druskininkų mero Ričardo Malinausko draugės, tačiau ir šis ryšys, anot jos, senokai nutrūkęs.

J.Kasperavičiūtė sakė jau ne vienerius metus užsiimanti labdaringa veikla, padedanti įvairiems vaikų namams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius