Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

Garsios dizainerės mirtį pasitelkė reklamai: probiotinė mityba nuo vėžio negydo

Antradienį, išplitus liūdnai žiniai apie žinomos Lietuvos dizainerės mirtį, nelaime ciniškai nutarė pasinaudoti probiotiniu maistu prekiaujanti reklamos paskyra socialiniame tinkle „Facebook“. Puslapyje tvirtinama, kad moteris „galėjo pasveikti“ jei būtų perėjusi prie probiotinės mitybos. Medikai įspėja neapsigauti – siūlomi preparatai negali pakeisti gydymo.
Kasos vėžys
Kasos vėžys / 123RF.com nuotr.

„Gaila žmogaus - užuojauta artimiesiems - o juk galėjo pasveikti - pakako tik pereiti prie probiotinės mitybos - ir be jokių vaistų ar procedūrų pasvektų kelių mėnesių bėgyje- nes skrandžio vėžys - lengviausiai ir greičiausiai "įveikiama" vėžio forma -t y lengviausiai pašalinama vėžį sukelianti priežastis- pakanka pradėti maitintis probiotiniu maistu. Aišku - pasitikėti gydytojais reikia, tačiau negalima to daryti aklai“, – socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė žinutė (kalba netaisyta).

Ja buvo pasidalyta kartu su vieno naujienų portalo publikacija apie garsios vestuvinių suknelių dizainerės mirtį.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama žinutė
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama žinutė

Netrukus po to, kai buvo sulaukta daugybės garsenybių pasipiktinimo, įrašas buvo ištrintas, puslapyje nurodžius, kad tai buvo padaryta mirusios artimųjų pageidavimu.

Tačiau reklaminio puslapio administracija nesiruošė paneigti teiginių, kad probiotine mityba galima „be vaistų išsigydyti onkologines ligas“.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama žinutė
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama žinutė

Portalui Žmonės.lt susisiekus su pačiu įrašo autoriumi Ramūnu, jis patikino, kad tai toli gražu nėra reklama.

„Netikslinga teigti, kad tai reklama. Jei būčiau aprašęs produktą, nuo kurio būtų pasveikstama ir pats jį pardavinėčiau, tada pripažinčiau, kad pasielgiau neetiškai. Tačiau čia aš kalbu apie idėją, kaip pasveikti savarankiškai“, – komentavo vilnietis.

Nors po kurio laiko įrašą Ramūnas ištrynė, jis patikino, kad jau sulaukė kelių vėžiu sergančių žmonių skambučių, susidomėjusių probiotine mityba.

Įspėjo dėl pavojaus

Lietuvos gydytojas, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas įspėjo, kad tokia savigyda gali baigtis liūdnai.

„Negydomi onkologiniai susirgimai gresia rimčiausiomis ir niūriausiomis prognozėmis. Dabar ir taip dėl pandemijos Europoje prognozuojamas 5-10 proc. didesnis šių ligų šuolis, nes daugėja užleistų, nediagnozuotų atvejų dėl to, kad strigo profilaktinės programos.

Jokie probiotikai niekada negali pakeisti tradicinio gydymo ir vaistų. Tai yra baisiausias melas ir žmonių klaidinimas.

O jei žmonės pradės užsiimti dar tokia absurdiška savigyda kaip probiotinė mityba, tai greitu metu sulauksime dar daugiau susirgimų“, – kalbėjo gydytojas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas

J.Kalibatas akcentavo, kad vėžiniams susirgimams gydyti medicinos specialistai stengiasi parinkti idealiai tinkamus, konkrečiu atveju veiksmingiausius vaistus, kurių negali atstoti liaudies medicinos „laimėjimai“.

„Jokie probiotikai niekada negali pakeisti tradicinio gydymo ir vaistų. Tai yra baisiausias melas ir žmonių klaidinimas.

Probiotikai yra išreklamuoti pastaruoju metu, teigiama, kad jie gali būti naudingi kai kurių susirgimų metu, tačiau tai nieko bendra su onkologinių ligų gydymu.

Niekas pasaulyje onkologinių ligų jais negydė, negydo ir negydys“, – pabrėžė medicinos specialistas.

Anot J.Kalibato, itin ciniška pardavinėti tariamai veikiančias priemones onkologinėmis ligomis sergantiems ligoniams, nes pastarieji – psichologiškai itin pažeidžiami ir dažnai griebiasi šiaudo ir atiduoda paskutinius pinigus šarlatanams, norėdami pagyti bet kokia kaina.

123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės
123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės

Galimai pažeidė įstatymus

Kaip 15min informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus atstovai, reklamos naudojimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos reklamos įstatymas, kuriame nurodyti ir reikalavimai maisto reklamai.

„Teikiant informaciją apie maistą labai svarbu, kad ji neklaidintų vartotojo.

Informacijos apie maistą teikimą vartotojams reglamentuojantys teisės aktai nurodo, kad turi būti teikiama teisinga informacija, ji neturi klaidinti vartotojo, be to, draudžiama nurodyti ar užsiminti apie tas maisto savybes, kurių jis neturi, taip pat informacijoje apie maistą neturi būti priskiriamos žmogaus ligų profilaktinės ar gydomosios savybės arba daroma į jas nuoroda“, – žurnalistams pateiktame komentare pabrėžė VMVT atstovai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas