Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10

Ingrida Šimonytė Kapčiamiestyje: darbas vyksta, pajėgos sutelktos

Nuo trečiadienio vidurnakčio pasienyje ir migrantų stovyklose įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Trečiadienio rytą į šalia sienos esantį Kapčiamiesčio miestelį atvykusi premjerė Ingrida Šimonytė susitiko su valstybės sieną saugančiais pareigūnais, lankėsi pasienio mobiliuose punktuose. Jos nuomone, nors nepaprastoji padėtis šalyje įvesta pirmą kartą, nei Valstybės sienos apsaugos tarnybai, nei jai talkinančioms tarnyboms situacija nėra naujovė, vietiniai gyventojai neturėtų nerimauti.

I.Šimonytė Lazdijų rajone esančioje Kapčiamiesčio užkardoje susitiko su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir kitais valstybės sieną saugančiais pareigūnais.

Premjerė į pasienį atvyko po to, kai čia įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Vyriausybės vadovė teigė, jog norėjo pasižiūrėti, kaip naujomis sąlygomis pareigūnams sekasi dirbti.

Susitikimas įvyko nepaprastosios padėties zonoje.

Premjerė teigė, jog sprendžiant nepaprastosios padėties įvedimo klausimą Seimo nariai pademonstravo išskirtinę vienybę.

Vietiniams nerimauti nereikėtų

I.Šimonytė teigė, jog tarnybos artimiausiu metu ruošiasi atsakyti į visus vietinių gyventojų klausimus dėl padėties pasikeitimo ir atsiradusių ribojimų.

Pasienio gyventojai, premjerės nuomone, išskirtinėmis aplinkybėmis gyvena jau kurį laiką, todėl nerimauti nėra dėl ko. I.Šimonytė ragina gyventojus, jeigu yra galimybė, padėti pareigūnams, o svarbiausia – netrukdyti dirbti.

Nors nepaprastoji padėtis šalyje įvesta pirmą kartą, I.Šimonytės nuomone, nei Valstybės sienos apsaugos tarnybai, nei talkinančioms organizacijoms situacija nėra naujovė. „Tiesiog atsirado papildomų procedūrų dėl to pasikeitusio režimo“,– komentavo premjerė.

Susitikime dalyvavo VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas, Varėnos rinktinės vadas Virgilijus Raugalė.

Spaudimas atšaukti dabartines sankcijas

Po susitikimo su pareigūnais atsakinėdama į žurnalistų klausimus premjerė palietė ir Europos Sąjungos sankcijų Baltarusijai temą.

„Visada labiausiai elgesį keičia sankcijos, kurios skauda. Tų sankcijų, kurios skauda, yra jau nemažai priimta, todėl tai, kas dabar vyksta, yra reakcija į sankcijas“,– komentavo situaciją pasienyje I.Šimonytė.

Politikės pastebėjimu, ši situacija Europos Sąjungai yra spaudimas atšaukti dabartines sankcijas Baltarusijai. Tai, anot premjerės, galima įžvelgti stebint propagandinį režimo turinį.

Premjerė taip pat paminėjo ir Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijas, kurios Baltarusijai pradės galioti nuo gruodžio mėnesio.

Iš dabartinės situacijos reikia mokytis

Po įvykių Baltarusijoje, kai tūkstančių migrantų kolona pajudėjo prie sienos su Lenkija ir bandė prasiveržti į šalį, antradienį buvo nuspręsta, jog nepaprastoji padėtis įsigalioja nuo trečiadienio vidurnakčio. Šalyje ji įvesta pirmą kartą, todėl I.Šimonytė teigė, jog iš dabartinės situacijos reikia mokytis.

Įvedus nepaprastąją padėtį pasienio ruože ir giliau šalies viduje esančioje teritorijoje nustatomi draudimai atvykstantiems į ją ir keliaujantiems jos viduje. Taip pat įteisinti papildomi įgaliojimai pareigūnams. Teritorijoje, kurioje paskelbta nepaprastoji padėtis, tvarką užtikrina policijos, kariuomenės bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos mobilieji punktai.

Prie sienos su Baltarusija yra Lazdijų, Varėnos, Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių, Ignalinos ir Zarasų rajonų bei Druskininkų savivaldybės. Į nepaprastosios padėties zoną patenka ir Druskininkų, Šalčininkų, Švenčionių, Visagino miestai.

VIDEO: Ingrida Šimonytė Kapčiamiestyje: darbas vyksta, pajėgos sutelktos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito