Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 26

Išstovėsim dar ne vieną naktį: Kijevo gyventojai neketina pasiduoti

Šeštadienio naktis Rusijos puolamame Kijeve buvo išties nerami – aidėjo šūviai, kovos vyko net gatvėse. Tačiau vietos gyventojai įsitikinę – miestą pavyks apsaugoti. Kijevo gyventoja Olena Noinec 15min papasakojo, kas šiuo metu vyksta Ukrainos sostinėje. „Išstovėsim dar ne vieną naktį, viskas normaliai“, – pokalbio pradžioje tvirtai pareiškia ji.
Kijevas
Kijevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Kaip praėjo naktis?

– Neslėpsiu, buvo karšta. Buvo mūšiai, tiesiog Kijevo viduje. Tačiau pagrindiniai rusų tikslai nesikeičia – jie siekia užimti ir išlaikyti oro uostą, atakuoja strateginius objektus – karinį dalinį Kijevo šiaurės vakaruose. Ten visą naktį tęsėsi kovos, buvo susirėmimai gatvėse. Kijevo vakarinėje pusėje visą naktį vyko neramumai. Tačiau jiems nepavyko toliau prasiveržti – mums sekasi juos sulaikyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

– Kovose sulaikant okupantus dalyvavo tik Ukrainos kariuomenė ar gyventojai irgi prisijungė?

– Ten dalyvavo visi be išimties. Dabar žmonės neįprastai susitelkę. Suprantama, kad blokpostus kontroliuoja reguliariosios pajėgos, tačiau gyventojai irgi neatsilieka.

Jie labai aktyviai gamina Molotovo kokteilius, visi pasirengę kovoti iki galo. Tik vakar visiems norintiems buvo išduota apie 20 tūkst. ginklų. Gatvėse patruliuoja net moterys ir merginos. Nėra abejingų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Savanoriai su ginklais Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Savanoriai su ginklais Kijeve

Dabar žmonės neįprastai susitelkę.

– Kaip situacija ligoninėse, ar daug sužeistųjų?

– Taip, jų yra ir nemažai. Tačiau yra ne ką mažiau ir norinčių duoti kraujo – jie tiesiog stovi eilėse. Negalėčiau pasakyti, kad netektys ir sužeistųjų skaičius iš Ukrainos pusės yra pernelyg didelis.

Kol kas matome, kad Rusijos pajėgos patyrė nepalyginamai daugiau netekčių. Būtent šis faktas labai įkvepia vietos gyventojus ir kovotojus.

– Vakar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ganėtinai susierzinęs, pakvietė Ukrainos karinę vadovybę įvykdyti perversmą šalyje ir pakeisti esamą šalies valdžią, esą taip pavyktų lengviau susitarti. Kaip į tai reagavo Ukrainos karinės pajėgos ir vietos gyventojai?

– Niekaip nereagavo. Jis mums tėra paliegęs senolis, ligotas žmogus. Kaip galėtume reaguoti į tokius nesveiko žmogaus pareiškimus? Nuo pat ryto Ukrainos informacinėje erdvėje pasirodė pranešimų apie tai. Vyrukai rašo, kad V.Putinas kažkodėl galvoja, kad jei jam pavyktų nuversti dabartinę valdžią, tai visi kariškiai ir vietiniai tą priimtų ir palaikomai išsirikiuotų į eilę.

Nieko panašaus – jei būtų patraukta šalies valdžia, tai tik reikštų, kad būtų pašalintas sulaikantis faktorius, kuris dabar ukrainiečiams neleidžia Rusijos karių tiesiog ištaškyti. Nusiteikimas tarp piliečių itin priešiškas.

Kol kas matome, kad Rusijos pajėgos patyrė nepalyginamai daugiau netekčių. Būtent šis faktas labai įkvepia vietos gyventojus ir kovotojus.

– Svarstant, kad Rusijos planas – Ukrainos okupacija, ar galima teigti, kad jis vykdomas?

– Supraskite, jie puola regioną. Jie bando užimti vieną ar kitą miestą. Tačiau jiems pritrūksta pajėgų jį išlaikyti. Jei tu, kaip okupantas, užėmei miestą, juk turi palikti ten kokį kontroliuojantį karinį darinį. Tačiau jie praeina su kovomis per miestą, palieka daug griuvėsių ir nužudytų žmonių, bet tai nereiškia, kad jie užėmė miestą, kad jis tapo jų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Tačiau kol kas jie praeina net didžiuosius miestus kovodami, tačiau sugeba išsilaikyti tik strateginiuose objektuose. Kol kas pajėgos apsistojo Kachovkos jėgainėje. Tai vieta, iš kurios tiekiamas vanduo Krymui – prieš kurį laiką tas tiekimas buvo nutrauktas.

Visi vietos gyventojai itin pikti ant jų, nes jie atėjo pas mus kariauti ir žudyti.

Kituose miestuose jie neužsibūna. Jie neturi tokių pajėgų, kad galėtų išlaikyti miestus. Miestai aktyviai priešinasi. Jau nuo pat ryto dalijamasi vaizdais, kai vietos gyventojai, gavę ginklus, kuo ramiausiai stabdo okupantų pajėgas ir juos nuginkluoja. Traukia iš automobilių okupantus ir juos sulaiko.

Visi vietos gyventojai itin pikti ant jų, nes jie atėjo pas mus kariauti ir žudyti.

Kijeve, oro uosto srityje rusų raketos pataikė į taikių gyventojų namą. Tai įsiutino liaudį dar labiau. Tai normalu. Jau vakar buvo apšaudyti vaikų namai, apšaudomi darželiai. Apšaudyti greitosios pagalbos automobiliai jau skaičiuojami dešimtimis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Gynėjai jau sugebėjo perimti įsakymų dokumentus, asmenų bylas ir kitus svarbus įrodymus, kurie vėliau galėtų pasitarnauti kariniame tribunole. Gynėjai ir vietos žmonės tikslingai renka tokio tipo dokumentus – niekas nesiruošia atleisti tokios agresijos.

– Vakar vakare Lietuvoje pasirodė informacija, kad susidarė spūstys, nes labai daug norinčių išvykti iš Kijevo. Tai iš tiesų buvo?

– Taip, bet reikia suprasti, kas važiavo. Išvežami vaikai, senoliai, užsieniečiai, neketinantys ginti miesto. Manau, kad tai teisinga, nes jei žmogus pajėgus pasipriešinti, jis liks, o vaikai ir senoliai, šiuo atveju, būtų tik patrankų mėsa.

Jų mirtys tik leistų Rusijai parodyti, kiek netekčių buvo iš Ukrainos pusės. Mums nereikia, kad būtų žudomi senoliai, vaikai, neįgalūs žmonės.

Šiandien ryte informacinę erdvę apskriejo nuotrauka, kaip 90 metų senjoras atėjo registruotis į karo savanorius. Senukas, be abejo, turi kovos dvasios, tačiau, nepaisant to, geriau būtų, kad vyresnio amžiaus, turintys rimtų sveikatos problemų, vaikai, evakuotųsi nedelsiant. Rusų taktika – prisidengti vietos gyventojais. Dėl to itin svarbu, kad pažeidžiamų grupių, negalinčių kovoti, liktų kuo mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai