Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antrojo pasaulinio tankų asai. Vakarų Sąjungininkų čempionai: vokiečiai drebėjo apie juos išgirdę

Kai vienas skaitytojas paklausė: „O kada parašysi apie II-jo pasaulinio karo tankų asus?“, susimąsčiau. Kadaise esu pasakojęs apie tai, kaip tankai apskritai atsirado šiame pasaulyje, ir apie tai, kaip jų reikėtų Lietuvos kariuomenėje, tačiau apie žmones, valdžiusius šias plieno pabaisas – ne. Laikas šią klaidą ištaisyti, visgi, tam tikros abejonės išlieka. Kodėl? Tuojau pat viską jums išdėstysiu.
Tankas „Sherman“
Tankai „Abrams“ / Wikimedia nuotr.

Nuo senų senovės žmonės keliaudavo – išradus ratą (tai įvyko daugiau kaip prieš 5000 metų Mesopotamijoje) prasidėjo „civilizuotos“ kelionės transporto priemonėmis. Plaustai, valtys ir laivai leido pažvelgti, kas gi ten už horizonto banguojančiame vandenyne, o aviacija pagaliau žmogui suteikė sparnus. Visos išvardintos priemonės buvo puikiai pritaikytos karyboje: laivuose vyrai gniaužė kardus spoksodami į artėjančio abordažo aukas arba patrankų parakui griaužiant akis svarstė, kokios žalos priešui pridarė iššauta sviedinių salvė. Dirižablių bei orlaivių įgulos žvalgė priešą ir mėtė jam ant galvų sunkius (ir nelabai), sprogstančius bei žalojančius daiktus.

Tiek tūnodami po vandeniu, tiek skrisdami danguje kariškiai bei istorikai skaičiavo vieni kitų pergales ir labiausiai pasižymėjusius individus išdidžiai įvardindavo „aso“ vardu. Patys geriausi iš jų tapdavo asų asais. Priminsiu, tapti pastaruoju, reikia oficialiai (pateikiant įrodymus) sunaikinti 5-is priešo technikos vienetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas