Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biržų žydų istorija sudomino Maskvos etnografus ir efigrafistus

Pirmadienį, rugpjūčio 5-ąją, į Biržus atvyko Rusijos aukštųjų mokyklų judaistikos mokslinių darbuotojų ir dėstytojų centro „Sefer“, įkurto 1994 m. Maskvoje, darbuotojai, dėstytojai ir studentai, kartu su kolegomis iš Lietuvos, Biržų „Aušros“ vidurinės mokyklos Tolerancijos centru surengę išvažiuojamąją vasaros lauko mokyklą Biržuose.
PICT0008
Susitikimo akimirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Biržai

Svečių koordinatorė Irina pristatė vasaros mokyklos tikslus, priminė praėjusių metų tokią pat išvyką į Baltarusijos Želudoko miestelį, kurios metu surinkta medžiaga ir tyrinėjimai gulė į knygą, kokią tikimasi paruošti leidybai ir Biržuose.

Vilniaus universiteto atstovė Jurgita Verbickienė džiaugėsi kolegomis iš Rusijos, „Aušros“ mokyklos direktorius Leonas Zdanavičius trumpai linkėjo sėkmės darbuose ir žadėjo visokeriopą pagalbą. Mokytojas Vidmantas Jukonis priminė jau trejus metus besitęsiančią tolerancijos pamoką, tvarkant Biržuose senąsias žydų ir karaimų kapines.

Svečias iš Maskvos Vladimiras Petruchinas sakėsi buvęs Biržuose ir pirmąkart pamatęs žydų ir karaimų kapines 1979 metais, kur jį atvežė jo draugas, biržiečiams neblogai pažįstamas Vytautas Petrušonis. Tuokart kažką daryti ir kalbėti buvo neįmanoma, nes žydų kaip ir nebuvo, tik tarybiniai piliečiai.

V.Petruchinas savo mokslinę veiklą pradėjęs kaip archeologas, džiaugėsi senais išlikusiais ryšiais su lietuviais, sakėsi tikįs, kad jau toks susitikimas Biržuose yra didelė sėkmė, kad judaistikos tyrinėjimų vietų daug yra ir Rusijoje, ir Lietuvoje.

Rusijos tyrinėtojai yra pasiskirstę į dvi grupes: etnografai, vadovaujami Olgos Belovos, rinks atsiminimus, rengs apklausas, sistemins medžiagą apie Biržų žydų bendruomenę, jos veiklą, atstovus, tragišką likimą, efigrafistai, vadovaujami Motl Gordono ir Tamaros Solomatinos, šifruos žydų kapinių paminklų užrašus, darys kapinių kartografiją bei kurs informacinį archyvą. 

Grupių vadovai O.Belova ir M.Gordon pristatė veiklos programas, pažadėjo, kad laukia kruopštus ir įtemptas darbas, renkant medžiagą apie Biržų žydų bendruomenės istoriją, jos papročius, pavienius asmenis.

Vakaro pabaigoje Vladimiras Petruchinas skaitė paskaitą apie žydų ir karaimų istoriją ir gyvenimą viduramžių Lietuvoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento