Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsimą ilgametį Pasvalio pašto viršininką Joną Žaldoką iš lenkų kalėjimo motina išpirko už lašinius

Po Pirmojo pasaulinio karo ir Rusijoje įvykusio bolševikų perversmo 1919 metų pradžioje į Lietuvą sugrįžusį būsimąjį ilgametį Pasvalio pašto viršininką Joną Žaldoką lenkai Vilniuje suėmė ir uždarė į Lukiškių kalėjimą. Apie tai sužinojusi jo motina Marija Žaldokienė iš Biržų rajono pėsčiomis nuėjo į Vilnių ir už lašinius išpirko sūnų iš kalėjimo.
Ilgametis Pasvalio pašto viršininkas Jonas Žaldokas
Ilgametis Pasvalio pašto viršininkas Jonas Žaldokas / Biržų muziejaus nuotr.

Biržietis  Jonas Žaldokas gimė 1894 metų sausio 5-ąją dieną evangelikų reformatų Mykolo ir Marijos Žaldokų šeimoje Dirvonakių kaime. 1912 m. jis baigė 4 klasių mokslus Biržų aukštesniojoje pradžios mokykloje. Pirmojo pasaulinio karo metais buvo pašauktas į carinę kariuomenę ir 1915 – 1918 m. tarnavo carinės Rusijos 43 korpuso štabe radistu..

1919 metų rugsėjo – 1920 metų gegužės mėnesiais J.Žaldokas jau  dirbo Raseinių ir Kaišiadorių paštuose, vėliau pusmetį Lietuvos prekybos ir pramonės banke.

1921 metų sausio 16-ąją prasidėjo J.Žaldoko gyvenime naujas ir ilgokai trukęs gyvenimo etapas – jis buvo paskirtas Biržų apskrities Pasvalio pašto viršininku ir dirbo šį darbą iki 1935 metų lapkričio 1 dienos.

1922 metų rugpjūčio 23-iąją J.Žaldokas vedė Bronislavą Chodakovską, gimusią 1894 metų rugpjūčio 6-ąją Pakruojo rajono Meldžiūnų kaime. Jauna šeima netruko susilaukti palikuonio  – 1923 m. gimė sūnus Vytautas.

Po 14 darbo metų Pasvalyje 1935 m. J.Žaldokas buvo paskirtas Telšių pašto viršininku, nuo 1939 m. tokį pat darbą dirbo Tauragės pašte. SSRS okupavus Lietuvą, buvo atleistas iš pareigų. 1941 metų birželio 14-ąją Žaldokų šeima buvo ištremta į Sibirą. J..Žaldokas atsidūrė Rešiotų lageryje, kur jam teko praleisti penkerius metus. B.Žaldokienė su sūnumi Vytautu – tremtyje Prokopjevske (Kemerovo sr.)

Rešiotų lagerio J.Žaldokas prisijungė prie tremtyje esančios šeimos. J.Žaldokas grįžo į Lietuvą tik 1966 metais, nes jam kartu su sūnaus Vytauto Žaldoko šeima nebuvo leista iš tremties vietos išvykti.

Su žmona Bronislava apsigyveno Balceriškėse, nes didžiuosiuose miestuose jo niekas neregistravo. Praėjus nemažai metų, seniesiems Žaldokams pavyko tyliai apsigyventi pas sūnų Kaune. Bronislava mirė 1976 m., buvęs ilgametis Pasvalio pašto viršininkas J.Žaldokas – 1979 metais. .

 

 

                                           

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?