Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 09

Kukuliškių piliakalnyje rastas gintaras patvirtina: ši vieta išskirtinė

Prieš kelerius metus archeologų tyrinėti pradėtas Kukuliškių piliakalnis ant jūros kranto mokslininkams atveria vis daugiau faktų čia buvus išskirtinę gyvenvietę. Po dvi savaites trukusių archeologinių tyrimų metu buvo nustatytos gyvenvietės ribos, atkastos gyvenamosios trobos grindys, rasta nemažai gintarų, kurių dalis buvo apdirbti. Mokslininkai kelia mintį, kad Kukuliškiai galėję būtų ir dalis garsiojo gintaro kelio.
Kukuliškiuose, ant jūros kranto, šiemet vėl dirbo archeologai
Kukuliškiuose, ant jūros kranto, šiemet vėl dirbo archeologai / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Kada tiksliai ant Kukuliškių piliakalnyje buvo gyvenvietė – nėra aišku. Datuojama, kad čia gyveno VIII-IV amžiuje prieš Kristų. Tačiau žinoma tai, kad čia apsigyvenę žmonės dėjo nemažai pastangų įsikurti. Likusios augalų sėklos rodo, kad ši vieta buvo drėgna, vyravo pelkės. Atvykėliai ruošdami gyvenvietę pylė smėlio ir skiedrų, taip bandė nusausinti pelkynus.

Žinoma tai, kad gyvenvietė čia buvusi apie pusę amžiaus. Vėliau gyventojai viską apleido ir išsikėlė staiga. Kodėl – tai vis dar paslaptis ir patiems archeologams.

Tikslus pavyko įgyvendinti

Šią vasarą dvi savaites Kukuliškiuose archeologinius tyrinėjimus atliko KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto archeologė dr. Miglė Urbonaitė-Ubė su grupe studentų. Prisijungė ir mokslininkai iš Vilniaus.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Dr. Miglė Urbonaitė-Ubė
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Dr. Miglė Urbonaitė-Ubė

„Šių metų tikslas buvo nustatyti nustatyti gyvenvietės ribas ir dar vienoje vietoje pasižiūrėti, ar tikrai čia stovėjo bronzos amžiaus pastatas. Mūsų spėjimas pasitvirtino. Abu tikslus pavyko įgyvendinti“, – kalbėjo M.Urbonaitė-Ubė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi