Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 26 /16:44

Minaičiuose ir Šiauliuose – Lietuvos partizanų pagerbimo ceremonijos

Radviliškio rajone, Minaičiuose, prie 1949 metų Deklaracijos memorialo, šeštadienį vyko su sovietų okupacija kovojusių Lietuvos partizanų pagerbimo ceremonija.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / KAM/Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Partizanas

Ceremonijoje dalyvavo premjeras Andrius Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos laisvės kovotojai – partizanai su Algimanto, Dainavos, Didžiosios Kovos, Kęstučio, Prisikėlimo, Tauro, Vyčio, Vytauto, Žemaičių apygardų vėliavomis, Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras.

Garbės sargybos kuopos kariai šūvių salvėmis pagerbė kiekvieną partizanų apygardą.

Vienoje gretoje su Lietuvos partizanais išsirikiavo ir Latvijos laisvės kovotojų pasiuntiniai.

Visų susirinkusių vardu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karys padėjo gėles prie paminklo 1949 metų vasario 16 Deklaracijos signatarams atminti.

Šioje istorinėje vietoje 1949 metų vasario 16 dieną buvo pasirašyta Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Deklaracija dėl Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo.

1944 metais prasidėjus antrajai sovietų okupacijai, Lietuvoje kilo ginkluotas pasipriešinimo judėjimas, kuriame iki 1953 metų dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. partizanų. Šiuo laikotarpiu žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Po partizanų pagerbimo ceremonijos Minaičiuose šventiniai renginiai buvo tęsiami Šiauliuose, kur vidurdienį prasidėjo Lietuvos kariuomenės ir visuomenės šventė. Svarbiausiu jos akcentu tapo aviacijos šou, kuriame dalyvavo lėktuvai ir sraigtasparniai iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Lietuvos ir Danijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento