Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Kretingalės bažnyčios – archeologų kasinėjimai

Kretingalės evangelikų liuteronų bendruomenės iniciatyva artimiausiu metu prie bažnyčios planuojama pradėti archeologinius tyrimus.
Prie Kretingalės bažnyčios dirbs archeologai.
Prie Kretingalės bažnyčios dirbs archeologai. / Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Jų tikslas – atrasti bažnyčią juosusios akmeninės tvoros liekanas, kad būtų galima tiksliai nustatyti sklypo ribas. Beveik neabejojama, kad atlikus kasinėjimus ir radus žmonių kapų tektų uždaryti per bažnyčios teritoriją nutiestą kelią.

Dėl bažnyčios teritorijos sutvarkymo, naujo kelio įrengimo galimybių Savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas į Kretingalės seniūniją pakvietė Savivaldybės administracijos specialistus, Kultūros paveldo departamento, Apskrities viršininko administracijos, VĮ Klaipėdos regiono kelių atstovus, Gargždų vartotojų kooperatyvo direktorę bei Kretingalės miestelio ir evangelikų liuteronų bendruomenių deleguotus asmenis.

Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Šmatauskienė informavo, kad 1996 metais UAB „Restauravimo centras“ atliko istorinius Kretingalės gyvenvietės senosios dalies tyrimus. „Paaiškėjo, kad aplink bažnyčią buvo laidojama jau XVIII amžiuje, o gal net ir anksčiau. Vėliausi kapai – XX amžiaus pirmos pusės, tad išties tikėtina, jog kelias įrengtas ant kapinių“, – sakė už kultūros paveldo vertybių apsaugą rajone atsakinga darbuotoja.

Kultūros paveldo apsaugos departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis teigė, jog tuomet šios teritorijos statusas pasikeistų ir kelią tektų uždaryti. Archeologinius tyrimus ketinama atlikti per pirmąjį kitų metų pusmetį.

Teritorija aplink bažnyčią priklauso laisvos valstybinės žemės fondui.

Pirmiausia reikia parengti žemės sklypo tikslių apmatavimų projektą, kuriame galėtų būti suplanuotas ir naujasis kelias. Norint parengti tokį projektą ir jį įteisinti, reikia žinoti, kur tiksliai buvo bažnyčios sklypo ribos. Tai paaiškėtų atkasus senosios akmeninės tvoros, juosusios maldos namus ir kapines, liekanas.

Akmeninė tvora buvo nugriauta 1971 metais. Tuomet ir kapinės sulygintos su žeme.

Naujo kelio įrengimo vieta tebėra svarstoma. Siūloma kelią tiesti tarp Gargždų vartotojų kooperatyvo parduotuvės ir UAB „Agrovet“ pastato. Kooperatyvo parduotuvė patenka į bažnyčios, kaip kultūros vertybės, apsaugos zoną.

Svarstyta ir kita galimybė – tartis su kooperatyvo savininkais dėl parduotuvės iškėlimo į kitą vietą. Lėšas naujojo kelio įrengimui planuojama skirti iš Klaipėdos rajono savivaldybės biudžeto. Tiesa, tai dar turės svarstyti Savivaldybės taryba.

Evangelikų liuteronų bendruomenės ir Savivaldybės tarybos narys Gerardas Liorenšaitis sakė, jog rengiant bažnyčios restauracijos projektą buvo sukurta ir aplink bažnyčią esančios teritorijos sutvarkymo vizija. Vizijoje numatyta nugriauti parduotuvę bei kioską, teritoriją apželdinti, atlikti kitus tvarkymo darbus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas