Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingos NATO šalių laivynų pratybos Viduržemio jūroje: 23 karo laivai, 5 tūkst. karių ir jūreivių iš 14 šalių, gausios aviacijos pajėgos

Sekmadienį Viduržemio jūroje prie Sicilijos ir Sardinijos krantų baigsis NATO šalių pratybos „Brilliant Mariner“, kuriose dalyvauja 23 karo laivai priklausantys šešioms valstybėms. „Šių pratybų užduotys leidžia patikrinti skirtingų NATO šalių karinių vienetų gebėjimus dirbti kartu“, – apsilankęs pratybose dalyvaujančiuose karo laivuose teigė NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas.
Pratybos „Brilliant Mariner“ Viduržemio jūroje
Pratybos „Brilliant Mariner“ Viduržemio jūroje / NATO nuotr.
NATO nuotr./NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas
NATO nuotr./NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas

Kaip teigiama NATO pranešime, rugsėjo 25 d. prasidėjusiose pratybose dalyvauja ne tik per 20 karo laivų, bet ir daugiau kaip 5 tūkst. kariškių bei jūreivių iš keturiolikos Aljansui priklausančių šalių. NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas su aukštų pareigūnų ir kariškių delegacija pratybų rajone lankėsi pirmadienį, kai NATO greitojo reagavimo pajėgoms (NRF) priklausantis laivynas atlikinėjo manevravimo užduotis.

„Brilliant Mariner“ yra dalis NATO pratybų serijos, šį rudenį vykstančių siekiant patikrint NRF galimybes reaguoti į įvairias krizes.

NRF – aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką aukštos parengties budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas.

NRF buvo sukurtas siekiant suduoti greitą karinį atsaką į kylančias krizes, taip pat norint efektyviai užtikrinti kolektyvinę gynybą.

Stebėdamas pratybas nuo Italijos lėktuvnešio „Cavour“ denio NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Alexanderis Vershbowas sakė, kad NATO yra geriausias bendradarbiavimo tarp skirtingų šalių ir karinių pajėgų pavyzdys. Tai ypač akivaizdu NATO operacijų Afganistane bei Kosove.

„Šios ir kitos panašios pratybos leidžia mums būti pasirengusiems ateityje kartu susidoroti su bet kokiomis grėsmėmis, – sakė NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas. – Štai todėl NATO artimiausiais metais didina tarptautinių pratybų skaičių ir įvairovę. Tai leis mums būti tikriems, kad pajėgos visada pasirengusios“.

NATO nuotr./Pratybos „Brilliant Mariner“ Viduržemio jūroje
NATO nuotr./Pratybos „Brilliant Mariner“ Viduržemio jūroje

15min.lt primena, kad NATO taip pat ruošiasi didelio masto pratyboms, jau po mėnesio įvyksiančioms Lenkijoje ir Latvijoje. Lapkričio pradžioje rengiamos pratybos „Steadfast Jazz“ bus skirtos ne tik mokymui, bet ir NATO greito reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF) budėjimą perimsiančių dalinių įvertinimui, vadovavimo struktūrų patikrinimui. Tokio masto pratybų NATO nerengė nuo 2006 m.

Mokymai taps prieš tai vykusių septyniolikos pratybų serijos keturiolikoje šalių kulminacija. Pratybos remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvaus kitais metais budėjimą NRF perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai.

Pratybose „Steadfast Jazz“ dalyvaus 6 tūkst. karių iš dvidešimties Aljansui priklausančių valstybių (taip pat ir Lietuvos) bei šalių partnerių, įskaitant Suomiją, Ukrainą ir Makedoniją. Siekiant skaidrumo, stebėti pratybų pakviesti ir Rusijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas