Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pabradės poligone penktadienį nuo ankstyvo ryto griaudėjo minosvaidžio minų sprogimai

Penktadienį Pabradės poligone (Švenčionių r.) nuo ankstyvo ryto daugiau nei 120 karių iš Algirdo ir Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei Karaliaus Mindaugo ir Birutės motorizuotųjų pėstininkų batalionų užėmė ugnies pozicijas ir pagal ugnies koreguotojų nurodytas komandas naikino menamo priešo šarvuočių ir pėstininkų padalinius, išsiskleidusius į kovos rikiuotę, naudodami skeveldrines-fugasines 120 mm minosvaidžių minas.
Minosvaidininkų pratybos Pabradėje
Minosvaidininkų pratybos Pabradėje / Kpt. Tomo Ilonio ir Ievos Budzeikaitės nuotr.

Kaip Praneša Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, minosvaidžių padaliniai pratybose „Ugninis griausmas 2013“ penkias dienas treniravosi remti gynybines operacijas naudojant turimus minosvaidžius ir ugnies valdymo priemones.

Su kiekviena diena 120 mm minosvaidžių M/41D ir 2B11 minosvaidininkų iššautos minos skriejo į taikinius vis tiksliau, sprogimo banga paveikdamos nešarvuotus taikinius ir kiaurai skeveldromis pramušdamos šarvuočių korpusus, kuriuos apžiūrėję Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro ekspertai konstatavo – šarvuota technika pažeista nepataisomai, įgula juose neišgyventų.

Penktadienį minosvaidžių padalinių pasirengimą vykdyti gynybines operacijas panaudojant jų turimą ginkluotę be Sausumos pajėgų padalinių vadų ir štabo karininkų stebėjo Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. Almantas Leika.

Tokio lygio minosvaidžių padalinių pratybos organizuojamos pirmą kartą. Pratybose dalyvavę Sausumos pajėgų sunkiosios ginkluotės kuopų ugnies koreguotojai ir minosvaidžių būrių kariai pratybų metu treniravosi remti draugiškus padalinius minosvaidžių ugnimi naudojant ugnį iš uždarų pozicijų bei šaudant pusiau tiesiu taikymu, naikindami taikinius skeveldrinėmis-fugasinėmis minomis, pridengdami atsitraukiančius padalinius dūminėmis minomis bei treniruodamiesi greitai užimti ugnies pozicijas bei jas palikti po atlikto ugnies uždavinio.

120 mm minosvaidis yra bataliono netiesioginės ugnies palaikymo ginklas, skirtas pėstininkų padaliniams paremti. Minosvaidžio funkcijos yra naikinti priešo karius ir slopinti ugnies priemones (išdėstytas atvirai arba paslėptas priedangose), t. y. slopinti priešo ugnies priemones, išdėstytas priešingose šlaitų pusėse, giliuose kloniuose, tarpekliuose ir miškuose, naikinti (slopinti) minosvaidžių baterijas, matomas ir nematomas. Taip pat kovoti su priešo artilerijos baterijomis, išsidėsčiusiomis arti už priešo gynybinės linijos, apkasų, tranšėjų, daryti perėjimus vielų užtvarose, lydėti šaulius, atremti priešo atakas ir kontratakas.

Mokymo centras yra įsikūręs Rukloje (Jonavos r.), Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko teritorijoje. Mokymo centras organizuoja Sausumos pajėgų karių (specialistų) rengimą pagal Sausumos pajėgų pateiktą poreikį, vykdo mokymo programų analizę, diegia naujoves ir dalinasi patirtimi ne tik su kitomis Lietuvos kariuomenės mokymo įstaigomis, bet ir su kariais, sėkmingai baigusiais kvalifikacijos kėlimo kursus Lietuvoje ir užsienyje, grįžusiais po tarptautinių operacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas