Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 22 /2013 10 23

Pabradės poligone prasidėjo minosvaidininkų pratybos „Ugninis griausmas 2013“

Pabradės poligone (Švenčionių r.) pirmadienį prasidėjo Sausumos pajėgų minosvaidžių padalinių pratybos „Ugninis griausmas 2013“, kurių metu daugiau nei šimtas dvidešimt karių penkias dienas tobulins įgūdžius naudodami turimus minosvaidžius ir ugnies valdymo priemones gynybinių operacijų metu.
Pratybos „Ugninis griausmas 2013“
Pratybos „Ugninis griausmas 2013“ / Kpt. Tomo Ilonio nuotr.

Kaip savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Sausumos pajėgos, šiose pratybose dalyvauja Sausumos pajėgų sunkiosios ginkluotės kuopų ugnies koreguotojai ir minosvaidžių būrių kariai su 120 mm. minosvaidžiais M/41D ir 2B11. Jie treniruojami remti draugiškus padalinius minosvaidžių ugnimi naudojant ugnį iš uždarų pozicijų bei šaudant pusiau tiesiu taikymu.

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad pratybos „Ugninis griausmas 2013“ skirtos treniruoti minosvaidžių padalinių karių gebėjimus naudoti turimus Sausumos pajėgose minosvaidžius, ugnies koreguotojų, topogeodezininkų ir skaičiuotojų priemones gynybinių operacijų metu. Pratybose minosvaidžių padalinių kariai, atvykę iš Algirdo ir Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei Karaliaus Mindaugo ir Birutės motorizuotųjų pėstininkų batalionų, stebint kvalifikuotiems ekspertams treniruojasi užimti ugnies pozicijas ir pasiruošti šaudymui, o vėliau – atsitraukti.

Pratybų metu topogeodezijos grandims nustačius minosvaidžių būrio ugnies pozicijas ir būriui jas užėmus pagal ugnies koreguotojų grandies, esančios priešakinėse pozicijose, sudarytas ugnies uždavinio komandas ir skaičiuotojų paruoštus šaudymo duomenis, atliekamas kovinis šaudymas skeveldrinėmis-fugasinėmis ir dūminėmis minomis, po kurio minosvaidininkai rengiasi remti savo ugnimi besiginančius pėstininkus užimdami naujas ugnies pozicijas.

Pirmą kartą organizuojamas tokio lygio minosvaidžių padalinių pratybas garbė teko vesti Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centrui, kuriame ir rengiami minosvaidininkai Sausumos pajėgų padaliniams. 

120 mm minosvaidis yra bataliono netiesioginės ugnies palaikymo ginklas, skirtas pėstininkų padaliniams paremti. Minosvaidžio funkcijos yra naikinti priešo karius ir slopinti ugnies priemones (išdėstytas atvirai arba paslėptas priedangose), t. y. slopinti priešo ugnies priemones, išdėstytas priešingose šlaitų pusėse, giliuose kloniuose, tarpekliuose ir miškuose, naikinti (slopinti) minosvaidžių baterijas, matomas ir nematomas. Taip pat kovoti su priešo artilerijos baterijomis, išsidėsčiusiomis arti už priešo gynybinės linijos, apkasų, tranšėjų, daryti perėjimus vielų užtvarose, lydėti šaulius, atremti priešo atakas ir kontratakas.

Šis ginklas šaudo trijų pagrindinių tipų minomis: skeveldrinėmis-fugasinėmis, dūminėmis, šviečiamosiomis. Taip pat gali būti naudojamos padegamosios, o mokymo tikslais - mokomosios minos. Maksimalus šio ginklo šūvio nuotolis siekia iki 7 tūkst. 200 m, o greitošauda apie 15 šūvių per minutę.

Dažniausiai minosvaidis užmaskuojamas uždarose ugnies pozicijose (atvirkštiniai šlaitai, slėniai, gilūs apkasai ir pan.). Atvirose pozicijose minosvaidis statomas tik išimtiniais atvejais, kai kovos aplinkybės reikalauja nedelsiant paleisti ugnį, o vietovėje nėra priedangų. Svarbu teisingai pasirinkti vietą minosvaidžio pozicijai ir ją paruošti.

Mokymo centras yra įsikūręs Rukloje (Jonavos r.), Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko teritorijoje. Mokymo centras organizuoja Sausumos pajėgų karių (specialistų) rengimą pagal Sausumos pajėgų pateiktą poreikį, vykdo mokymo programų analizę, diegia naujoves ir dalinasi patirtimi ne tik su kitomis Lietuvos kariuomenės mokymo įstaigomis, bet ir su kariais, sėkmingai baigusiais kvalifikacijos kėlimo kursus Lietuvoje ir užsienyje, grįžusiais po tarptautinių operacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas