Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sankcijų panaikinimas mainais už tankus: kodėl Rusija siunčia karius į Siriją?

Šią savaitę pasirodė informacija, kad Rusijos armijos ekspedicinis korpusas išsilaipino Sirijoje, kur kartu su prezidento Basharo al-Assado kontroliuojamomis vyriausybės pajėgomis kovoja prieš „Islamo Valstybės“ (IS) grupuotę netoli Latakijos, šalies pagrindinio uostamiesčio, rašo naujienų svetainė novayagazeta.ru.
Rusijos kariai Maskvos Raudonojoje aikštėje
Rusijos kariai Maskvos Raudonojoje aikštėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Informacija apie Rusijos kariškių aktyvią pagalbą Sirijai kovoje su IS teroristais pasirodo jau ne pirmą kartą. Dar rugpjūčio pradžioje Sirijos opozicijos žiniasklaida pranešė apie tai, kad būtent Rusijos armijos specialistai vadovauja Latakijos miesto gynybai.

Informacija apie Rusijos kariškių aktyvią pagalbą Sirijai kovoje su IS teroristais pasirodo jau ne pirmą kartą.

Vėliau Izraelio didžiausias naujienų portalas „Ynet” paskelbė, kad pasak savo šaltinių diplomatiniame korpuse, Rusija pradeda teikti tiesioginę karinę pagalbą B.al Assado režimui, dislokuodama Sirijoje savo naikintuvus, karinius sraigtasparnius ir kitą karinę techniką.

Tuomet oficiali Sirijos žiniasklaida pranešė, kad Rusija planuoja pastatyti nuosavą karinę bazę į pietus nuo Latakijos, o opozicijos atstovų socialinių tinklų paskyrose buvo paviešintos nuotraukos, kuriose matosi naujausia Rusijos karinė technika.

Nuotr. iš
Nuotr. iš "Facebook"/ Nuotraukos su Rusijos kariais neva Sirijoje jau paplito po socialinius tinklus.

Tačiau Kremlius vengia kalbėti apie savo kariškių buvimą karo kamuojamoje Sirijoje. Rusijos prezidento atstovas spaudai oficialiai paneigė Rusijos oro pajėgų panaudojimą prieš IS pozicijas Sirijoje.

Sirijos televizijos reportažuose iš mūšių prie Latakijos aiškiai matosi naujausia Rusijos karinė technika.

Vis dėlto  britų dienraštis „The Times“ neseniai pranešė, kad Sirijos televizijos reportažuose iš mūšių prie Latakijos aiškiai matosi naujausia Rusijos karinė technika bei girdisi komandos rusų kalba.

Rusijos įsitraukimas į kovą Sirijoje bei santykinai rami situacija Ukrainos rytuose, kur, pasak prezidento Petro Porošenkos, jau savaitę negirdėti šūvių, gali reikšti, kad Rusija bandys išsiderėti sankcijų sušvelninimą arba visišką jų panaikinimą mainais už pagalbą kovojant su vis didėjančia IS agresija.

Pasak ekspertų, būtent tai gali tapti pagrindiniu Rusijos prezidento vizito į JAV tikslu. Kitą savaitę V.Putinas lankysis Niujorke, kur pirmą kartą per dešimt metų dalyvaus Jungtinių Tautų 70-ojoje Generalinėje asamblėjoje, kurios metu taip pat planuoja sakyti kalbą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento