Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 24

Kas žinoma apie Rusijos naudojamą ginkluotę Ukrainoje

Trečiadienio paryčiais Rusijai pradėjus plataus masto karinę operaciją prieš Ukrainą, aiškėja, kokią ginkluotę ji naudoja – strategiškai svarbūs taikiniai naikinami preciziškai valdomomis raketomis, o arčiau sienos esantys regionai sulaukia artilerijos apšaudymo ir konvencinių pajėgų puolimo bei yra atakuojami iš oro.
Rusija užpuolė Ukrainą
Rusija užpuolė Ukrainą / Tviteryje paskelbti vaizdai

Nuo paryčių Rusija prieš Ukrainą pradėjo naudoti balistines raketas ir įvairias artilerijos sistemas. Strategiškai svarbius taikinius Ukrainoje naikina preciziškai valdomos sparnuotosios raketos, kaip spėjama – įvairių modifikacijų „Iskander“, paleidžiamos nuo ant žemės esančių platformų, „Kalibr“, paleidžiamos iš povandeninių ir viršvandeninių laivų.

Skirtingų modifikacijų šių raketų operacinis atstumas gali siekti ir iki kelių šimtų kilometrų. Spėjama, kad gali būti naudojamos ir iš naikintuvų ar bombonešių paleidžiamos raketos oras-žemė.

Kaip skelbiama, šiomis raketomis naikinami strategiškai svarbūs civiliniai ir kariniai taikiniai visoje Ukrainoje – oro uostai, gynybos pozicijos, administraciniai centrai.

Pranešama, kad Charkovas ir kai kurios kitos Ukrainos vietovės patyrė apšaudymą salvinės ugnies artilerijos sistemomis „BM-30 Smerč“. Ši ginkluotė gali naikinti taikinius, esančius už kelių dešimčių kilometrų, daugiausiai – už 90 kilometrų nuo paleidimo vietos.

Arčiau sienos su Rusija ir Baltarusija esantys Ukrainos rytiniai ir šiaurės rytiniai regionai maždaug nuo penktos valandos ryto sulaukė ir konvencinių Rusijos pajėgų puolimo.

Kaip pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija, puolimas fiksuotas Luhansko, Charkovo, Sumų, Černyhovo ir Žitomyro srityse bei Kryme. Šiose vietovėse puolimas vykdomas šarvuotos technikos, įvairiomis artilerijos sistemomis ir smulkiais ginklais. Pranešama, kad čia veikia ir sabotažo bei žvalgybos grupės.

Pasienio regionai apšaudomi ir savaeigės artilerijos sistemomis, kaip „2S19 Msta“, kurių šūvio nuotolis gali siekti 25 kilometrus.

Nepatvirtintais pranešimais skelbiama ir apie Rusijos vykdomas desanto operacijas, kuriomis į Ukrainą greitai permetami kariuomenės daliniai, pranešama ir apie šarvuotos technikos kolonų judėjimą tiek iš Baltarusijos pusės, tiek iš Rusijos.

Skelbiama, kad Ukrainos oro gynybos pajėgos ginasi ir nuo Rusijos naikintuvų bei atakos sraigtasparnių puolimo. Ukrainos kariuomenė praneša Luhansko regione numušusi penkis naikintuvus ir vieną sraigtasparnį. Pirmasis numuštas naikintuvas buvo Su-24, apie paskutiniuosius kol kas informacijos neskelbiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito