Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artūras Račas: Apie teisėją G.Viederį ir lakštingalas

Pirmiausia, noriu STT ir kitiems agentams pasakyti, kad prie mano namo yra du garažai. Tačiau nė viename iš jų jokių slaptų pažymų nelaikau, o ir šiaip jie yra nerakinami, tad jei norite, galite ateiti ir apžiūrėti juos man nedalyvaujant. Čia dėl viso pikto, tskant, škia.
Artūras Račas (130)
Artūras Račas (130) / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Nes šiaip tai noriu pasisakyti ne apie garažus. O apie teisingumą ir teisėjus. Ir lakštingalas.

Internetams gerai pažįstamas teisėjas A.Cininas visai neseniai siūlė mano kolegai A.Gurevičiui FB mestelti sąrašėlį „teisėjų, kurie aklai nepaklūsta prokurorų prašymams, operatyvininkų verkšlenimams ir tokių žurnalistų kaip tu svaičiojimams“. Siūlė ne šiaip sau, o užsistodamas savo kolegą, Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotoją, teisėją G.Viederį, kuris visuomenei tapo žinomas po to, kai šią vasarą leido pabėgti Europolo ieškomam nusikaltėliui G.Gordeladzei.

Kiek anksčiau G.Viederio vardas šmėžavo kitoje žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio susilaukusioje byloje, kurioje energetikos/ūkio ir kitų reikalų buvusi ministrė B.Vėsaitė buvo išteisinta dėl neteisėto rinkimų agitacijai skirtų lėšų panaudojimo. Mat, G.Viederio nuomone, panaudojo „kilniems tikslams“.

O pamenate vieną garsiausių Lietuvos „rasinės neapykantos“ bylų? Kai Krašto apsaugos savanorė V.Iljinych buvo nuteista kalėti 43 paras už TV žvaigždės (ar kas ją dar prisimena) Berneen „žiaurų sumušimą?“ Tada jai dar pasisekė, nes teismas iš pradžių buvo leidęs ją suimti ilgesniam laikotarpiui – dviem mėnesiams. Spėkite, kas atstovavo teisingumui? Tikriausiai jau atspėjote, ir jūs teisūs: G.Viederis.

Toks nuoseklus teisėjas, ar ne? Už antausį – du mėnesiai cypės, o kai ieško Europolas – tai ir namų arešto pakanka.

Nuoseklumą G.Viederis demonstravo ir dar vienoje skambioje byloje. Su sportu susijusioje. Tiksliau su nacionaliniu stadionu. Kai E.Lementauską ir G.Kazaką teismas (t.y. G.Viederis) leido suimti mėnesiui, o po to ir dar vienam. Suprantama, juk E.Lementauskas ir G.Kazakas, tai ne kokie nors giviai ir ne gordeladzės.

Jūs galite paklausti manęs, kodėl čia man taip staiga tas G.Viederis parūpo.

Mano subjektyvia nuomone, G.Viederis yra teisėjas, vykdęs politinius užsakymus ir todėl gana sparčiai (jam dar tik 37-eri) kilęs karjeros laiptais.

Šiaip tai jis man nerūpėtų, bet (dabar galvoju, kaip čia geriau išsireikšti, kad STT mano kompų nesurinktų), bet šiandien man lakštingala į ausį pačiulbėjo (ji paskui nuskrido nežinoma kryptimi ir aš jos nepažįstu ir todėl ji manęs kaip kažkada E.Jakilaičio neapdergė), kad įpareigojimą BNS žurnalistei atskleisti informacijos šaltinį ir kratų bei daiktų paėmimo orderius pasirašė būtent tas pats čia jau plačiai aprašytas G.Viederis.

Nežinau, ar ta lakštingala verta tikėti, ar ne, tačiau jei ji čiulbėjo teisingai, tai, mano asmenine ir labai subjektyvia nuomone (turiu AT išaiškinimą, kad nuomonei netaikomas tiesos kriterijus, jei ką), tai teisėjas G.Viederis, atsižvelgiant į pakankamai ilgą rezonansinių jo nagrinėtų bylų sąrašą, nėra šiaip sau teisėjas.

Mano subjektyvia nuomone, jis yra teisėjas, vykdęs politinius užsakymus ir todėl gana sparčiai (jam dar tik 37-eri) kilęs karjeros laiptais.

Reikia nubausti „rasistus“? Prašom. Pasodinti E.Lementauską ir G.Kazaką? Jokių problemų. Atrasti kilnumo B.Vėsaitės pinigų dalybose saviems? Tai žinoma.

Paleisti G.Gordeladzę tkriausiai irgi kažkam reikėjo. Na, bent jau pačiam G.Gordeladzei tai jau tikrai. Tai G.Viederis ir paleido.

Ir čia netikėtai problemėlių kilo. Nes, priešingai nei aukščiau paminėtais atvejais, G.Gordeladzės byloje sunku įžvelgti kokį nors politinį atspalvį ar partinius interesus (nors kai kas, žinoma, gali sakyti, kad ir Berneen, B.Vėsaitės ir E.Lementausko bei G.Kazako bylose nebuvo jokios politikos ir galbūt bus teisūs).

Problemėlės iš pradžių atrodė tokios rimtos, kad G.Viederis net buvo sugalvojęs atsistatydinti. Prezidentė net buvo dekretą Teisėjų tarybai surašiusi. Bet G.Viederis ėmė ir persigalvojo.

Problemėlės iš pradžių atrodė tokios rimtos, kad G.Viederis net buvo sugalvojęs atsistatydinti. Prezidentė net buvo dekretą Teisėjų tarybai surašiusi. Bet G.Viederis ėmė ir persigalvojo.

Ir Teisėjų taryba, iš pradžių skelbusi, kad svarstys, kokią drausminę nuobaudą G.Viederiui skirti, vėliau irgi persigalvojo ir nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis paaiškintų, ar G.Viederį iš viso galima bausti.

Konstitucinis Teismas vis dar galvoja, ką Teisėjų tarybai išaiškinti, o G.Viederis, tuo tarpu, sėkmingai dirba toliau. Kaip sėkmingai, galime matyti, stebėdami STT agentų „adekvačius“ veiksmus prieš BNS žurnalistus.

Šioje vietoje kaip ir būtų galima dėti tašką, tačiau negaliu susilaikyti nepasakęs to, ką man pačiulbėjo ne praskrisdama lakštingala, bet mano paties laisva ir subjektyvi nuomonė.

O ji man čiulba štai ką: po G.Gordeladzės fiasko (kuris kai kam tikriausiai visai nebuvo fiasko), kai G.Viederis buvo labai išsigandęs ir jau nusprendęs, kad teisingumo jis įvykdė pakankamai), pas jį atskrido lakštingala iš trijų raidžių pavadinimo giraitės ir pačiulbėjo, kad bijoti nereikia ir kad tokių teisingai teisingumą vykdančių teisėjų kaip G.Viederis Lietuvai ir jos lakštingaloms labai reikia.

G.Viederiui ta lakštingalos giesmė patiko. Ir jis nusprendė ir toliau teisingai vykdyti teisingumą. Tą ir daro iki šiol. Su prezidentės, Teisėjų tarybos ir visų giraičių iš trijų raidžių palaiminimu.

Ir kad jei teisėjas G.Viederis ir toliau teisingai vykdys teisingumą, tai viskas jam bus gerai, Konstitucinis Teismas viską paaiškins, kaip reikia, o tą seną ir ligotą gruziną ilgainiui visi pamirš (arba jis tiesiog numirs, nes juk ligotas).

G.Viederiui ta lakštingalos giesmė patiko. Ir jis nusprendė ir toliau teisingai vykdyti teisingumą. Tą ir daro iki šiol. Su prezidentės, Teisėjų tarybos ir visų giraičių iš trijų raidžių palaiminimu.

Ir tegul jo žingsnius telydi ir tiesa, ir šviesa.

P.S. teisėjo G.Viederio nuotrauką prie teksto specialiai pridėjau tam, kad galėtumėte atpažinti gatvėje ir, esant norui, spjauti jam po kojomis. Aš, jei jį sutiksiu, būtinai taip padarysiu (Jei neklystu, už tai numatyta tik administracinė atsakomybė).

P.P.S. Taip padarysiu dar ir todėl, kad už G.Viederio sprendimus persekioti BNS žurnalistus, galiausiai turėsiu mokėti ir aš. Nes jei BNS nuves visą šį reikalą iki Strasbūro, o aš tikiuosi, kad jie taip ir padarys, tai bylos rezultatas aiškus iš karto (apie tai gal dar kiek vėliau parašysiu). Šiaip tai buvusiems kolegoms man negaila, bet norėtųsi, kad G.Viederis mokėtų su kaupu. Tada bent jau būtų teisinga. O dabar bus tik teisingumas.

Racas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas