Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artūras Račas: Iš kur sklinda „Gazprom“ kvapas?

Pastaruoju metu Lietuvoje gero tono ženklu tapo pasisakyti apie Rusiją, rusiškus filmus, rusišką muziką ir „Gazprom“. Apie tai kalba ne tik dabartinis „elitas“, bet ir buvęs, pavyzdžiui, A.Kubilius, neseniai savo jautria uosle užuodęs „Gazprom“ kvapą Šilalės ir Tauragės rajonuose, kur ketinama atlikti geologinės žvalgybos darbus ieškant skalūninių dujų.

Tad pakalbėkime, kaip kad sakė šimtus milijonų litų pajamų kasmet iš naujos atominės elektrinės žadėjęs „žurnalistikos“ patriarchas A.Čekuolis. Apie dujas, „Gazprom“ ir jautrią uoslę.

Tikriausiai girdėjote, kad Lietuvoje jau 2014 m. turėtų pradėti veikti suskystintųjų dujų terminalas. Jei ne, tai paaiškinsiu, kad tai vienas iš A.Kubiliaus Vyriausybės vykdytų nacionalinės svarbos projektų, turinčių padidinti Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

Kalbant paprasčiau – tai turėtų būti pigesnis dujų tiekimo šaltinis ir atsvara Rusijos monopolininkui „Gazprom“, kuriam Lietuva už dujas šiandien moka daugiau nei Vokietija, nekalbant jau apie Baltarusiją ar Italiją.

Kalbu be jokios ironijos ir kvapų, kurie kartais sklinda nuo Kembridžą baigusių ar V.U. rūšies diplomą turinčių TS-LKD narių. Tai tikrai nacionalinės svarbos projektas, ką patvirtina ir priešiškos dešiniųjų valdžiai naujosios Vyriausybės pasiryžimas jį tęsti.

Man, kaip ir A.Kubiliui, atrodė, jog viskas kaip ant delno – „Gazprom“ kvapas.

Bet štai kokia problema: šis nacionalinės svarbos projektas yra laikinai įšaldytas, nes Vokietijos koncernas „PPS Pipeline Systems“ apskundė valstybės valdomos „Klaipėdos naftos“ skelbtą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo dujotiekio konkursą.

Iš pirmo žvilgsnio, man, kaip ir A.Kubiliui, atrodė, jog viskas kaip ant delno – „Gazprom“ kvapas. O kaip kitaip – „Nordstream“ dujotiekis per Baltijos jūrą, jungiantis Rusiją ir Vokietiją, Lietuvą aplenkė, Vokietija už dujas moka pigiau nei Lietuva, o A.Kubiliaus Vyriausybė dujų iš „Gazprom“ pirko beveik dvigubai daugiau, nei jų reikėjo.

Suskystintųjų dujų terminalas situaciją iš esmės pakeistų, tad natūralu, kad „Gazprom“ tikslas yra siekti, kad terminalo kuo ilgiau nebūtų. Ir jei „Gazprom“ negali tikslo pasiekti pati, gali padėti jo draugė Vokietija. Logiška, ar ne?

Taip, kol nežinai detalių. O jos tokios: valstybės valdoma „Klaipėdos nafta“, paskelbusi konkursą terminalo dujotiekio statybai 2012 m. liepos 3-iąją, to konkurso sąlygas pakeitė du kartus. 2012 m. rugpjūčio 1-ąją ir 2012 m. gruodžio 5-ąją. Abu kartus dėl dviejų šalies bendrovių pretenzijų. Antrąkart – likus vos 15 dienų iki pasiūlymų pateikimo galutinio termino.

Vokiečių bendrovei pakeitimai nepatinka ir ji konkursą skundžia. Konkursas stabdomas, o kartu su juo – ir visas nacionalinės svarbos projektas.

A.Kubilius čia turbūt užuostų „Gazprom“ kvapą, sklindantį iš Vokietijos. Kaip ir aš – kol nežinojau detalių.

Bet dabar, kai žinau, man dvokia iš „Klaipėdos naftos“ pusės. Tik vis dar negaliu apsispręsti: ar tai „Gazprom“ kvapas, ar paprasčiausia buitinė korupcija. Bet žinodamas, kad viena iš konkursą „laimėjusių“ bendrovių yra „Kauno dujotiekio statyba“, kuri pernai nesugebėdavo laiku sumokėti įmokų net „Sodrai“, esu linkęs rinktis antrąjį variantą.

Gali būti, kad taip yra tik todėl, kad mano uoslė ne tokia išlavinta kaip A.Kubiliaus. Todėl smalsu: o ką užuodžiate jūs?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas