Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artūras Račas: „Ne prie ko“ brangiau už reputaciją

Kai pavasarį D.Grybauskaitė tautai aiškino, kad ministras R.Palaitis, atleidęs iš darbo FNTT vadovus V.Gailių ir V.Giržadą, yra „ne prie ko“, suprasti, apie ką kalba prezidentė, buvo nelengva.

Bet dabar jau viskas aišku: „ne prie ko“ reiškia mažiausiai 130 tūkst. Lt iš mūsų kišenių. Jei padalytume 3 milijonams po lygiai, neišeitų nė po 5 centus. Niekis, ar ne?

O jei taip kasdien ir po kelis kartus? Taip pat būtų niekis? Ar jau būtų svarbu? O jei ne po penkis centus, o po penkis litus? Kasdien. Po kelis kartus? Vis dar „ne prie ko“?

Jei nesuprantate, apie ką kalbu, paaiškinsiu. 130 tūkst. Lt yra suma, kurią Vilniaus apygardos administracinis teismas priteisė buvusiam FNTT vadovui V.Gailiui. Kiek daugiau nei 42 tūkst. išeitinės kompensacijos, 67,3 tūkst. už priverstinės pravaikštos laiką ir dar 25 tūkst. už žalą reputacijai ir geram vardui.

Pastaroji suma verta atskiros diskusijos, ypač prisimenant, kuo V.Gailius buvo kaltinamas ir kas buvo pagrindiniai kaltintojai. Jei neprisimenate, V.Gailiui buvo inkriminuojamas slaptos informacijos apie „Snorą“ nutekinimas, o pagrindiniai kaltintojai buvo ministras R.Palaitis ir prezidentė D.Grybauskaitė.

Daugiau nei pusmetį V.Gailius turėjo vaikščioti su nusikaltėlio dėme ant kaktos ir jam užkabinta išdaviko etikete. Visa tai įvertinta maždaug 3 tūkst. litų per mėnesį. „Ne prie ko“ kainuoja brangiau.

Ką gi – dabar žinosime: reputacija ir geras vardas Lietuvoje verti maždaug tiek, už kiek valstybės tarnyboje sutinka dirbti kvailiai ir vagys. Nes protingi ir nevagiantys dirba už ne mažiau kaip 5 tūkst. Lt.

Gali nuskambėti baisiai, bet po teismo sprendimo galima būtų teigti, kad prezidentė, švelniai tariant, sakė netiesą.

Bet grįžkime prie pradinės 130 tūkst. Lt sumos (iš tiesų tai ji bus didesnė, nes čia neįskaičiuotos išlaidos advokatams, sugaištas laikas ir energija. O jei teismo sprendimas bus skundžiamas, bendra suma gali išaugti ir iki 200 tūkst. Lt).

Visus tuos pinigus gaus V.Gailius. Nepagalvokite, aš jam visiškai nepavydžiu. Priešingai, net sakyčiau, kad ta suma yra per maža.

Tačiau kodėl už tai, kad V.Gailius buvo neteisingai apkaltintas, neteisėtai išmestas iš darbo, turiu mokėti aš? Kartu su jumis. Nežinau kaip jūs, bet aš tai čia tikrai „ne prie ko“. Aš V.Gailiaus nė nepažįstu.

Tikriausiai jums kils klausimas, o kas tada „prie ko“? Atsakymo ir aš nežinau, bet prisimenu, kad įsakymą dėl V.Gailiaus atleidimo pasirašė R.Palaitis. Jis tada sakė, kad tai padarė, remdamasis VSD vadovo G.Grinos pažyma. O prezidentė D.Grybauskaitė sakė, kad R.Palaitis „ne prie ko“, nes jis „laikėsi visų įstatymų atleisdamas FNTT pareigūnus“.

Žinau, kad tai, ką dabar pasakysiu, gali nuskambėti baisiai, bet po teismo sprendimo galima būtų teigti, kad prezidentė, švelniai tariant, sakė netiesą.

Tačiau svarbiausia net ne tai ir net ne 130 ar 200 tūkst. Lt. Dabar, kai jau žinome, kad V.Gailius informacijos apie „Snorą“ nenutekino, daug svarbiau yra sužinoti, iš kur ji nutekėjo. Nes šiuo atveju jau kalbėtume ne apie šimtą kitą tūkstančių, o apie milijonus.

Tada gal iš tiesų paaiškėtų, kas buvo prie ko, o kas ne. Ir kas už viską turėtų sumokėti. Jei ne pinigais, tai bent metais už grotų. Už tai, žinoma, vėl tektų mokėti mums.
Nežinau, kaip jūs, bet aš neprieštaraučiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas