Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artūras Račas: Rožėmis išsiskleidusi, kregždutėmis skrenda

Šiuo metu iš esmės esu bedarbis. Tai Lietuvoje įprasta būsena – darbo čia neturi daugiau nei 200 000 žmonių. Vieni jų darbo net ir neieško, nes jiems pakanka gaunamų pašalpų, kiti ieško, bet neranda, o treti – spjovę į viską, važiuoja uždarbiauti svetur.

Aš pats dar nežinau, kuriai grupei save turėčiau priskirti, tačiau po pastarojo A.Butkevičiaus Vyriausybės sprendimo man darosi akivaizdu, kad Lietuvoje dirbti ir sąžiningai mokėti mokesčius visiškai neapsimoka.

Kalbu apie Vyriausybės sprendimą mažinti išmokas ilgalaikiams bedarbiams – tiems, kurie darbo neranda ilgiau nei metus ir iki šiol gaudavo  dosnią valstybės paramą – „net“ 350 Lt. Jei nežinojote, tai ateityje ta parama bus mažesnė, nes socialdemokratų lyderio vadovaujamos Vyriausybės požiūriu, 350 Lt yra prabanga ir nereikalingas „Sodros“ lėšų švaistymas.

Kur čia ta socialdemokratija ir jos raudonos rožės, nelabai suprantu, nes toks sprendimas labiau primena konservatorių kregždučių skrydį pastaruosius ketverius metus, kai A.Kubiliaus Vyriausybė darė viską, kad Lietuvoje būtų sugriauta socialinio draudimo sistema ir panaikinti bet kokie socialinio teisingumo likučiai.

Tai, ką dabar daro A.Butkevičius ir partneriai, iš esmės yra A.Kubiliaus ir jo koalicijos programos tęstinumas. Lietuvoje siekiama sukurti nomenklatūrinį socializmą, kuriame iš kiekvieno paimama tiek, kiek įmanoma, tačiau pagal nuopelnus gauna tik išrinktieji.

Socialdemokratijoje, kuriai turėtų atstovauti A.Butkevičius ir LSDP, būna truputį kitaip, ir, jei dabartinė Vyriausybė netęstų nomenklatūrinio socializmo statybų, ji galėtų pabandyti atstatyti tai, ką sugriovė vadinamoji permainų koalicija. Pavyzdžiui, socialinio draudimo sistemą, kuri turėtų garantuoti bent minimalų socialinį teisingumą ir socialinę apsaugą sąžiningai mokesčius mokantiems žmonėms.

Rožėmis išsiskleidusi, ši koalicija skrenda kregždutėmis, kurios po savimi dergia taip pat, kaip ir prieš tai skraidžiusios.

Jei A.Butkevičius ir jo Vyriausybė nesupranta, kas yra socialinis teisingumas ir socialinė apsauga ir kuo ji skiriasi nuo socializmo, bandau paaiškinti: štai, pavyzdžiui, aš nuo 1994 m. esu sumokėjęs daugiau nei 426 tūkst. litų „Sodros“ įmokų, iš jų maždaug pusę – per pastaruosius trejus metus. Per tą patį laiką iš „Sodros“ esu gavęs 218,18 Lt išmoką.

Jei užsiregistruočiau Darbo biržoje, man dabar galbūt pasiūlytų maksimalią draudimo nuo nedarbo išmoką – 650 Lt. Tiek pat, kiek gauna Jonas ar Petras, kurie „Sodrai“ per gyvenimą įmokėję gal 50 tūkst. Lt. Po to, jei mes visi trys metus nerastume darbo, visi vis tiek gautume po 350 Lt.

Ar tai yra ir tas socialdemokratinis socialinis teisingumas? Jonui ir Petrui, ir galbūt A.Butkevičiui bei socialinės apsaugos ir darbo ministrei A.Pabedinskienei gal taip ir atrodo.

Bet man ir – neabejoju – tūkstančiams sąžiningai „Sodros“ įmokas dvidešimt ar daugiau metų mokėjusiems piliečiams tai panašu į socialistinę lygiavą. Kurioje dar yra nomenklatūra, mūsų sumokėtus mokesčius dalijanti labdarai savo vardu ir pasiskirianti sau valstybines pensijas bei rentas, kurių dydis gerokai viršija 650 Lt.

Nesiskundžiu, bet man atrodo, kad rožėmis išsiskleidusi, ši koalicija skrenda kregždutėmis, kurios po savimi dergia lygiai taip pat, kaip ir prieš tai skraidžiusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas