Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bernardas Gailius: LRT tyrimas – verčiau tiksliai sudėkime taškus, nes viskas tik prasideda

Pasisakymą tokiais jautriais klausimais visada geriau pradėti nuo savęs. Taigi, aš asmeniškai manau, kad nereikėjo sudaryti parlamentinės komisijos LRT veiklai tirti. Pritariu tiems, kas priešinosi ir tebesipriešina komisijos sudarymui. Manau, kad tie, kas sąžiningai ir iš įsitikinimo palaikė šį sprendimą, suklydo.
Bernardas Gailius
Bernardas Gailius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokią savo nuomonę pirmiausia galėčiau pagrįsti tuo, ką neseniai rašiau apie kitą parlamentinį tyrimą. Šį kartą (LRT atveju) parlamentarams tyrėjams taip pat nėra iškeliamas joks klausimas, į kurį būtų galima atsakyti „taip“ arba „ne“. Todėl lieka atviras kelias prielaidoms ir išvedžiojimams, o tai reiškia, kad tyrimas bus valdančiųjų instrumentas.

LRT veiklos tyrimas (jei jis įvyks) labiausiai primins 2006 m. Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimą.

Mąstant analogijomis, LRT veiklos tyrimas (jei jis įvyks) labiausiai primins 2006 m. Valstybės saugumo departamento veiklos tyrimą. Beje, ne vienas dabartinis žiniasklaidos nepriklausomybės gynėjas tada nematė jokių problemų viešai Seime pasikapstyti po slapčiausios valstybės institucijos vidaus problemas ir santykius.

Nepamenu, kad VSD veiklos tyrėjai būtų jaudinęsi dėl to, ką apie tai pasakys mūsų partneriai, tarptautinė bendruomenė ir kokį darbo su specialiosiomis tarnybomis kultūros lygį mes demonstruojame. Norėčiau, kad dabartinis daugumos konservatorių pasipriešinimas LRT tyrimui būtų išmoktos pamokos rezultatas. Bet nelabai tuo tikiu – iš čia ir sunkiai slepiamas apmaudas.

Grįžtant prie temos ir remiantis VSD veiklos tyrimo patirtimi nesunku prognozuoti LRT veiklos tyrimo pabaigą. Deramai pasismaginus bus patvirtintos išvados, kurias jau dabar galėtų surašyti (o gal jau ir surašė) tyrimo iniciatoriai.

Neatsisakydamas nė vieno iki šiol parašyto žodžio vis dėlto norėčiau atkreipti dėmesį į vieną svarbią aplinkybę. Manau, kad mes (žiniasklaidos laisvę ginančios gėrio jėgos) turime rimtai įvertinti objektyviai įvykusį nuomonių išsiskyrimą mūsų tarpe.

Ne tik Gabrielius Landsbergis, bet ir keletas kitų Seimo narių konservatorių palaikė komisijos sudarymą. Dar keletui akivaizdžiai buvo labai sunku apsispręsti. Dar didesnis būrys dvejojančių ar net tylių LRT tyrimo šalininkų išvengė būtinybės viešai deklaruoti savo nuomonę, nes nėra Seimo nariai.

Šių žmonių apsisprendimą, tikriausiai, nulėmė labai skirtingi motyvai. Kaip ir visose panašiose istorijose, šioje susipynė daug sluoksnių. Čia svarbi ir Ramūno Karbauskio dvikova su Edmundu Jakilaičiu, ir kurį laiką brendęs dalies visuomenės nusivylimas LRT vadovybe, ir daugelis kitų smulkesnių niuansų. Mums jie neturėtų būti svarbūs. Svarbus faktas: mes turime skirtingą nuomonę komisijos sudarymo klausimu.

Dėl šio konkretaus veiksmo mes nesutariame, todėl neturėtume apsimesti, kad sutariame. Priešingai, turėtume labai tiksliai atskirti nesutarimus nuo sutarimų ir dar kartą prisiminti, ką konkrečiai mes giname.

Manau, kad visi mes giname LRT nepriklausomybę. Tai sena kova, jau ne kartą kovota. Šiuo metu mes turime gana sėkmingą visuomeninio transliuotojo įstatymą, kuris nustato sąžiningą LRT valdymo tvarką. Taip pat turime nusistovėjusią LRT finansavimo tvarką, kuri mus tenkina. Šių dalykų keitimas greičiau atneštų žalos negu naudos – štai kaip mes manome.

Būtent tai yra mūsų tvirtovė, kurią ne be pagrindo įsivaizduojame apsuptą valstiečių su šakėmis. Mes siekėme, galbūt teisingai, pradėti mūšį dar tvirtovės prieigose. Bet paaiškėjo, kad dalis mūsiškių tokios taktikos nepalaiko, gal net apskritai tikisi lemiamo mūšio išvengti. Štai kokioje padėtyje atsidūrėme.

Nemanau, kad galime pasmerkti tariamus išdavikus ir toliau gintis be jų. Ne tik dėl išskaičiavimo – mūsų pajėgos ir taip mažos, nežinia, ar jų apskritai pakaks tvirtovei apginti. Dar ir dėl to, kad bent aš asmeniškai čia neįžvelgiu išdavystės. Manau, kad su tokia specifine nuomone taip pat nesu vienišas.

Jei nusibodo karinės metaforos, prisiminkime sociologinį dėsnį. Žmonėms, sudarantiems, pavadinkime, sveiko proto grupuotę, visada sunkiausia susitarti tarpusavyje. Mus lengva skaldyti, visi tą žinome. Per didelės asmenybės, per stiprios nuomonės – kyštelk pagalį reikiamoje vietoje ir susikirs tarpusavyje.

Taip jau buvo ne kartą ir tik nuo mūsų priklauso, ar taip bus šį kartą. Labai sunku, kai mūsų abstraktūs įsitikinimai išbandomi konkrečiai ir asmeniškai. Labai sunku iš tikrųjų gerbti iš tikrųjų kitokią nuomonę.

Bet bijau, kad šį kartą, kaip ir anksčiau, laimėti galime tik nuėję sveiko proto keliu iki pat pabaigos. Net kai tas ėjimas tampa labai nemalonus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prie LRT pastato degami laužai Sausio 13-osios atminimui, o Seime sukurta komisija LRT veiklai tirti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas