Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birutė Davidonytė: Subliuškę Vyriausybės ir premjero pažadai

Šiandien ir vėl norėčiau pakalbėti apie Registrų centro duomenų teikimą žurnalistams ir žodžio bei informacijos laisvę. Kiekvieną kartą, kai prisijungiu prie Registrų centro sistemos, prisimenu, kaip greitai subliuško visi politikų ir premjero pažadai.
Birutė Davidonytė
Birutė Davidonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Papasakosiu situaciją, kuri po garsių Vyriausybės ir premjero Sauliaus Skvernelio pažadų vyksta (arba tiksliau nevyksta) dabar.

Viskas prasidėjo rugsėjo pabaigoje. Tuomet Registrų centras staiga atsisakė žurnalistams teikti duomenis ir nutraukė keliolika metų taikytą praktiką. Daugiau nei mėnesį laiko jokie duomenys žurnalistams neatlygintinai nebuvo teikiami. Tuomet Susisiekimo ministerija ir ministras Rokas Masiulis inicijavo įstatymo pataisas, kurios duomenis atvertų.

Šios pataisos susidūrė su kliūtimis Vyriausybėje ir tik po kilusio triukšmo dėl galimo žiniasklaidos laisvės ribojimo jos buvo priimtos bei nukeliavo į Seimą. Tačiau rezultato nėra iki šiandienos.

Ką tik 15min tyrimų skyrius baigė didelį tyrimą – „Aukso Puodžiai“. Jį darėme tada, kai buvome „nukirsti“ nuo Registrų centro duomenų. Tuomet bent mėnesį laiko negalėjome imtis jokių naujų istorijų, negalėjome pasiekti jokių duomenų, bet kompiuteryje turėjome dokumentus vienam tyrimui.

Taip sutapo, kad gerokai iš anksčiau buvome parsisiuntę faktiškai visą medžiagą, reikalingą šiam tyrimui. Prisimenu, tuomet juokavau, kad jei situacija nepagerės, galėsim pavadinti šį projektą paskutiniu mūsų tyrimu ir skirstytis.

Šis mūsų tyrimas yra klasikinis ir labai tinkamas pavyzdys, parodantis, kokie svarbūs mums yra Registrų centro duomenys. Absoliučiai didžioji dalis istorijos buvo atskleista būtent naudojant šiuos duomenis. Bet tokio tyrimo šiandien padaryti nebegalėtume.

Kodėl? Nes Vyriausybė mums vis dar negrąžino prieigos prie visų Registrų centro duomenų, nors tai žadėjo padaryti ir premjeras, ir kiti politikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas

Visų pirma, politikai ir Vyriausybė žadėjo, kad ypatingos skubos tvarka bus priimtas įstatymas, kuris užtikrins žurnalistams nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų. Buvo žadėta, kad įstatymas bus priimtas ir įsigalios nuo lapkričio mėnesio. Tačiau tai nebuvo tiesa. Įstatymas nugulė kažkur Seimo stalčiuose ir dienos šviesos kol kas taip ir neišvydo.

Įstatymo projektas Seime buvo pateiktas dar spalio viduryje, toliau jį turėjo svarstyti Agnės Širinskienės ir Ramūno Karbauskio vadovaujami komitetai. Tačiau laiko svarstymams kol kas neatsirado. Matyt, tai labai neprioritetinis įstatymo projektas.

Antras dalykas, Vyriausybė priėmė laikiną sprendimą, taigi mes šiuo metu galime gauti dalį Registrų centro duomenų. Bet tik dalį.

Kita labai svarbi duomenų dalis mums taip ir nebuvo grąžinta ir ji nėra pasiekiama net už pinigus. Čia kalbu apie archyvinius duomenis apie nekilnojamąjį turtą bei įmonių akcininkus.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas prieš gerą mėnesį man sakė, kad ministras pirmininkas pats kaip Seimo narys registruos įstatymo projektą, kuris grąžintų žurnalistams prieigą ir prie tos atimtos dalies duomenų, kurie iki šiol yra neprieinami.

Spėkite, ar registravo? Žinoma, kad ne. Žinote, perversmas, raštai žvalgybos institucijoms ir taip toliau. Yra svarbesnių reikalų nei kažkokia žodžio ir informacijos laisve rūpintis.

Dar daugiau, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius irgi žadėjo, kad bus teikiami teisės aktai, kurie grąžins žurnalistams prieigą prie tos labai svarbios dalies duomenų. Buvo sakoma, kad Vyriausybė tikrai paruoš tokias pataisas. Praėjo beveik du mėnesiai. Bet niekas nepasikeitė.

Premjeras Saulius Skvernelis spalio pabaigoje savo feisbuke rašė: „Tiems, kurie kalba apie tariamą žodžio laisvės varžymą, galiu tik priminti, kad Vyriausybė nemokamai ir teisėtai suteikė Registrų centro duomenis žurnalistams. <...> Daliai žiniasklaidos, akivaizdu, tai jau nerūpi ir bet koks Vyriausybės sprendimas bus sutiktas kritikos lavina.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Tačiau nutiko priešingai, nei sakė premjeras. Manau, kad Vyriausybei dabartinė situacija yra labai patogi. Jai net pavyko pasiekti savo tikslų – triukšmas nutilo, o žurnalistai bent iš dalies buvo apriboti ir prarado prieigą prie kelių svarbių informacijos šaltinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento