Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daumantas Mikučionis: „Facebook“ eina į biržą: kas mums iš to?

Kaip tik šiandien, penktadienį, NASDAQ biržoje Niujorke perrašoma istorija: „Facebook“ (FB) įkūrėjas 28-erių metų Markas Zuckerbergas simboliniu gongu (o iš tikrųjų mygtuko paspaudimu nuotoliniu būdu iš FB būstinės Kalifornijoje) atidaro prekybos sesiją, kurioje jo 8 metukų tesulaukęs „pirmagimis“ tampa listinguota bendrove, sudaužo rekordus ir tampa neabejotina verslo naujiena nr.1 pasaulyje.

„Facebook“

 

FB savo pirminiu viešu akcijų pasiūlymu (Initial Public Offering – IPO) bando pritraukti apie 15 milijardų dolerių. Jei pavyks FB IPO taps didžiausiu istorijoje, o FB – oficialiai vertingiausiu pasaulio socialiniu tinklu, kurio vertė sieks maždaug 100 milijardų dolerių.

Lietuvai šis įvykis įdomus tuo, kad trečdalis šalies gyventojų yra FB vartotojai. Jei, kaip daugelis žmonių, naudojatės FB, nes tai patogiausias jūsų virtualaus socialumo įrankis, ir nesidomite nei investavimu, nei FB verslo puse, vis tiek yra keli dalykai, galintys pakeisti jūsų kasdienybę dėl to, kad šiandien Amerikoje NASDAQ biržos dėka FB savininkai tampa nebe popieriniais, o tikrais milijardieriais. 

Minėti 15 milijardų dolerių, pritraukti biržoje, bus panaudoti naujoms FB savybėms ir produktams kurti bei įsigyti, ypač mobiliųjų įrenginių srityje. Taigi, artimiausiu metu galima tikėtis daugiau nei įprasta patobulinimų ir atnaujinimų, taip pat jau tradicija tampančių vartotojų protesto grupių ir FB puslapių, kurių pavadinimai prasideda „noriu senojo FB…“

Dar vienas su naujienomis FB susijęs iššūkis yra gana paradoksalus: per artimiausius metus daugybė talentingiausių FB darbuotojų pasinaudos galimybe parduoti savo akcijas ir taps multimilijonieriais. Kaip rodo „Google IPO“ istorija, jie taps savo verslo kūrėjais, investuotojais ar tiesiog keliautojais po pasaulį, palikdami FB personalo vadovus su didžiuliu galvos skausmu, kuo pakeisti nukraujavusį kompanijos talentą kaip tik tuo momentu, kai to talento labiausiai reikia naujienoms ir patobulinimams kurti.

Kita nebūtinai mums patiksianti naujiena bus didesnis reklamos kiekis naudojant FB mobiliuose įrenginiuose. Virtualiam pasauliui milžinišku greičiu keliantis į mobilųjį traukinį, FB visom išgalėm kamšys savo spragas šioje srityje, stengdamasis padidinti reklamos srautus, kad atitiktų investuotojų lūkesčius. Tikiuosi, kad FB pavyks reklamą mūsų ipad’uose ir iphone’uose išlaikyti tokią pačią neįkyrią kaip ir tradicinėje interneto aplinkoje.

Kad neužbaigčiau šio teksto lietuviškai liūdnai, štai jums idėja!  „Facebook“ nuo šiol gali priklausyti ir jums. Kadangi ir taip leidžiate gana žymią savo aktyvios dienos laiko dalį šiame tinkle, kodėl neįsigijus jo dabar jau viešai prieinamų akcijų? Jei naršote mėlynai baltą puslapį vis daugiau laiko, tikėtina, kad FB vertė kyla. Galite sudalyvauti šioje pačių kuriamoje sėkmėje – paklauskite savo banko, kaip įsigyti jūsų kasdienio palydovo akcijų.

Kadangi patarinėti investavimo klausimais gali tik licencijuoti profesionalai, aš tik pateikiu hipotetinį pavyzdį: jei aš praleidžiu FB apie 3 val. per dieną, arba apie 20 proc. savo aktyvaus paros laiko (O jūs, manote, ne? Paskaičiuokite atidžiau!), gal verta skirti apie 20 proc. savo investavimo lėšų šiam mėgstamam laiko rijikui? Tuomet, kai tikri ir gyvi draugai ar artimieji nesėkmingai bandys atplėšti jus nuo ekrano, turėsite geresnį nei anksčiau pasiteisinimą: aš rūpinuosi savo investicijų verte! O jei investicijomis neužsiimate, šviežiai listinguota neatsiejama mūsu gyvenimo dalis siūlo dar viena kol kas nenuvalkiotą idėją – simbolinė ir įrėminta, apie 100 litų kainuosianti FB akcija gali būti puiki gimtadienio dovana! Brokeriams, dirbantiems su mažmeniniais investuotojais, iš karto yra 100 milijonų litų rinka su milijonu klientų!

Autorius rašo tinklaraštyje www.pasaulispagaldaumanta.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas