Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daumantas Mikučionis: Mūsų ateitis – beturtė!

Jūsų vaikai bus beturčiai! Pamirškite svajones apie nuosavą namą su biblioteka ir veranda prestižiniame rajone. Pamirškite sodybą Molėtų rajone ir antrą būstą Palangoje. Pamirškite visureigį savaitgaliams ir antrą „kasdienį“ dyzeliuką. Viso šito nebebus, ir labai greitai!

Ne, tai nesusiję su bendra neigiama tautos nuotaika, emigracijos srautu ar bloga valdžia. Iš tikrųjų beturtė ateitis yra geras dalykas! Dar daugiau – ji bus, tiksliau, jau po truputį yra – jaunų žmonių laisvas pasirinkimas! Mat neturėti turto yra naujoji pasaulio mega tendencija, dominuojantis „cool“ dalykas, kuris, kaip ir gėlių vaikai, ABBA, Sąjūdis, kava išsinešti ir kiti neginčijamai „cool“ dalykai iš esmės pakeičia kartų vertybes ir pasirinkimus.

Mano minima beturtė ateitis angliškai skamba daug geriau – „asset-light“ ir bent jau man asmeniškai labai patinka. Mes neturėsime namo, nes tai diktuos sveikas protas ir mada. Naujoji tendencija atlaisvina erdvę. Juk knygos, dabar dulkančios lentynose, keliasi į jūsų elektroninę laikmeną! Jūsų tėvų plokštelių kolekcija ir jūsų piratiniai kompaktai – jūsų sūnaus telefone, kartu su jo kartos muzika. Vaizdo kasečių ir DVD kolekcija.. patys suprantate, ten pat, kišenėje arba kuprinėje. Net mokslo vadovėliai, iki šiol užimdavę daug vietos ir brangiai kainuodavę, bus išsinuomojami tik dalyko mokymosi metu, ir, aišku, elektroninėje formoje. 

Gremėzdiški garso ir vaizdo centrai, būdavę svetainės puošmena, pakeičiami į lieknutį prietaisėlį su obuoliuku ir kelias, irgi lieknutes, kolonėles kambario kampuose. Kaip atrodytų jūsų 400 kv.m namas be daiktų? Sakote, namus pripildo žmonės? Bet dabarties žmonės labiausiai mėgsta socializuotis – būti su kitais žmonėmis, keisti aplinką, keliauti. Galų gale, keičiantis šeimos poreikiams, taps normalu keisti ir būstus – vietoj dabar iš kartos į kartą perduodamo iki begalybės sureikšminto nekilnojamojo turto. Tie, kas tą turtą vis tik turės ar paveldės, dalysis juo su kitais pasaulio gyventojais, priimdami juos nakvoti už dalį įprastos viešbučio kainos, tokiu būdu susipažindami su kitų kultūrų atstovais bei dalydamiesi patirtimi.

Internetas ir moderniosios technologijos išlaisvina žmoniją nuo būtinybės viską turėti.

Istorija su automobiliais – analogiška. Jei neliks namo užmiestyje, neliks ir visureigio. Gerėjantis viešasis transportas ir sveikas protas padiktuos naujus pasirinkimus – nebemokėsime 50 tūkst. litų ir dar 1000 litų kiekvieną mėnesį už galimybę sėdėti kamščiuose malantis po miestą. Mašinos turėjimo prestižas išnyks kaip CO2 dūmas, kurio mažinimas – irgi svarbus „cool“ elementas ateities pasirinkimuose.

Tačiau automobilių srityje viską vainikuos save vairuojantys automobiliai. Įsivaizduojate? Tas vienas šeimos automobilis nuveš jus į darbą, vaiką į mokyklą, nuvažiuos į servisą pasiremontuoti, tada parveš vaiką namo... Nerealu?! Jau dabar dalyvauju lažybose su Lietuvos vizionieriumi Vladu Lašu, kad po 5 metų jis atvyks į mūsų reguliarų susitikimą kaip vienintelis žmogus mašinoje, bet sėdėdamas keleivio sėdynėje! (lažinausi prieš tik vardan įdomumo).

Beturtės tendencijos priežastis? Be abejo, internetas ir moderniosios technologijos, išlaisvinančios žmoniją nuo būtinybės viską turėti, pirkti ir saugoti. Nuo šiol naudosimės, nuomosimės ir dalinsimės. Pasiruošk, Lietuva tėvyne, sodybų puoselėtoja, žemės mylėtoja – tradicinio pasaulio pabaiga už kampo! Gal tai ir turėjo omeny tos pabaigos pranašai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas