Taupyti vaikų sveikatos sąskaita, o dar esant COVID-19 situacijai – kai turime laikytis visų saugumo reikalavimų, (ką jau kalbėti apie visos mokyklos panaudoto maisto pakartotinį apdorojimą ir pasibaigusio galiojimo mėsą bei COVID-19 prevencijos pažeidimus) – yra nusikaltimas.
Šiandien matome ir diskutuojame itin aktualia tema: kas rūpinasi mūsų vaikų sveikata? Ar tai galima toleruoti? Žinoma, ne. Apie tai reikia kalbėti ir diskutuoti, nes ugdymo įstaigų (ir ne tik) viešuosius konkursus laiminčios įmonės, besirūpinančios maisto tiekimu, neužtikrina elementarios higienos, ką jau kalbėti apie visavertę mitybą. Ar taip reikia rūpintis vaikų mityba, ypač dabar, kai galioja itin griežti saugumo reikalavimai?
VšĮ „Bruneros“ į pasipiktinusių tėvų, ugdymo įstaigų bei žiniasklaidos akiratį patenka ne pirmą kartą. Visai neseniai portale „Valstietis“ buvo skelbta, kad priešmokyklines ugdymo įstaigas Pernaravoje ir Skaistgiriuose lankantys vaikai liko be karšto maisto. Mat minėtai įmonei, laimėjusiai konkursą, maitinti rajono darželinukus „nebeapsimokėjo“.
Dar labiau intriguojantis faktas, kad įmonė prieš tai vadinosi „Kretingos maistas“ , kai 2016 m. dėl nuslėptų mokesčių šį verslą krėtė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), nustatyta, kad padaryta žala Mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“ siekė daugiau kaip 100 tūkst. Eur.
Šį kartą minėtos įmonės pavadinimas linksniuojamas pasipiktinusių tėvų komentaruose ir žiniasklaidoje. VMVT Vilniaus departamento inspektoriai, reaguodami į gautą pranešimą apie galimus pažeidimus organizuojant mokinių maitinimą, patikrino trijuose Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos padaliniuose vaikų maitinimo paslaugas teikiančią minėtą įmonę. Turėti įtarimai apie pažeidimus pasitvirtino.
Kryžminės taršos rizika ir COVID-19 prevencijos pažeidimai
Nustatyta, kad kai kurių patiekalų, nurodytų valgiaraštyje, svoriai yra mažesni, nei deklaruota, arba vieni patiekalai pakeisti kitais. Nustatyta ir kitų pažeidimų: maisto gamybai skirtų žaliavų šaldiklyje laikyta žalia mėsa ir uogos nebuvo tinkamai atskirtos, taip pat rasta 5 kg jautienos mentės su pasibaigusio tinkamumo vartoti terminu.
Vienas iš šiurkščiausių pažeidimų, kurį nustatė VMVT inspektoriai, – rytojaus dieną atlikto pakartotinio patikrinimo metu nurodyta sunaikinti žaliava (jautiena) su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu buvo rasta sudėta atgal į šaldytuvą kartu su maistui ruošti tinkamais produktais, taip pat užfiksuota kryžminės taršos rizika, kai termiškai neapdorotai ir apdorotai produkcijai naudotas inventorius veiksmingai neatskirtas, netinkamai laikytos maisto atliekos. Patikrinimų metu buvo aptikta ir COVID-19 prevencijos pažeidimų (t.y. mokiniai maitinti dalinai savitarnos principu).
Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamento patarėjos Daivos Ruželienės, VšĮ „Bruneros“ leidimas tiekti ir tvarkyti maistą šioms mokykloms buvo išduotas rugsėjo 3 dieną. Šiuo metu minėta įmonė yra padidintos rizikos subjektas, kuriam numatytas kontrolinis patikrinimas – vertinimas, kaip įmonė šalina trūkumus bei dažnesnė kontrolė, o už nustatytus pažeidimus bus taikomos sankcijos.
Paklausus, ar dažnai nustatomi tokie pažeidimai, D.Ruželienė sakė, kad pasitaiko pavienių pažeidimų, tačiau tokie grubūs pažeidimai ugdymo įstaigose nustatomi retai.
Organizuojant vaikų mitybą nusižengimų būti negali
Maisto ekspertės Aidos Čepukaitės nuomone, nesuvokiama, kaip maitinimo įstaiga, kuri šiuo metu turėtų teikti ypač didelį dėmesį maisto higienai ir laikytis visų saugumo reikalavimų bei taisyklių, taip elgiasi. „Ši įmonė puikiai žinoma dėl nuolatinių nusižengimų. Pakeičiamas pavadinimas ir toliau vykdoma veikla, tačiau tiekiamo maisto kokybė negerėja. Atsakingos institucijos turėtų skirti daugiau dėmesio jų veiklai. Šis žinomas ir didelis maisto tiekėjas orientuotas užsidirbti, o ne pasirūpinti kokybe ar mitybine verte. Skatinčiau įstaigoms gaminti pačioms arba samdyti išorinius tiekėjus ir su jais bendradarbiauti, siekiant kokybiško ir skanaus maisto, bei domėtis“, – įsitikinusi A.Čepukaitė.
Toks maisto panaudojimas vaikų sveikatai gali daryti neigiamą įtaką. Jei nesilaikoma taisyklių, pakartotinai šildoma, perdirbami kambario temperatūroje buvę patiekalai, vaikai gali užsikrėsti masiškai. Pasak A.Čepukaitės, tokias problemas reikia viešinti, maistą fotografuoti, turėti galimybę pareikšti savo nuomonę ir jokiu būdu netoleruoti. Valgiaraščiai privalo būti viešai matomi jau savaitės pradžioje, o maistą tiekiančios įmonės laikytis taisyklių.
„Įmonės, tiekiančios maistą vaikams, rizikos grupės žmonėms, ligoninėms, privalo būti tikrinamos dažniau. Maistas yra tam, kad žmonės geriau jaustųsi, gautų reikalingų medžiagų, o ne rizikuotų savo sveikata“, – pabrėžė maisto ekspertė.
Remiantis mitybos aprašu, vaikams patiekiamas maistas turi būti šviežias – jo pagrindą turi sudaryti šviežios daržovės, vaisiai, grūdai, neriebi mėsa, o maistas turi būti apdorojamas garuose ar verdamas, kepamas su mažai arba visai be riebalų.