Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 04

Edwardas Lucasas. Hibridinės grėsmės Suvalkų koridoriui nusveria karines

Žemėlapiai gali klaidinti. Pažvelkite į Europoje išsiskiriantį 70 km sienos tarp Lietuvos ir Lenkijos ruožą. Į pietryčius nuo jo – Rusijos sąjungininkė Baltarusija. Į šiaurės vakarus – Karaliaučiaus sritis: itin militarizuotas Rusijos eksklavas. Vos vienu smūgiu Kremlius galėtų – tariamai – užimti šį teritorijos ruožą ir atkirsti Baltijos šalis nuo Europos.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tai galėtų suveikti stalo žaidime. Tačiau toks scenarijus mažai susijęs su realybe. Praėjusią savaitę leidau laiką Lietuvoje ir Lenkijoje, kur iš arti stebėjau tikrąją pasienio teritorijų geopolitiką.

Pirmiausia aplankiau Dieveniškes, įsikūrusias nedideliame Lietuvos „apendikse“, įsispraudusiame į Baltarusijos teritoriją. Su likusia Lietuvos dalimi jas jungia vienintelis kelias, besidriekiantis vos keli metrai nuo pasienio tvoros. Esama vienos apokrifinės istorijos, kad ši keista forma atsirado per vieną susitikimą, Stalinui palikus savo pypkę ant žemėlapio, kai buvo braižomos Sovietų Sąjungos vidaus sienos. Esą niekas nedrįsęs pajudinti asmeninio diktatoriaus daikto, todėl kartografai jį apvedžioję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas