Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Edwardas Lucasas: Perdėta Kinijos reakcija – Lietuvos politikos Taivano atžvilgiu sėkmės ženklas

Žemyninė Kinija yra supervalstybė karybos ir ekonomikos atžvilgiu. Tačiau jos lyderiai dabar sužino, kad kai kuriose varžybose svarbiau kiti dalykai.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kaip bausmę už Taivaniečių biuro atidarymą Vilniuje žemyninę Kiniją valdantis režimas įvedė didžiausiai iš Baltijos šalių nepaprastas sankcijas – uždraudė ją įvardyti kaip „kilmės šalį. Tai reiškia, kad į Kiniją negali būti importuojamos jokios lietuviškos prekės. Be to, ji mėgina blokuoti visą eksportą į Lietuvą.

Ši strategija – ir beprasmiška, ir duodanti priešingų rezultatų. Ji neturi prasmės, nes Lietuva žemyninei Kinijai beveik nieko nepardavinėja: 2020 metais ten iškeliavo prekių už 300 mln. eurų – tai sudaro mažiau nei 1 proc. viso eksporto. Sankcijos taip pat neveiks priešinga kryptimi. Bet kokios prekės, eksportuojamos į Europos Sąjungos bendrąją rinką, gali keliauti į bet kurią ES šalį. Kinija negali uždrausti lietuviams pirkėjams užsisakinėti prekes per Latviją ar Lenkiją. Be to, 600 mln. dolerių vertės naujos Amerikos garantijos ir paskolos eksportui (taip pat auganti prekyba su dėkingu Taivanu) turėtų su kaupu kompensuoti bet kokius ekonominius nuostolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas