Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 28

Giedrius Petkevičius: drąsi prognozė apie būsimus Lietuvos kariuomenės pirkinius

Prognozės – nedėkingas reikalas. Metų pradžioje civilių gynybos žinovų bendruomenė buvo pasidalinusi į dvi dalis: vieni teigė, kad Rusijos karinių pajėgų sankaupos prie Ukrainos sienų yra tiesioginio puolimo pranašas, kiti vertino, kad visos Ukrainos okupacija su turimais resursais nėra įmanoma, tad pajėgų telkimas yra tik politinio spaudimo priemonė. Abi pusės buvo teisios – Ukraina užpulta, tačiau pajėgumų Rusijai neužteko įgyvendinti pernelyg ambicingus tikslus.
Haubicoje „K9 Thunder“ ateityje neliks vietos žmonėms
Haubicoje „K9 Thunder“ ateityje neliks vietos žmonėms / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Informacijos gausa apie kariaujančiai šaliai tiekiamas ginkluotės sistemas ir jų kiekius bei nesibaigianti filmuota medžiaga su sunaikinta technika rodo, jog ginkluotės ir amunicijos atsargų šiuolaikiniame kare reikia turėti daug.

Pridėkite pranešimus apie Ukrainai Lietuvos perduotus ginkluotės vienetus bei žinias apie absoliučiai rekordinį šių metų Lietuvos gynybos biudžetą, ir logikos ratas užsidaro, ne vienam keldamas klausimą: „O kada, ką ir kiek mes pirksime savo gynybai stiprinti?“.

Formalūs atsakymai gerai žinomi – papildomos pėstininkų kovos mašinos, savaeigė artilerija „Žemaitijos“ brigados artilerijos batalionui, salvinės artilerijos sistemos „Himars“, sklendžianti amerikietiška amunicija, žvalgybos dronai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./HIMARS paleidimo mašina Maroke
AFP/„Scanpix“ nuotr./HIMARS paleidimo mašina Maroke

Prie sąrašo galima pridėti papildomą laivą iš Didžiosios Britanijos, gaminamus amerikietiškus sraigtasparnius ir šarvuotus visureigius, bet... Lietuvos gynybos sferos fanatai vis tiek nerimsta ir forumuose žeria priekaištus vienas kitam bei Krašto apsaugos ministerijai, vykdančiai pirkimus. Kodėl?

Priežastys paprastai būna kelios – dalis suplanuotų įsigijimų yra stipriai nutolę laike, o apie dalį ne tokių brangių, tačiau reikšmingų pirkinių tylima. Visgi, dėliojant viešai prieinamą informaciją apie būsimus artimiausio laikmečio Lietuvos gynybinius pirkimus galima daryti tam tikras, nors ir subjektyvias išvadas. Aptarkime su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgumų poreikiais susijusius galimus pirkinius.

Dar 2019-aisiais priimtas sprendimas steigti antrąjį Logistikos batalioną, o prieš kelias savaites centriniame viešųjų pirkimų portale atsirado Gynybos resursų agentūros prie KAM pateiktos naujosios technikos specifikacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas