Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 15

Giedrius Petkevičius: Priešo diversantai pirmosiomis Ukrainos karo dienomis. Ar esame tam pasiruošę Lietuvoje?

Kiek „Patriot“ oro gynybos baterijų gaus Ukraina? Kada Vakarų šalys pradės tiekti tankus? Ar užteks ukrainiečiams raketų salvinėms sistemoms „Himars“? Kada ir kur gali prasidėti naujas Ukrainos pajėgų puolimas siekiant išstumti rusus iš savo teritorijų? Tokie ir panašūs klausimai mirga žiniasklaidos antraštėse ir karybos ekspertų komentaruose. Skaičiuojamos Rusijos mobilizacinio rezervo galimybės, Vakarų sankcijų poveikis ir kiti svarbūs karo aspektai, tačiau retai kas prisimena pirmąsias dienas, kai karo eigą galėjo nulemti diversantai. Galėjo, bet nenulėmė, ten, Ukrainoje, o kaip būtų Lietuvos užpuolimo atveju?
VST pratybos
VST pratybos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dažais ant asfalto purškiami kryžiai, žymintys oro smūgių vietas, šūvių papliūpos Kyjivo centre, Ukrainos karių uniformomis persirengę rusiškai be akcento kalbantys vyrai, užkardyta daugybę pasikėsinimų į šalies prezidentą V.Zelenskį bei visiems norintiems dalijami „Kalašnikovo“ sistemos ginklai – kas iš šių faktų ir kokia apimtimi yra tiesa, ko gero, atsakys tik pokarinės įvykių studijos ir ne visai viešų dokumentų analizė, tačiau naivu manyti, kad prasidėjus karo veiksmams puolančioji pusė nesistengė iš vidaus destabilizuoti Ukrainos vidaus procesų.

Trečią karo dieną Kyjivo meras Vitalijus Klyčko teigė, kad ukrainiečių saugumo struktūros kontroliuoja miestą, nors „...sabotažo grupės veikia mieste, vyksta kovos su jomis. Mes turime 35 sužeistus žmones, du iš jų vaikai“. Tą pačią dieną Ukrainos Nacionalinės Gvardijos (lietuviškas atitikmuo pagal institucinę priklausomybę – Viešojo saugumo tarnyba) atstovai pranešė, kad fiksuojami priešo diversinių grupių bandymai infiltruotis į sostinę išsilaipinant kairiajame Dniepro upės krante. Sostinės mero pavaduotojas Mykola Povoroznikas informavo, kad vyksta susirėmimai prie metro stočių „Берестейська“ ir „Шуля́вська“, o pasaulį apskriejo filmuoti kadrai apie sunkvežimiuose ir šarvuotose transporto priemonėse po miestą važinėjančius asmenis, apsirengusius Ukrainos karių uniformomis, kuriuos persekioja kiti asmenys, dėvintys Ukrainos karių uniformas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas