Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Giedrius Petkevičius: Vakarietiška ginkluotė Ukrainai ir visuomenės „karinis neraštingumas“

Kuomet kalbama apie augančią kartą ir jos mokėjimą elgtis su pinigais, dažnas atitaria, kad jaunimui trūksta finansinio raštingumo. Išties, pinigų kilmės supratimas jauniausiems, būtinybė taupyti, investuoti daugeliui vis dar yra terra incognita – nesuprantama, neištirta sritis. Deja, tą patį galime pasakyti ir apie dalies suaugusios visuomenės supratimą apie karybą.
Ukrainai Norvegijos perduotos haubicos
Ukrainai Norvegijos perduotos haubicos / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Nors karas žmoniją lydi visą jos egzistencijos laikotarpį, savo svarba jis kiek nusileidžia kasdieniam supratimui, kaip valdyti savo finansus. Jeigu pinigų atveju finansinis neraštingumas gresia solidžiais nuostoliais bei skurdžiu gyvenimu, tai karybos neišmanymas – neteisingais vertinimais, klaidingais komentarais socialiniuose tinkluose arba... gyvybės praradimu karui prasidėjus nuosavoje žemėje.

Šiandien nebūsiu radikalus – pakalbėkime apie karą ne Lietuvoje, o Ukrainoje ir apie tai, kaip klaidingai ar teisingai vertiname žinutes apie Vakarų suteikiamą karinę pagalbą.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė jau naudoja haubicas M777
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė jau naudoja haubicas M777

Pastaraisiais metais gana populiarus tapo žodis „naratyvas“ – tai paprastas lietuviškas „pasakojimas“, bet sutikite, skamba kiek moksliškiau. Vertinant Vakarų teikiamą karinę pagalbą iš techninės pusės, be politinio „gerų-blogų“ šalių skirstymo („geri“ – tai tie, kurie visko duoda, „bloga“ šalis, kurios valdantieji stabdo ir vilkina pagalbos teikimą ar visai jos atsisako), naratyvai dažniausiai vyrauja du:

  • „visko reikia kuo daugiau – kiekvienas amunicijos ar ginkluotės vienetas gali prisidėti prie ukrainiečių pergalės“, kitaip tariant, kovojanti šalis gali laimėti „kiekiu“;
  • „vakarietiška ginkluotė yra „visa galva“ aukštesnė už sovietinius analogus“ – kiekis ne toks svarbus, svarbiau, kad... ginkluotė vakarietiška, t.y. „labai kokybiška“.

Šiais atvejais, paprasto civilio „karinis neraštingumas“ kompensuojamas išankstiniu įsitikinimu ir, kaip jau esu rašęs, – „jokie faktai negali sugadinti gražios istorijos“, nors... tikroji tiesa slypi kažkur per vidurį – kartais visko reikia daug, kartais vakarietiška ginkluotė techniniais parametrais išties pranoksta sovietinę-rusišką, kartais – ginkluotė yra beveik tapati ir norimą rezultatą galima pasiekti tik atitinkamai ją sukomplektavus. „Perbėkime“ per esmines paramos „eilutes“.

Dar prieš karo pradžią bei ypač – jam prasidėjus, Vakarų šalys pradėjo tiekti vienkartinius ir daugkartinius granatsvaidžius bei raketines prieštankinių ginklų sistemas. Dalis jų (sistemos „Javelin“) turi unikalią galimybę – balistine, dalinės parabolės arba, paprastai kalbant, metamo krepšinio kamuolio trajektorija, smogti šarvuotai technikai iš viršaus. Panašios sistemos ukrainiečiai iki šiol neturėjo, neturi ir jų priešininkai rusai.

Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika
Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika

Amerikiečių žiniasklaidos kompanija CNN teigia, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bendras dienos poreikis (prieštankinės raketinės sistemos bei priešlėktuvinės trumpojo nuotolio sistemos) – apie 500 vnt., o tai, ko gero, yra daugiau negu visos Lietuvos kariuomenės turimų panašių sistemų atsarga.

Kaip ten bebūtų, Vakarų valstybių pagalba šiomis ginklų sistemomis yra gyvybiškai svarbi tiek kiekybiniu, tiek kokybiniu požiūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas