Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Henrikas Vaitiekūnas: Ką pasakė Marytė?

Galite ginčytis, bet aš žinau: tik 35 proc. lietuviško interneto skaitytojų šį puslapį atsivertė todėl, kad naujienų ištroško. O visi kiti – tik dėl to, kad perskaitytų komentarus - minirašinėlius tų, kurie jau anksčiau pagrindinį (kažin ar pagrindinį?) tekstą perskaitė ir tą nekenčiamą tautietį pSIAUdorašytoją skubiai apdergė.

Žinoma, viską pasaulyje geriausiai įrodo pavyzdžiai. Ir jūs juos kasdien vartote.

Gražusis olimpiados uždarymas Radžio ir Cicino gerbėjams neturėjo patikti. Tačiau Portalo komentatoriui tai buvo „prasčiausia olimpiada, kurią organizavo išsigimėliai britai“.

Kitas tikras lietuvis britais nesipiktina. Jis sako „ačiū Lietuvos olimpiečiams už sugadintus nervus. Nebegirdėsiu, ačiū Dievui, apie Kemzūrą ir Jasikevičių!“. Trečias „vairuoja“ dar toliau: „Žmonės, Vilnius dega! O jūs čia apie olimpiadą kažkokią.“

Gražiausia prasideda, kai „komentatoriai“ ima rašyti apie tikrus olimpiados komentatorius. Žinoma, už citatą atsiprašau. O ji – tokia: „Mano nuomone, tai buvo kompleksuoto gandono vėmalai!”

O kaip baigiasi diskusija? Itin ramiai ir lietuviškai: „Išgerk aspirino, nusiplauk kojas ir eik miegoti, asile, tu!”

Tuo asilu, nusenusiu, nupušusiu ir neraštingu yra išvadintas kiekvienas, bent sykį internetiniame portale aprašytasis. Ne išimtis ir šio rašinio autoriaus gautieji „komplimentai”. Juos rašo mano aprašytieji. Arba tie, kuriems aš – negražus. Arba senas. Arba tie, kurie truputį pavydi. Arba buvusios geros draugės.

Turiu nemaža pažįstamų, klausiančių manęs recepto: kaip po tokių atsiliepimų ramiai miegoti (Mat visai alkoholio neragaujantis buvo išvadintas girtuokliu, o žavus lovelasas – impotentu).

Gražusis olimpiados uždarymas Radžio ir Cicino gerbėjams neturėjo patikti. Tačiau Portalo komentatoriui tai buvo „prasčiausia olimpiada, kurią organizavo išsigimėliai britai“.

Turiu atsakymą. Patarimo klausiantiems visada pasiūlau įsivaizduoti, kaip šlykštoko komentaro autorius atrodo. Ne, ne, tai nėra – kaip jūs iki šiolei galvojote – spuoguotas ir besionanizuojantis  septyniolikmetis.

Dažniausiai tai – simpatiškas biuro Vilniaus centre klerkas. Nevykėlis. „MacDonald” sumuštinių valgytojas. Raisos Šarkienės niekintojas. Pavydintis Arūnui Valinskui jo žmonos ir besistengiantis piktomis kalbomis iš sosto išversti savo skyriaus vedėją. Jam atrodo, kad jis yra inteligentas. Bet, jei paklaustute, ką žodis inteligentas reiškia, jis tikrai neturėtų, ką pasakyti.  

Bet pratęskim. Iš pusėtinai padoraus panevėžiečio spintos dingo 27 000 litų. (Pusėtinai todėl, kad tokia suma vidutiniam lietuviui nėra padori). Komentaras Nr.1: „Įtariu, kad jo boba paėmė“. Komentaras Nr. 2: „Asilas. Spintoje laiko pinigus“. Komentaras Nr.3: „Konservatoriai nušvilpė rinkimams“. 

Būtų neįdomu, jei trečiojo komentaro nebūtų. Žinoma, jei pagal partinę priklausomybę nesate konservatorius. Tačiau iš kur visa tai? Kas priverčia taip netingėti ir prisiversti niekalą  į internetinę erdvę paleisti? 

Atsakymas ne toks paprastas, kaip atrodo. Mat mūsų atmintis puikiausiai užfiksuoja negatyvą. O pozityvas pasimiršta. Taigi primenu: visai neseniai – gal savaitę iki pSIAUdokomentaro – buvo kitas. Ūkio eksministras Dainius Kreivys rimtame interviu pasiūlė konservatorių partiją prieš rinkimus įsivaizduoti kaip chirurgą: „Kuo labiau žmonės jausis kaip palatoje, tuo geriau pagrindiniam šalies chirurgui“, – sakė jis.

Puikūs Lietuvos chirurgai tikrai turėtų įsižeisti! Bet – dėmesio! – nė vienas iš jų neprotestavo ir komentaro neparašė!

„Aristokrate tu, tualetinis”, – apie vieną visai nepolitinį atsiliepimą rašė kitas atsiliepiantysis. Sunku atspėti, apie ką. Padėsiu: apie viesulą Pasvalio rajone. Vienas iš internetinės diskusijos autorių siūlė pradėti matuoti žemės pasvirimo kampą, kitas pranašavo, kad jau tuoj tuoj (t.y. po kelių tūkstančių metų) Lietuva bus atogrąžų kraštas ir čia veisis smaugliai, o trečiam jau seniai viskas aišku: „Kaltas Kubilius.“

O man galvon nesutelpa: koks tikslas tų sakinėlių? Nuobodulys? Lietuviškų taifūnų išplautos smegenėlės? O gal – visai rimtai tai sakau – begalinis laisvos Lietuvos, demokratiškos Europos šalies padiktuotas nevaržomas laisvės pojūtis?

Buhalterė Marytė kitaip mano. Ji sako, kad penkių šeštadalių interneto komentatorių neliktų, jei jie sužinotų, kad tik  kelių minučių tereikia, jog pagrindinio teksto autorius sužinotų ne tik siuntėjo IP (kuris 15min.lt rodomas), bet ir jo e.pašto adresą.

O dabar, protingieji ir smagieji interneto komentatoriai, leiskite jūsų paklausti apie IP: ar galite dviem sakiniais nusakyti, kas tai yra?

Jei negalite – kaltas A.Kubilius. Arba – V.Uspaskichas. Arba – Marytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas