Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Henrikas Vaitiekūnas: Timūras ir jo būrys

Televizija atsirado iš istorinės pasąmonės: nes žvarbų rudens vakarą – patys to nejausdami – vėl norime susispiesti apie laužą, kuris ir šildo, ir truputį užburia. Liepsna apšviečia mylimosios akis ir ji murkia, dėkodama už vakarienę ir šventai tikėdama, kad išmurks dar tik rytoj medžiojamo mamuto kailinius.
Henrikas Vaitiekūnas (130)
Henrikas Vaitiekūnas / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr

Kažkada taip – į liepsną. Paskui taip pat – į televizorių. Buvo vienas kanalas. Paskui – du. Paskui – 222. Ir visi rodė tą patį:  tik dainas, šokius, vėl dainas,  ir –  kiek rečiau – nuobodžias žinias.  

Dažniausiai tos žinios būdavo apie bendrosios pagalbos numerį 112. Kartais rodydavo piketus dėl pagalbos numerio 113. Ir tai buvo taip nuobodu, kad transliacijas nutraukė net Antavilių televizija.

Bet šventa vieta tuščia nebūna: jos vietoje  atsirado televizija, kuri (išsišokimas tiesiog nepadorus) pasiskelbė, būsianti kitokia.  Žinoma, niekas nepatikėjo. Kol savo akimis nepamatė.

Sensacingas buvo ir tos televizijos ketvirtadienio pranešimas : apie pirmąjį Lietuvoje dorą automobilių pardavėją, kuris kiekvienam potencialiam pirkėjui aiškino, ką parduoda: girdi, jo „Audi“ yra tik perdažytas ir suvirintas iš trijų „donorų“.

Vos išgirdęs neįtikėtiną jos siūlymą – įsteigti dar lengviau įsimenamą pagalbos numerį 111 – puoliau tai aprašinėti. Bet nesisekė. Kažkaip ne taip, ir viskas. Kai ir antras bandymas aprašyti nepasisekė, ėmiau suprasti: ė, brolyti, gal čia ir yra televizija, kai aprašyti – nė iš vietos. Nes reikia matyti ir girdėti.

Bet gali būti, kad  yra  ne taip, o visai  kitaip.  Kita tos televizijos naujiena buvo apie Lietuvos upėse pasirodžiusias naujas žuvis (taip ir pasakė: „rūkytos žuvys“). Apsirūkiusios kažkokios. Nuo kontrabandinių cigarečių, girdi, kai kurioms net iš užpakalio dūmai rūksta. Vėl nepasisekė aprašyti. Nes reikia gi pamatyti, kaip rūksta! Ir tikrai: jos plaukia, o dūmai rūksta!

Sensacingas buvo ir tos televizijos ketvirtadienio pranešimas : apie pirmąjį Lietuvoje dorą automobilių pardavėją, kuris kiekvienam potencialiam pirkėjui aiškino, ką parduoda: girdi, jo „Audi“ yra tik perdažytas ir suvirintas iš trijų „donorų“. O štai to „Golf“ buvęs savininkas yra visai  ne močiutė,  tik sekmadieniais važinėjusi  į bažnyčią, bet cigarečių kontrabandininkas iš Panemunės.

Žinoma, baisiausia atsitiko, kai „Citroen“ pirkti atėjo jauna ponia su vaikeliu: tas motopardavėjas beveik ant kelių klaupėsi, prašydamas jo automobilio nepirkti. Nes kledaras ir tiek, tas jo autocitroenas. Atsisveikindamas, palinkėjo buvusiai potencialiai pirkėjai geros sveikatos.

Įtariu, kad dar yra Lietuvoje žmonių, neturinčio išlavinto skonio ir todėl iki šiol vargstančių tik prie sekmadieninių sveikatos laidų. Tad jiems trumpai  papasakosiu, ką dar toji kitokia televizija rodo. Ir kaip pasiteisina, jei buvo pažadėjusi ir neparodė.

Žadėtas buvo beveik politinis reportažas: apie pirmąjį šalyje interneto komentatorių suvažiavimą. Bet, pasirodo, tik „Teleloto“, ką žada, tą ir duoda. O šita naujoji TV – nors ir pažadėjo tą suvažiavimą, – neparodė. Bet gražiai paaiškino.

Pasakė, kad interneto komentatoriai (lietuviai) susipyko, išvadino vieni kitus durniais, šūdais, asilais ir visaip dar gražiau. Todėl gražu buvo ir žiūrovams. Dalis jų net po dviejų dienų dar visiems pasakojo, kad televizija apie juos pasakojo. Ot, buvo laimingi!

Tiesa, pasitaikė ir ne kiekvienam  paprastam žiūrovui lengvai įkandamų  tos televizijos epizodų. Viename jų vyko diskusija, kokį gyvulį turėtume pasiųsti į kosmosą su pirmuoju lietuvišku  palydovu.

„Gal gaidį?“ – klausė laidos vedėjas. „Bet ne, – atsakė jis pats sau pačiam. – Gaidys gali palydove snapu skylutę iškalt, negerai bus. Tai gal kiaulę? Būtų dangiškų dešrų.“  

Ne visi suprato, apie ką čia. Nes ne visi laikraščius skaito. Bet protingiausieji tuoj sumetė, kad čia – lietuviškos televizijos kontrataka „Rospotrebnadzor“ ir to nadzoro  eksvadui G.Oniščenkai. Va.

 Žurnalistų mokyklose  žurnalistus moko rašyti. Na, o jei kai kurie jų rašyti neišmoksta, tai bent atsimena pamokymus apie tai, jog bene svarbiausia – antraštė (dabar, nežiūrimų televizijų laikais, laikraščiams vien antraščių ir pakaktų). Bėda ta, kad gerų televizijų geri televizininkai net antraštes geresnes už laikraščius rašo! Štai jums: „Dakaro ralyje dalyvausiantis B.Vanagas šįmet tikisi apsiversti arčiau finišo!“

Kas gi čia taip padarė? Apie kokią kitokią TV čia mes pezam? Kas tos abrakadabros autorius?

Žiūriu į ekraną ir skaitau: „Laidos kūrybinė komanda perspėja, kad yra nepriklausoma. Taip pat įspėjame, kad pateikiama informacija ne visada atitinka tikrovę, o jei sutampa su kažkokiais faktais, tai siūlome skaityti tarp eilučių.“      Pasirašo Timūras kažkoks.

Ir sugelia širdį: kodėl nežinau? Kas toks tas Timūras kažkoks? Atsiverčiu enciklopediją.

„Timūras. 1399-aisiais prie Vorkslos sutriuškino Vytauto Didžiojo kariuomenę. Ant jo antkapio arabų kalba iškalta: „Kai aš pakilsiu, pasaulis drebės“.

Gal ir gerai, kad prisikėlė. Gyventi tapo smagiau. Tiesa, ne visiems, o tik tiems, kurie supranta.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas