Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Henrikas Vaitiekūnas: Jaunoji smoryginiečių karta

Radžis nėra arabas: jis sako, kad yra beveik lietuvis, ir todėl – kaip visi teisingi lietuviai – nori tik vienos vienintelės žmonos. Ir ieško jis jos per televiziją.

Panašius televizinius eksperimentus esu keletą metų daręs. Jie visuomet būdavo reitinginiai. Ir, turbūt, privalau paaiškinti kodėl.

Todėl, kad nuotakos visuomet būdavo truputėlį nukvakusios, o jaunikiai – beveik visuomet – gerokai tam tikrose įstaigose tatuiruoti. Arba  girtuokliai. Arba seksualiniai maniakai.

Abi šias grupes mūsų televizijos žiūrovas be galo myli. Jos – myli todėl, kad turi su kuo save palyginti. Jie – myli todėl, kad taip pat yra truputėlį girtuokliai ir truputėlį maniakai.

Tačiau toji televizija, kuri Radžį rodo, yra už mane per keletą plaukelių moralesnė: girtuoklių aplink Radžį nėra. Nors kai kurios iš potencialių nuotakų vardan tos meilės – arba, jei režisierius paprašytų – ekrane net tik nusigertų, bet ir nusivemtų. O nukvakusių ir maniakų (turėtų būti – maniakių) toje laidoje – nors vežimu vežk.

Štai čia ir prasideda Didžioji istorija: dabar, jei  skaitytojas ims ir paprašys tiksliau – su vardais ir pavardėmis – nukvakėles ir maniakes išskaičiuoti, iškart turėsiu atsiprašyti: nė vienos konkrečios nuotakos taip negražiai įvardinti negaliu. Dėl labai rimtos priežasties. Jos tokios nėra.  Bet tokiomis turi būti. Nes jei kitaip, nebus reitingo!

Mane jau užkniso, – miaukteli iš ekrano viena. Nifiga, naujokei nenusileisiu, – kniaukteli kita. Aš nelaižysiu subinės, – viaukteli trečia. Diana – rami vištelė, o aš esu geresnė, – vieną dalyvę įvardija ketvirta.

Mane jau užkniso, – miaukteli iš ekrano viena. Nifiga, naujokei nenusileisiu, – kniaukteli kita. Aš nelaižysiu subinės, – viaukteli trečia. Diana – rami vištelė, o aš esu geresnė, – vieną dalyvę įvardija ketvirta.

Visa tai joms liepta pasakyti. Nurodyta būti bjaurioms ir atžagarioms. Nes jei kitaip – neįdomu ir  nebus reitingo.  O televizijoms trūks plyš reikia smoryginų.

Iš viso tų jaunųjų smoryginiečių čia – šešios ar septynios.  Vienos iškrenta – ateina kitos. Paskui ateina tos iškritusios, ir tos, kurios dar neiškrito – turi vieną iš iškritusiųjų pretendenčių į Radžio žmonas –  vėl atgal priimti. Priima, žinoma, tą, kuri mažiausia konkurentė. O pakui laukia režisūrinė staigmena: jeigu jau vieną priėmėte, tai dabar pačios vieną iš savų ir išmesti lauk turite.

Žinoma, išmeta tą, kuri protingiausia ir gražiausia. Na, tiesiog puikiai „sukalta“ intriga: ne prastesnė, nei Meksikos muilo opera. Rinkimai. Kas taps Radžio žmona?

Žinoma, tikrasis žiūrovas tikisi, kad kuri nors  taps. Pašlemėkai – tokie, kaip šito paskvilio autorius – yra sugadinti žmonės,  todėl žino: netaps. 

Tos mergaitės – nesvarbu ar iš Klaipėdos, ar iš Šiaulių – vis tiek yra iš kaimo. Teisingos. Doros buvusios. Tik vėliau rūkyti išmokusios. Bet ekrane – nerūko. Nors keiktis moka. Bet vis tiek iš kaimo.

Nes tik Lietuvos kaime dar gaji Vingių Jono tradicija (Radžis nieko laidoje neveikia. Tik soste sėdi ir kartais tėvišku tonu gyvenimo pamoko: „Aš nenoriu, kad mano žmona šoktų, kaip kokia pasileidėlė.“. Ir t.t.

Kaime dar gaji ir anytos baimė. Todėl šioje laidoje anytos rolės atlikėja – Natalija Bunkė – rėkia ir rėkia ant konkuruojančių ir todėl truputį nelaimingų būsimų nuotakų. Jei režisieriai tai  Natalijai į rankas dar įduotų bizūną – gal pavyktų ne tik Meksikos serialą, bet ir kokį  filmą apie nacių konclagerį parodijuot. Bet turime  baigti pradėtą temą – apie kaimą.

Tas kaimas ne tik šiame „seriale“ vaidina. Jis dar tą „serialą“ ir žiūri. Ir todėl neatleistina yra ne tik Radžio, bet ir viso serialo sumanytojų klaida – vienas pagrindinio herojaus sakinys: „Aš noriu išsirinkt normalią paną, o ne tokią kaimietę, kaip tu! (?)“

Kaimas diskriminuotas. Ir diskredituotas. O jau  paskui – kitos patyčios. Ta, kuri gyvenime neturėjo ne tik klausos, bet ir balso, verčiama dainuoti. Kad juokingiau žiūrovams būtų. Ta, kuri savo rankomis išsiuvinėjo kuklią servetėlę ir Radžiui dovanojo – išvejama. „Tu ką, manai aš tokių servetėlių neturiu“, – užbaubia Radžis – aukso banko klientas.

Ir taip iš lėto  eilinė serialo serija artėja link pabaigos. Ne tik išlieka, bet ir lyderio vietą užima (prisiminkit: prizas – Radžis) toji, kurios elgesys – mažiausiai adekvatus. Nes ji linksmina (ir siutina) tos televizijos žiūrovus – Lietuvos kaimą.

Kas pasakė, kad kaimas balsuoja tik už dešimt litų ar „bambalį“? Kaimas dar balsuoja ir  už tą, kuri tiks (ar tikrai?) Radžiui į žmonas.

Beje, kad Radžis –  tai toks dainininkas, pasakė laidos vedėja Natalija Bunkė. O ką šalia jo toje laidoje veikia artistas Marius Jampolskis, nežinau. Bet viename Lietuvos  kaime  man paaiškino: „Jis praneša, kada prasidės reklama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas