Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jurgita Lapienytė: „Ikea“ psichozė. Imsiu du dramblius už vieno kainą

„Pirk dramblį.“ – „Man dramblio tikrai nereikia.“ – „Duosiu du už vieno kainą.“ – „Imu.“ Ne veltui sakoma, kad kiekviename pokšte slypi ir dalelė tiesos.
Jurgita Lapienytė (380)
Jurgita Lapienytė (380)

Trečiadienį Vilniuje atidaryta „Ikea“ parduotuvė. Praėjo vos kelios minutės, kai parduotuvė atvėrė duris, o prie jos jau rikiavosi automobilių eilės, nuo viešojo transporto stotelės žmonės traukė pėsčiomis, dalis atvažiavo net su taksi.

Jei vienas žioplys ilgai žiūrės į dangų, prie jo prisijungs kitas, o trečias jau ir įžiūrės kažką ten, kur nieko nėra. Į parduotuvę kaip į atlaidus traukianti minia priverčia susimąstyti, kodėl? Matyt, žino, ko nežino kiti.

Bet pirmieji lankytojai atrodo lyg keliautojai laiku. Iš sovietinės okupacijos – tiesiai į deficitinių dešrų pilną parduotuvę. Ir dėl tų dešrų teks kautis iki mirties.

Kai kurių lankytojų išraiškos būtent tokios ir buvo – ryžtingos. Turint galvoje, kad dalis jų į parduotuvę atvažiavo automobiliais su priekabomis, aišku, kad ne pramogų ieško. Prikrauti pilną priekabą nesutrukdys nei prekybos centre skambanti ABBA „Dancing queen“, nei Švedijos vėliavėles į rankas brukančios prekybos centro darbuotojos.

Nenuostabu, jei paklausiausia prekė bus dešrainiai po litą.

Kai kurie lankytojai, kuriuos teko sutikti prie prekybos centro, buvo panašūs į tipinius didelio prekybos centro lankytojus – vienas šeimos narys kupinas entuziazmo, kitas nesupranta, kodėl čia atvažiavo, o vaikas jau tąso tėvus už skvernų reikalaudamas kažko.

Bet lietuviai, nors ir grūdosi į parduotuvę, pateisino savo santūrių, konservatyvių, neimpulsyvių žmonių įvaizdį. Jei būtume amerikiečiai, palapinėse prie „Ikea“ būtume gyvenę jau kokią savaitę. Kaip sakoma, kantriesiems – dangus.

Parduotuvėje tikrai yra nebrangių daiktų. Bet kokybiškai prekei reikės paaukoti daugiau. Ar daugiau turi tie, kurie darbo dienos rytą važiuoja apsipirkti? Nenuostabu, jei paklausiausia prekė bus parduotuvės dešrainiai po litą.

Psichozė stebina, juolab kad šiandien – ne „Jamam“ diena ir niekas nuolaidų nesiūlo. Tuo metu į parduotuves, „Ikea“ atėjimui pasiruošusias išpardavimais, niekas nelekia.

Į „Ikea“ žmonės plūsta lyg į „Hobito“ premjerą ar naują „Džeimso Bondo“ filmą. Jiems parduotuvė jau siūlo ne tik prekę ir paslaugą, bet ir pramogą. Kokią, jie vieni ir težino.

Kai Lietuvoje buvo atidarytas pirmasis didelis prekybos centras „Akropolis“, man buvo 12 metų. Atidaryme nedalyvavau, bet kai šalia buvo pastatyti stikliniai namai ir juose filmuojamas realybės šou „Akvariumas“, žioplinėjau aplink. Bet ten už stiklo juk buvo Raudona ir Psichas.

Kažin ką slepia „Ikea“.

Prie psichozės, matyt, rankas bus prikišusi ir atidaryme dalyvavusi prezidentė D.Grybauskaitė. Pjovė rąstą, pirko apklotą, knygų laikiklį, garstyčių, švediškos duonos. Visi su nekantrumu laukia, ką ji įsigis netrukus atsidarysiančioje „H&M“.

Pivašiūnuose ryt – atlaidai. Bet didesnio dėmesio, matyt, sulauks „Ikea“, į kurią ateis vargšai, o išeis – jau visai ubagai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas