Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūrai reikia ne pinigų, o galvos

Vieną karštą vasaros dieną beklausant radijo eteryje vienas kitą keičiančių įvairiausių muzikos ir pramogų festivalių reklaminių klipų kilo mintis paskaičiuoti, kiek tokių festivalių suorganizuojama per visą vasarą.
Odeta Bložienė, „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė
Odeta Bložienė, „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Pajamos Pinigai

Taigi, rezultatai: į tris mėnesius telpa daugiau nei dešimt tokių, kurie trunka dvi tris dienas iš eilės. O kur dar tie, kurie išsitęsę per visą vasarą ir pamalonina toli gražu ne vienu ir ne dviem įspūdingais, bet, deja, taip pat ne nemokamais koncertais. Po tokių skaičiavimų darosi akivaizdu, kad dar niekam nepavyko sugalvoti tikslesnio šūkio už tą, kuriuo kvietė vieno tradicinio festivalio organizatoriai. Pamenate raginimus nepamiršti ne tik palapinės, bet ir piniginės?

Štai jei koks itin įvairiapusišku muzikiniu skoniu pasižymintis pilietis sugalvotų bent trumpam apsilankyti visuose tuose dviejų trijų dienų trukmės festivaliuose, mažiausiai 800 Lt jam tektų sukrapštyti vien bilietams. Na, o jei tas pilietis važiuotų nuosava mašina, be išlaidų degalams, daug kur tektų atseikėti už jos statymą, kai kur – ir už vietą palapinei. Dar pridėkime maistą, gaiviuosius gėrimus, be kurių tokiu karštymečiu neišsiversi, įvairias papildomas pramogas, kurių festivalių organizatoriai nepamiršta apmokestinti, ir mažiausiai poros tūkstantėlių sąskaita už tokias vasaros savaitgalių pramogas garantuota.

Ir, priminsiu, kad kol kas kalbėjome tik apie lietuviškus festivalius. Ne vieną šimtą nuotykių ir pramogų ištroškusių lietuviškų širdžių paviliojo ir į kaimyninėse šalyse rengiamus festivalius atvykusios pasaulinio garso žvaigždės. O ten – ir vėl nė iš vietos be piniginės. Jau girdžiu, kaip sakot, kad tokio pramogautojo, kuris visus tuos festivalius aplankytų, tikriausiai ir iš po žemių neiškastume.

Išties, retas kuris iš lietuvių galėtų viso mėnesio atlyginimą vos per tris mėnesius vien tik pramogoms išleisti. Kadangi rinktis, kaip matome, tikrai yra iš ko, organizatorių skundai dėl per pastaruosius metus sumažėjusio festivalių lankytojų būrio pernelyg nestebina. Juolab kad gyventojų pajamos jau senokai nebepajėgios žingsniuoti tuo pačiu žingsniu, kokiu į priekį veržiasi kultūrinių renginių ir pramogų kainos.Jei jūsų pajamos mažesnės, o renginiuose vis tiek lankotės – galite būti puikus pavyzdys tiems, kurie dejuoja, kad kultūra šiandien skirta tik išrinktiesiems.

Kada paskutinį kartą buvote muziejuje?

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto skaičiavimais, norėdami atsipalaiduoti ar įkvėpimo pasisemti kokiame nors renginyje, už bilietą šiandien turėtumėte pakloti vidutiniškai 22 Lt. Tokią sumą gavome įvertinę tiek brangiausiai atsieinančius koncertus, sporto ir pramoginius renginius, tiek nuo 10 iki keliasdešimties litų įkainotus teatro spektaklius, tiek vidutiniškai 13,5 lito kainuojančius kino seansus, tiek, palyginti, mažiausiai kainuojančias išvykas į muziejus – vidutinė bilieto kaina čia nesiekia penkių litų.

Tačiau ar galėtumėte iškart pasakyti, kada paskutinį kartą buvote kuriame nors muziejuje? Dabar dar pabandykite šį klausimą užduoti savo kolegoms ir pamatysite: daugelis gerokai dažniau lankosi kine ar teatre, kur ir sumoka gerokai daugiau. 2008 m. „Spinter tyrimų“ atlikto tyrimo duomenimis, per pastaruosius metus kultūros ar sporto renginiuose (teatruose, koncertuose, spektakliuose, sporto varžybose, parodose) lankėsi 66 proc. apklaustųjų. Jei jūs tarp jų, tikėtina, esate ir tarp tų, kurie gauna didesnes pajamas: renginiuose lankėsi 78,2 proc. gaunančių daugiau kaip 1500 Lt per mėnesį.

Tačiau jei jūsų pajamos mažesnės, o renginiuose vis tiek lankotės, leiskite nuoširdžiai pasidžiaugti – galite būti puikus pavyzdys tiems, kurie dejuoja, kad kultūra šiandien skirta tik išrinktiesiems. Užtenka pasakyti, kad renginiuose lankosi daugiau nei 56 proc. gaunančiųjų mažiau kaip 500 Lt ir daugiau įrodymų nereikia: tai, kaip atsipalaiduojame ir iš ko pasisemiame atgaivos dvasiai priklauso tik nuo mūsų pačių.

Tam visiškai nebūtina aplankyti visų iš eilės renginių. Tereikia tik atidžiai rinktis ir galimybių rasite įvairiausių: nuo nemokamų mėgėjų koncertų ir spektaklių, iki tų renginių, kuriuos galėtume sau leisti atsisakę, pavyzdžiui, alkoholio ir tabako. Vartojimo išlaidų sąraše šie dalykai vis dar sudaro gerokai didesnę eilutę nei kultūros paslaugos.

Daugiau naujienų apie finansus rasite Manofinansai.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas