Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gediminas Gasiulis: Kultūros gaivinimas verslo sąskaita

Tikslas pateisina priemones. O jei tikslas pasiektas, galima jį pagardinti pasakomis. Apie tai, kaip atminties laikmenų ir įrangos apmokestinimas sumažins jų kainas, o kultūrininkų kišenes papildžius nežinomoms sumoms pinigų šalies kultūros lygis pakils į naują dimensiją.

Vyriausybei priėmus tvarką, kaip turės būti renkamos ir sumokamos kompensacijos autoriams už parduotas atminties laikmenas, šias lėšas renkanti ir paskirstanti asociacija AGATA pažėrė propagandos perliukų. Atidesnės žiniasklaidos priemonės jų į eterį neišleido ir už tai buvo apkaltintos subjektyvumu. Tačiau iš tiesų objektyvumo trūksta tiems, kas netikrina faktų.

Antai asociacijos direktorė Agnė Masalskytė tikina, kad 2–4 gigabaitų talpos USB atminties laikmenos savikaina Kinijos Šendženo miesto fabrikuose yra 1 doleris (2,72 Lt), o Lietuvoje tokie įrenginiai parduodami už 10 kartų didesnę kainą.

Savaime suprantama, kainų palyginimams naudota mažiausia savikaina ir didžiausia kaina. Iš tiesų, padorią 4 GB atminties laikmeną Lietuvoje galima įsigyti už 15 Lt. O minimą dvigubai didesnę kainą moka tik turintys didesnių poreikių (atsparumas smūgiams, vandeniui, žinomas prekės ženklas). Jos ir pagaminimas yra brangesnis.

Dalį kainos sudaro antkainis – juk reikia ne tik prekę atsigabenti, susimokėti mokesčius, bet ir išlaikyti parduotuvę, personalą, gauti pajamų kitiems užsakymams. Patogumas yra pridėtinė vertė, kurią teikia pardavėjai.

Kokią pridėtinę vertę sukuria AGATA, už tokią laikmeną rinkdama 2 Lt mokestį? Ogi jokios. Tik leidžia šioje laikmenoje pasidaryti kopiją legaliai įsigyto kūrinio, už kurį žmogus jau yra sumokėjęs. Kodėl toks leidimas turi kainuoti, ir kodėl jis negali būti įskaičiuotas į kūrinio kainą, niekas taip ir nesugeba paaiškinti.

Beje, įstatyme įtvirtintos rinkliavos nustatytos ne procentais, o litais. Tai reiškia, kad net jei ateityje atminties laikmenos atpigs (pvz., 4 GB atmintinė kainuos 5 Lt), joms toliau bus taikomi senieji mokesčio įkainiai (tie patys 2 Lt).

Žurnalistams eilinį kartą buvo priminta ir nelegalaus turinio įrašinėjimo bei naudojimo problema. Tačiau užmiršta pridurti, kad laikmenų mokesčiai piratavimo nelegalizuoja ir su tuo apskritai neturi nieko bendro.

AGATA taip pat žada, kad „netrukus ir visuomenė pajus teigiamą šio sprendimo poveikį“, o kompensacijos už laikmenas pakylės šalies kultūrą į naują lygmenį. Paaiškinimas: padidės išmokos autoriams, o turėdami daugiau pajamų žmonės norės daugiau dirbti. Naivuoliai.

Kiek tos išmokos padidės, AGATA nė neįtaria – padoraus mokesčio įvertinimo nėra. Tai leidžia susidaryti nuomonę ir apie tai, kaip buvo nustatomi rinkliavų dydžiai.

Dar labiau neįtikėtinai skamba muzikos autorius vienijančios asociacijos NATA valdybos narės Žanetos Daubarytės pareiškimas: „Iš tiesų tik nedidelė dalis autorių išgyvena iš koncertinės veiklos – daugumai jų pats pirmas ir pagrindinis pajamų šaltinis yra kolektyvinio administravimo asociacijų paskirstomas atlyginimas.“

Pati NATA savo ataskaitų dar neskelbia, mat susikūrė tik šįmet. Tačiau pažvelgus į kitas autoriams atstovaujančias asociacijas darosi liūdna.

Štai vidutinis AGATA nario atlygis siekia vos 1 tūkst. Lt per metus, o didesnį už vidurkį atlyginimą šįmet gavo vos 285 atlikėjai.

LATGA-A nariams kiek dosnesnė – 2010 metais vienam autoriui vidutiniškai išmokėjo beveik 1,8 tūkst. Lt. Tiesa, daugiau nei du trečdaliai narių šio vidurkio nesiekė, o daugiau nei 10 tūkst. Lt per metus gavo 88 autoriai.

Jei tai yra visos autorių pajamos iš kūrybos, man nuoširdžiai jų gaila.

Na, o desertui AGATA surengė spaudos konferenciją, kurios metu pati galimai pažeidė savo „prastumtas“ Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas. Asociacijos atstovai leido žurnalistams į jų išdalintas USB atmintines nusikopijuoti savo narių įrašų.

Naujoje įstatymo redakcijoje nurodoma, kad be autoriaus leidimo asmeniniam naudojimui nekomerciniais tikslais leidžiama atgaminti įrašo kopiją. Nors apibrėžime neliko žodžio „vieną“, anot teisininkų, naudojama vienaskaita leidžia suprasti, kad galima pasidaryti tik vieną kopiją. Čia gi buvo galima pasidaryti neribotą skaičių kopijų, maža to, kyla abejonių, ar kūrinių dalybos pašaliniams yra asmeninės AGATA reikmės.

AGATA direktorė A.Masalskytė įsitikinusi, kad įstatymas nebuvo pažeistas. Anot jos, kiekvienas norintis gali leisti visiems pažįstamiems (net ir matomiems pirmą kartą) pasidaryti savo legaliai įsigytų kūrinių kopijų.

Mano galvoje jau gimė keli verslo planai...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas