Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lauras Bielinis: Dalia Grybauskaitė skelbia karą Algirdui Butkevičiui?

Per pastarąsias balandžio savaites prezidentė atliko keletą veiksmų, kurie turėtų sukelti tam tikrą nerimą daugeliui ją stebinčių ir jos politiką vertinančių žmonių.

Pirmiausia verta aptarti naują politinį anekdotą: sklinda kalbos apie galimą D.Grybauskaitės išrinkimą į ES prezidentes.

Noras tapti ES prezidentu, kaip svajonė ar politinė fantazija, yra gražus ir nekaltas, bet gando skleidimas apie tai jau yra politinė akcija, skirta konkrečiam tikslui. Bet tikslas čia yra ne ES prezidento postas, o labai lietuviškas ir paprastas – artėja Lietuvos prezidento rinkimai.

A.Butkevičius turi atsisakyti sklandaus bendradarbiavimo su D.Grybauskaite iliuzijų.  Jos tikslas – žūtbūt išlikti Lietuvos prezidente, ir tik ja.

Visuomenei, kuri jau nėra vieningai palaikanti D.Grybauskaitę, turi būti parodyta jos neginčijama persvara prieš visus galimus kandidatus. Gando paskleidimas apie prezidentės kilimą į ES prezidentus emociškai suformuoja nuostatą, kad jei jau ji tinka ten, tai Lietuvai tikrai negali būti blogai, ir kas iš kitų pretenduojančių galėtų prilygti tokiam jos vertinimui? Niekas.

Dar nenutilus pasigėrėjimui dėl D.Grybauskaitės išrinkimo ES prezidente,  išgirstame A.Kubiliaus ir V.Landsbergio tvirtinimus, kad prezidentė gali būti tikra dėl jų siekio ir toliau ją remti.

Sprendžiami net keli uždaviniai – pagrindiniai kandidatai į konservatorių lyderius deklaruoja vienybę prezidentės atžvilgiu: ji – jų, jie – jos. Drauge užtvirtinama Tėvynės Sąjungoje silpstanti nuostata, kad prezidentė tinka dešiniesiems. Taip pat signalizuojama visuomenei apie prezidentės nepakeičiamumą.

Pati prezidentė imasi agresyvios ikirinkiminės akcijos, kurią galime įvardinti taip: naikink tikrus ir potencialius kandidatus.

Ką tik ji paaiškino ir parodė, kokiais lėktuvais ir kaip taupiai turi skraidyti prezidentai. Su tuo galima sutikti, jei skrydis tėra asmens persikėlimas iš taško A į tašką B, bet jei tas asmuo yra prezidentė, akivaizdus ir politinis pamušalas – ji tokiu būdu aktyvina populistinį savo įvaizdžio aspektą. Suprask, kad ji – prieš bet kokį pinigų švaistymą ir už lygias visų piliečių, nepriklausomai nuo statuso, galimybes.

A.Butkevičiui, ėmusiam samprotauti apie vyriausybinio lėktuvo poreikį, D.Grybauskaitė atkirto šiurkščiai ir nekultūringai (taip, kaip mėgsta ir yra įpratę neišprusę, bet emocingi piliečiai) – pasmerkė kaip lietuvišką plikbajorišką požiūrį į pinigų švaistymą.

Tačiau rimčiau pažvelgus, matome, kad šios taupumo akcijos metu, pasinaudojant prezidentės statusu, „Wizzair“ buvo suteikta išskirtinė reklama. Ir, kaip tiksliai pasakė Z.Čepaitė: „Ji skrido tuo pačiu lėktuvu, bet ne su mumis“, taigi, užmirškime lygybes ir taupumą. Prezidentė tiesiog rado būdą pasireklamuoti ir įkirsti potencialiam konkurentui rinkimuose į prezidentus.

Gali būti, kad toks nekultūringas prezidentės išpuolis prieš premjerą – tik pradžia. A.Butkevičius turi atsisakyti sklandaus bendradarbiavimo su D.Grybauskaite iliuzijų.  Jos tikslas – žūtbūt išlikti Lietuvos prezidente, ir tik ja.

Jei D.Grybauskaitė pralaimės šiuos rinkimus, tai bus vertinama kaip jos politinis fiasko. Todėl matysime vis didėjantį prezidentės spaudimą premjerui, kitiems galimiems kandidatams, augantį jos populizmą ir pataikavimą visuomenės emocijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas