Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lauras Bielinis: Prezidentė pakraštyje

Pastarosios kelios visuomenės nuomonės apklausos nebuvo geros prezidentei. Jau keli mėnesiai ji yra užleidusi reitingų lyderio pozicijas premjerui A.Butkevičiui, kartais nuo jo atsilikdama net dešimčia punktų.

Vienu metu net buvęs prezidentas V.Adamkus buvo nustūmęs D.Grybauskaitę į trečiąją vietą, netikėtai užėmęs antrąją vietą reitingų lentelėje.  

Tokia padėtis D.Grybauskaitei nėra maloni, ji visais įmanomais būdais sieks pakeisti susiklosčiusią situaciją.

Kai stebime reitingų pokyčius iš šalies, mums tai yra tik įdomus politinės rungties faktas, sukeliantis emocijų ir leidžiantis vakarais su draugais paplepėti apie politiką.

Bet realybėje visuomenės reagavimas į politikų reitingus mažai kuo skiriasi nuo televizinių rungčių šokių ar dainų konkursuose – visuomenė rodo dėmesį, kuris organizatorių paverčiamas konkrečia nauda. Televizijų sferoje tai tampa pelnu rengėjams, o politikoje reitingų pokyčiai sukelia daug dramatiškesnių padarinių.

Politikoje drauge su reitingo smukimu pakinta viskas – mažėja galimybių daryti įtaką sprendimams ir kontroliuoti politikos darymo procesus. Smukus reitingams politikas traktuojamas kaip pralaimėjęs kovą, keičiasi ir bendravimas su juo, trumpiau kalbant, toks politikas imamas ignoruoti.

Pastaruoju metu D.Grybauskaitei vis dažniau lieka tik simbolinė konstitucinio veiksnio vieta. Todėl manau, kad tokia padėtis aktyviai veikti ir oponentus lengvai nugalėti įpratusiai prezidentei tampa esmine problema.

Prezidentės nustūmimas į pakraštį sukuria nepalankias sąlygas jai kandidatuoti antrajai prezidento kadencijai 2014 metais.

Beveik visi pagrindiniai sprendimai, siejami su postų, programų ir projektų svarstymu, yra vykdomi be prezidentės.

Nors iki rinkimų dar toli, bet rinkimų įtampa jau juntama. Ne veltui konservatoriai imasi ginti prezidentę, siūlo jai atramą Seime, ir kalba apie ją, kaip figūrą, kurią galima suvokti kaip atstovaujančią Tėvynės sąjungai.

Kita vertus, prezidentė nėra iš tų, kurie pasitenkina antraeiliu vaidmeniu. Todėl pavasarį prezidentūra turėtų pateikti Seimui netikėtų siurprizų. Tai gali būti reikalavimas tęsti Visagino AE projektą, mokesčių ir finansinės drausmės užaštrinimas per priekaištus Vyriausybei.

Bet labiausiai tikėtina, kad prezidentė imsis to, kas anksčiau jai nebuvo labai svarbu: ji bandys daryti įtaką Seimui ir Vyriausybei sprendžiant socialines problemas. Kalbėjimas apie skriaudžiamus, nusivylusius ir apgautus žmones prezidentei turėtų suteikti daugiau visuomenės dėmesio.

Aišku, gali būti ir kitaip, gal valstybės vadovė iškels ir visai netikėtų problemų, o mes apie jas imsime kalbėti kaip apie svarbiausias.

Bet kuriuo atveju prezidentė pavasarį turėtų skirti aktualių politinių, socialinių ir ekonominių temų paieškai. Temų, kurios leistų D.Grybauskaitei susigrąžinti maksimalų visuomenės dėmesį, kad po to ji ramiai galėtų laukti artėjančių valstybės prezidento rinkimų, kurie vis dar gali jai palankiai susiklostyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas