Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Plečkaitis: Lenkai pakeis britus?

Nuskambėjus britų premjero D.Camerono grasinimams, kad jo šalis gali palikti ES, jei pastaroji ir toliau žengs centralizacijos keliu, netaps konkurencingesnė ir lankstesnė, jį iškart užplūdo kritikos banga.

Didžiosios Britanijos išskirtiniai reikalavimai jau senokai ES tarsi kaulas gerklėje ir kelia daugelio žemyninės Europos politikų ir verslininkų rūpestį.

Vokiečiai britų grasinimą sutiko palyginti ramiai, o štai prancūzai tuoj pat palinkėjo britams laimingo kelio ir net pažadėjo patiesti raudoną kilimą jiems išeinant bei pasitikdami britų bendroves ES rinkoje.

Mums turėtų būti įdomi Lenkijos reakcija į D.Camerono kalbą. Duodamas interviu radijo stočiai „Tok FM“ jos užsienio reikalų ministras R.Sikorskis, pats penkerius metus praleidęs studijuodamas Oksforde ir dirbdamas anglų žiniasklaidoje, pareiškė, jog britų premjero kalba buvo  svarbi ir aiški.

Būtina pasiekti, kad neliktume ne tik ES periferijoje, bet ir nebūtume Europos tautų autsaideriai.

Anot R.Sikorskio, britai yra pasiryžę palikti svarbiausių ES šalių trejetuką ir siekia tapti išskirtinės kategorijos bėdų turinčia valstybe, kuriai tenka nuolaidžiauti, kad tik ji nepasitrauktų.

Kartu R.Sikorskis pareiškė, kad Lenkijos interesas ES yra priešingas Didžiosios Britanijos interesams: „Didžioji Britanija gali pasiimti tai, ką ji turi, ir bėgti į savo salą. O mūsų interesas yra užtikrinti gyvybinius tautos interesus negrįžtamai įsitvirtinus tarp lotyniškosios Vakarų civilizacijos šalių.“

Ministras pridūrė, kad Lenkijai reikalingi dar stipresni ryšiai su ES, o ne silpnesni, kaip to norėtų Didžioji Britanija. Todėl ateityje, gal net šio dešimtmečio pabaigoje, Lenkija galėtų užimti tą vietą, kurią dabar užleidžia Didžioji Britanija, ir kartu su stipriausiomis ES šalimis vaidinti pagrindinį vaidmenį bei stiprinti bendriją. Kad taip įvyktų, Lenkija turi stengtis kuo greičiau patekti į euro zoną.

Ar Lenkijai tai pavyks, parodys ateitis. Lenkijos ekonomikai prognozuojami ne patys geriausi laikai. Tačiau palinkėkime jai sėkmės. Jei kaimynams seksis, Lietuvai bus tik geriau.

Lenkų valdančiosios koalicijos ir prezidento B.Komorowskio pozicijos dėl euro įvedimo būtinumo 2015 m. sutampa. Nedidelio opozicinio Kairiųjų aljanso lyderis L.Milleris taip pat pareiškė remiantis šalies ambicijas kuo greičiau įvesti eurą.

Todėl sveikintinas ir premjero A.Butkevičiaus pareiškimas dėl euro įvedimo 2015 m. Svarbu, kad jį lydėtų konkretūs veiksmai ir tam pritartų bei euro įvedimo procesą skatintų prezidentė, opozicija, ir, žinoma, verslo bendruomenė bei žiniasklaida. Tik bendromis pastangomis, o ne vieni kitiems kaišiodami pagalius ir priekaištaudami galime padaryti šį reikšmingą darbą.

Reikia tikėtis, kad Lietuvos politinis, ekonominis ir kultūros elitas suvoks savo pareigą tautai ir valstybei, kad ji taptų visaverte ES valstybe, patektų į euro zoną, kaip tai jau padarė estai, kaip tą ruošiasi padaryti mūsų kaimynai latviai ir lenkai.

Būtina pasiekti, kad neliktume ne tik ES periferijoje, bet ir nebūtume Europos tautų autsaideriai. Lietuva gali būti stipri tik būdama stiprioje ES. Lietuva priklauso lotyniškajai Vakarų civilizacijai, o visavertė narystė ES šį priklausymą geriausiai įtvirtintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas