Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 05

Mantas Dubauskas. Reputaciją purvinančios muilo operos

Buvo gal kokie 1992-ieji, kai pirmą kartą pamačiau televizijos muilo operą. Iš atminties jau seniai išgaravo ir serialo pavadinimas, ir kas tiksliai jame vyko. Bet iki šiol prisimenu vaikiškoje galvoje kartotą klausimą: na kodėl gi Don Luisas nepasako Sorajai, kad ją myli? Juk jei tik jis būtų atviresnis, pagrindiniai veikėjai jau nuo antros serijos gyventų ilgai ir laimingai.
Mantas Dubauskas
Mantas Dubauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Vietoj nuoširdaus atsakymo Don Luisas kiekvienoje serijoje vis išsisuka nuo tiesaus atsakymo Sorajai. Kartais sumurma, kad dar ne laikas atsakymui. Kartais tikisi, kad viskas išaiškės savaime. O priremtas prie sienos aiškina, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto. Galiausiai Soraja išteka už Karloso. Nors šio visai nemyli, bet nori įskaudinti Don Luisą.

Tuo tarpu Karlosas po vestuvių prasigeria ir vieną dieną girtas vairuodamas partrenkia Sorajos seserį Danielą. Ši ką tik buvo sužinojusi, kad Don Luisas be proto myli Sorają ir skubėjo pasakyti džiugią naujieną sesei.

Deja, Daniela praranda atmintį, todėl paslaptis lieka neatskleista. Soraja iš sielvarto išgeria per daug raminamųjų ir panyra į komą. Don Luisas atskuba į ligoninę prie Sorajos lovos ir galiausiai prisipažįsta ją mylįs. Soraja, žinoma, nieko negirdi. Bet išgirsta į palatą kaip tik ketinęs įeiti genialusis daktaras Felipe, kuris taip pat slapta myli Sorają.

Felipe galėtų išgydyti Sorają, bet nenori, kad ši būtų su Don Luisu. Vis dėlto daktaras susidraugauja su Sorajos seserimi Daniela, o per 10 metų draugystė perauga į abipusę meilę. Tai padeda Danielai atgauti atmintį, Felipe prikelia Sorają iš komos, Don Luisas dar kartą prisipažįsta meilę Sorajai, Karlosas meta gerti ir atranda savo pašaukimą vienuolyne. Visi gyvena ilgai ir laimingi. Tiesa, tam prireikė 10 sezonų.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mantas Dubauskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mantas Dubauskas

Būdamas vaikas ne iš karto supratau, kad jeigu pagrindiniai muilo operos veikėjai jau pirmoje serijoje vieni kitiems išklos visą tiesą, antra serija niekam nebebus įdomi. Serialas baigsis vos tik prasidėjęs.

Muilo operose kažkas privalo nutylėti tiesą, kažkas turi prarasti atmintį, o kažkas – meluoti. Nes tai garantuoja žiūrovų dėmesį. Tokie patys principai galioja ir politinėje scenoje: jeigu pirmoje serijoje nepasakei visos teisybės, antroje serijoje jau reikės vaidinti atminties praradimą, o kitame sezone gali ištikti politinė koma. O rinkėjai kiekvieną politikų žingsnį seks ekrane.

Skirtumas tik tas, kad ilgos muilo operos naudingos aktoriams – jų populiarumas auga sulig kiekvienu sezonu, aktoriai gali sulaukti naujų kvietimų filmuotis. Politikams gi priešingai: kuo ilgiau rinkėjai stebi dramą, tuo mažiau balsų bus naujame sezone.

Atrodytų, paprasta: į nemalonią situaciją pakliuvęs politikas, norėdamas apsaugoti reputaciją, turėtų pirmoje serijoje atvirai atsakyti į visus klausimus ir užbaigti serialą šiam neįsibėgėjus. Ta viena serija greitai pasimirš, o žala reputacijai bus apribota.

Bet daugeliui politikų artimesnės muilo operos taisyklės. Pažvelkime į garsiausia šių metų politinę muilo operą – „Be čekiukų negerai“. Iš pradžių kai kurios savivaldybės (Kauno, Kauno rajono, Jonavos) naiviai tikėjosi, kad jeigu tylės apie abejotinas tarybos narių išlaidas, tai istorija savaime pasibaigs. Tačiau rezultatas tokiais atvejais visada būna priešingas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas