Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažvydas Karalius: Su homofobiškais marškinėliais – į teisiamųjų suolą

Šeimos vertybių puoselėjimas tėra idėja, už kurios slepiasi Tautininkų sąjunga. Kitaip nepasakysime ir apie Tautinio jaunimo sąjungą, kuri nori burti jaunus ir ateities Lietuvą kurti norinčius žmones. Kaip galime pavadinti šios organizacijos reklamuojamus ir neapykantą kurstančius marškinėlius su užrašu „Taip. Aš – homofobas“? Mano galva, tai nesantaikos kurstymas, aiškiai aprašytas Baudžiamajame kodekse.
Mažvydas Karalius
Mažvydas Karalius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjęs savaitgalis įeis į niūriausių laisvadienių istoriją. Neaišku, ar homofobiškų jausmų, ar neapykantos Vakarams vedinas Omaras Mateenas nušovė 50 nekaltų žmonių, buvusių homoseksualų klube Orlande. Žmonių, kurie buvo mūsų nepažįstamųjų sūnūs, broliai, mylimieji, draugai.

Internete greitai pasklido protu sunkiai suvokiamos žinutės, kad taip ir reikia „tiems iškrypėliams“. Pagrindinis šios tragedijos, kuri tapo didžiausia nuo Rugsėjo 11-osios teroro aktų, akcentas tapo vieta, kurioje idiotizmo kulkomis šaudė afganų kilmės amerikietis. Tai homoseksualų naktinis klubas.

Kada visuomenėje vyko tas lūžis, kuomet neapykantos aukomis tapę nekalti žmonės vertinami pagal tai, kokiose miesto vietose jie lankosi? Kada įvyko ta protų mutacija, kuomet nekaltai žuvęs žmogus yra kaltesnis už tą, kuris yra siejamas su terorizmu ir be jokios sąžinės graužaties šaudė į aplinkinius?

Belieka pacituoti gerbiamą Rytą Staselį: „Aš visiškai neturiu noro tokią degradų laisvę ginti iki mirties“.

Facebook nuotr./Lietuvos Tautinio jaunimo sąjungos įrašas
Facebook nuotr./Lietuvos Tautinio jaunimo sąjungos įrašas

O kaip galėtume pavadinti pirmadienį Tautinio jaunimo sąjungos pasiūlymą įsigyti marškinėlius su užrašu „Taip. Aš – homofobas“? Beje, marškinėlius dar puošia šeimos siluetas – einantis vyras su moterimi ir dviem vaikais.

Visi suprantame, kad ši organizacija jau seniai slepiasi už gražių ir jai pačiai nesuprantamų vertybių, bet išties sėja idiotizmą. Suprantame ir tai, kad yra labai apmaudu, jog tokių vertybių suvedžiotas ir idealizmo siekiantis jaunimas vėliau tampa idiotais.

Tačiau sunku suvokti, kaip šios organizacijos akivaizdžiai deklaruojamas homofobiškumas yra suvokiamas kaip savaime suprantamas. Toks atviras visuomenės kurstymas jau yra suvokiamas kaip įprasta duotybė?

„Lietuviškos kultūros puoselėjimas, pagarba mūsų istorijai ir protėviams, patriotizmas ir meilė Tėvynei Lietuvai – tai mūsų organizacijos narių kelias“. Tai sakinys iš Tautinio jaunimo sąjungos pateikiamos organizacijos aprašymo jų internetiniame puslapyje.

Kada visuomenėje vyko tas lūžis, kuomet neapykantos aukomis tapę nekalti žmonės vertinami pagal tai, kokiose miesto vietose jie lankosi?

Kalbame apie jaunimą, kuris turėtų puoselėti meilę ir pagarbą tėvynei. Tačiau šis jaunimas, kaip aš suprantu, puoselėja tik Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 170 straipsnį: „Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę“.

Šiame straipsnyje yra tokia formuluotė: „Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.“

Jei Orlando žudynes komentuojančių žmonių homofobiškus pasisakymus galėtume vertinti kaip įprastą reiškinį anoniminėje interneto erdvėje arba paprasčiausią idiotizmą, tai šiuos Tautinio jaunimo sąjungos reklaminius triukus galėtume vertinti kaip teisminės bylos pradžią.

Laikas išsivaduoti iš tokio homofobiškumo ignoravimo.

Kol bus tokių organizacijų ir visuomenės veikėjų, kurie skatins neapykantą, tol mes niekada negalėsime kalbėti apie tokią laisvę, kokios norėtume.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mažvydas Karalius: Baltų propaganda Juliaus akimis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas