Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Ramūno Karbauskio finansinė sėkmė ir moralinis bankrotas

Prieš pusantrų metų su kandidatu į Seimą Ramūnu Karbauskiu kalbėjomės ankstyvuose priešrinkiminiuose debatuose Panevėžyje. Valstiečių ir žaliųjų lyderis tuomet ryžtingai deklaravo moralios politikos siekį. 14 mėnesių valdžioje parodė, kad moralės ir skaidrumo šis politikas reikalauja iš visų, bet ne savęs.
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / 15min nuotr.

„Jūs turit pretenzijų kokių nors?“ – įžūliai 15min žurnalistei Birutei Davidonytei atrėžė R.Karbauskis, spaudžiamas į kampą dėl savo sūnų, sesers, brolio ir tėvo vaidmens plečiant „Agrokoncerno“ valdas.

O pretenzijų yra. Ir jų vis daugiau. Moralumą, skaidrumą ir pasitikėjimą Seimu viešai deklaravęs politikas per 14 mėnesių valdžioje spėjo įsivelti į kelis didelius ir daugybę mažų skandalų. Kritikai teigs, kad R.Karbauskį persekioja ir, kaip mėgstama pabrėžti, purvais drabsto žiniasklaida. Bet tiesa tokia, kad purvais apsidrabstyti vienas įtakingiausių Lietuvos žemvaldžių ir politikų puikiai geba pats.

Be to, jis ir premjeru tapęs bendražygis Saulius Skvernelis kėlė itin griežtus skaidrumo reikalavimus, kurių, neišvengiamai, galima reikalauti ir iš jų pačių.

2017-ieji prasidėjo nuo aiškinimosi, iš kur atplaukė R.Karbauskio proteguotos ir aršiai gintos buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės turtai, o 2018-ieji iškėlė dar sudėtingesnių moralinių klausimų, kurie gali peržengti ir į teisinę pusę.

2017 m. bandyta slėpti savo asmeninius santykius ir bandant išsisukti nuo konkrečių atsakymų apeliuoti į tai, kad viską visureigio istorijoje išaiškins Valstybinė mokesčių inspekcija.

Tuomet nuolat buvo kartojama, kad jokie įstatymai nepažeisti ir viskas vykdoma teisėtai. Šis erzinantis argumentas, nujaučiant, kad teisėtumo principu dangstoma netiesa, mažai kam atrodė kertinis.

Tuomet nuolat buvo kartojama, kad jokie įstatymai nepažeisti ir viskas vykdoma teisėtai. Šis erzinantis argumentas, nujaučiant, kad teisėtumo principu dangstoma netiesa, mažai kam atrodė kertinis.

Problema buvo pats faktų slėpimo ir bandymo apgauti faktas. Daugelis norėjo sužinoti tik vieną: tai miega kartu ar ne? Visgi, istorija užgeso G.Kildišienei pasitraukus iš Seimo. R.Karbauskio autoritetas buvo gerokai apdaužytas, bet politine prasme vis dar gyvas.

Visai kitokia istorija su „Agrokoncerno“ žemės plėtra. Ir šį kartą R.Karbauskis apeliuoja, kad viskas padaryta pagal įstatymus. Tiek 22 metų Justinas, tiek 19-metis Mantas Karbauskiai žemę įsigijo ir ją išnuomojo „Agrokoncernui“ teisėtai. Bet labai panašu, kad iš tokio įsigijimo ir nuomos naudos turėjo pats R.Karbauskis.

„Viskas daroma teisėtai“ – kartoja jis, puikiai suprasdamas, kad moraline prasme šie faktai rodo jo dviveidiškumą. R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“ apeina įstatymus, kuriais įmonei leidžiama įsigyti ne daugiau nei 500 hektarų žemės. Sąmoningas įstatymų apėjimas reiškia jų nesilaikymą.

Valstiečių ir žaliųjų lyderis, nusėdęs Seimo Kultūros komitete, per šį laiką parodė, kad puikiai geba naudotis tokiomis galimybėmis apeiti įstatymus, neatsakyti į klausimus, tuojau pat pats apeliuodamas į kitų moralę ir teisingumą.

Juk būtent jis buvo vienas iš LRT finansinę ir ūkinę veiklą turinčios tirti komisijos organizatorių. Jis į žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausimus atsakė neteisingais kaltinimais dėl tariamai nesumokamos mokesčių dalies.

Nežinau, ar šis nuolatinis bandymas pasprukti nuo faktų ir atsakomybės daro žalą paties R.Karbauskio autoritetui. Kai kuriems jo simpatikams jau galima diagnozuoti fanatizmą, kai nenorima matyti, kad jų dievukas yra tiesiog dviveidiškas žemvaldys, trokštantis politinės galios ir galimybės keršyti sukurtiems priešams.

Didžiausia blogybė, kad būtent šis moraline prasme bankrutuojantis asmuo yra parlamento daugumos lyderis, formuojantis darbotvarkę ir nustatantis, kaip turi būti atsakoma į konkrečius klausimus.

Didžiausia blogybė, kad būtent šis moraline prasme bankrutuojantis asmuo yra parlamento daugumos lyderis, formuojantis darbotvarkę ir nustatantis, kaip turi būti atsakoma į konkrečius klausimus.

Praėjusių metų pradžioje istoriją užbaigė skausmingas, bet viešųjų ryšių prasme chirurgiškai tikslus G.Kildišienės paaukojimas ir pasitraukimas iš viešumos, o dabar aukų gali reikėti didesnių. Ar nebūtų metas R.Karbauskiui rimtai susimąstyti, kokią naudą jam duoda buvimas Seime? Kokią naudą žlunganti jo reputacija duoda Seimui?

R.Karbauskis slepia savo artimuosius ir beveik nepasakoja apie asmeninį gyvenimą. Tačiau jo politinė veikla ir verslo veikimo principų aiškinimasis įtraukia ir juos. Norint išnarstyti imperijos griaučius, tenka kalbėti ir apie sūnus, seserį ar net Maskvoje spektaklius statantį brolį. Ant visų jų krinta kaltės šešėlis.

Nežinau, ar taip savo politinę reputaciją daugiau nei po metų parlamente įsivaizdavo R.Karbauskis.

„Ir? Čia yra nusikaltimas?“ – iš interviu ataidi valstiečių ir žaliųjų lyderis. Galbūt nusikaltimo ribas jam ir pavyko apeiti, bet moralios politikos, skaidrumo ir pasitikėjimo pažadas yra pribaigtas. Ir šio pažado nutraukimas persekios visą valstiečių žaliųjų daugumą likusį valdymo laiką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pokalbis su Ramūnu Karbauskiu: „Mes neturim dirbti taip, kad į mus gerai žiūrėtų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas