Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:07

Ramūnas Vilpišauskas. Ar atsilaikys centras Seimo rinkimuose?

Daugelyje šiemet vykusių rinkimų Europos šalyse ypač gerai pasirodė vadinamos kraštutinės partijos. Lietuvoje netrukus rinksime naują Seimą. Kokia gali būti šių rinkimų baigtis centristinėms Lietuvą kelis dešimtmečius pakaitomis valdančioms partijoms? Ar Lietuva nepaseks Nyderlandų, Prancūzijos ar Austrijos keliu?
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Netrukus Lietuvoje vyks jau treti rinkimai šiais metais. Rinksime Seimą, o rinkimų laimėtojai formuos naują valdančiąją koaliciją, kurios sudaryta vyriausybė rengs ir priiminės visuomenei svarbius sprendimus. Viena iš svarbiausių Seimo rinkimų intrigų – kokia bus naujos valdančiosios koalicijos sudėtis? Ar į ją pateks partijos, kurias galima būtų apibūdinti kaip kraštutines?

Šį klausimą aktualizuoja ne tik nemažas skaičius tokiais laikytinų rinkimuose dalyvaujančių politinių darinių. Pastaruoju metu Europos šalyse vykusiuose rinkimuose tokiomis laikomos partijos pasirodė neįprastai gerai. Nyderlanduose, Prancūzijoje, Austrijoje parlamentų rinkimuose kraštutinės dešinės ir kraštutinės kairės partijos gavo daugiau balsų, nei centristinės. Panašiai baigėsi ir keletas Vokietijoje vykusių regioninių rinkimų. Tai turėtų būti įkvėpimas kraštutinėms Lietuvos politinėms partijoms ir kelti nerimą jų konkurentams politiniame centre.

Prieš svarstant, kokie tokių partijų šansai Seimo rinkimuose, pirmiausia reikėtų tiksliau apsibrėžti, ką derėtų laikyti kraštutinėmis partijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas