Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 13

Ramūnas Vilpišauskas: Ar Vakarų sankcijos Rusijai veiksmingos?

Šiemet Tarptautinio valiutos fondo paskelbtos ekonominės raidos prognozės, pagal kurias Rusijos ekonomikai prognozuojamas augimas, vėl sukėlė diskusiją dėl Vakarų sankcijų (ne)veiksmingumo. Tačiau pagrindinė problema yra ne Vakarų sankcijų neefektyvumas, bet ribotas jas taikančių pasaulio šalių skaičius.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujausios TVF prognozės rodo, kad šiemet ir kitais metais Rusijos ekonomika turėtų augti atitinkamai 0,3 proc. ir 2,1 proc., o tai reiškia sparčiau, nei Vokietijos, kuriai prognozuojamas 0,1 proc. ir 1,4 proc. augimas. Kontrastas dar didesnis, kai kariaujančios ir Vakarų sankcijas patiriančios Rusijos ekonomikos prognozės lyginamos su Jungtinės Karalystės, kuriai šiemet prognozuojamas 0,6 proc. smukimas.

Prasta Jungtinės Karalystės ekonomikos būklė labiausiai sietina su jos politikų nekompetencija, kuri praėjusiais metais sukėlė rinkų spaudimą ir po jo sekusį trumpiausiai šalies istorijoje premjere dirbusios Liz Truss vyriausybės atsistatydinimą. Tačiau britų vidaus politikos viražai yra atskira tema. Svarbesnis klausimas – kaip paaiškinti, kodėl po gausių ir nuo karo pradžios daug kartų plėstų ir griežtintų Vakarų sankcijų Rusijos ekonomika praėjusiais metais patyrė tik 2,2 proc. BVP nuosmukį, o ateityje turėtų augti?

Ar tai reiškia, kad Vakarų sankcijos pernelyg švelnios ir reikėtų jas griežtinti, kad jos iš tiesų susilpnintų Rusijos ekonomiką bei apsunkintų jos galimybes kariauti? Ar vis dėlto yra kitų aplinkybių, kurios leidžia Rusijai atlaikyti Vakarų sankcijas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas