Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

2023 04 27

Ramūnas Vilpišauskas: Kinijos ambasadoriaus dovana Lietuvos Vyriausybei

Skandalingą Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pasisakymą Gabrielius Landsbergis apibūdino kaip dar vieną įrodymą, kodėl Baltijos šalys nepasitiki Kinijos tarpininkavimu derybose dėl taikos Ukrainoje. Kartu tai ir ženklas, kad opozicinėms partijoms Lietuvoje reikėtų naujai apgalvoti savo nuostatas dėl Lietuvos ir Kinijos santykių.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje Lu Shaye pasisakymas, kad iš Sovietų Sąjungos išsivadavusioms valstybėms „trūksta faktinio statuso tarptautinėje teisėje“ sukėlė daug pagrįstos kritikos iš Baltijos šalių, Ukrainos, Prancūzijos ir ES institucijų.

Vėliau Pekinas paskelbė, kad tai buvo asmeninė ambasadoriaus nuomonė, o Kinija buvo viena iš pirmųjų Baltijos šalių nepriklausomybę pripažinusių valstybių.

Imago / Scanpix nuotr./Lu Shaye
Imago / Scanpix nuotr./Lu Shaye

Net jei ambasadoriaus nuomonė yra radikalesnė, nei oficiali Kinijos pozicija, ji parodo, kokios naujos tarptautinės tvarkos siekia Kinija. Tvarkos, kurioje dominuotų galia ir ja pagrįstas įtakos sferų pasidalinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas