Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Duobės ir lopai – ta pati mergelė, tik kita suknelė

Lyg raportuodama Socialdemokratų partijos suvažiavimui sostinės valdžia pasigyrė, kad jau sutvarkyta 4 tūkst. duobių, kurių bendras plotas – kaip „Siemens” arena. Ir nors iš duobių pelnosi penkios įmonės, nors žiemos paliktą purvą siurbia net 14 vakuuminių automobilių, užtaisyti visų duobių valdžia esanti neįgali, o purvą ir smėlį, bet tik ne dulkes, galbūt pašalins iki kito penktadienio.

Lopas ant lopo, ir tas pats – lopas. Taip, kaip apie elgetos kelnes galima pasakyti apie visas  valstybę valdžiusias ir valdančias partijas.  Socialdemokratų partijos suvažiavimas tik patvirtino – neįgalumas tapo įprasta partine būsena.

Teoriškai – arklys, praktiškai – nepasikelia. Teoriškai – valdančiosios partijos suvažiavimas, praktiškai – nieko, išskyrus keikti konservatorius, negalinčių žmonių sueiga.

Socialdemokratai nustebino ne tuo, kad partijos pirmininkas buvo renkamas iš vieno A.Butkevičiaus. Nustebino tai, kad A.Butkevičius neįkūrė dar vienos darbo grupės, kuri turėtų nuspręsti, ar jis gali dalyvauti prezidento rinkimuose.  Nes dalyvavimas sukeltų D.Grybauskaitės, kuri socialdemokratų neįgalaus suvažiavimo proga pirmąkart gyvenime gėrėjosi žydinčiomis sakuromis, pyktį. 

Nors iki prezidento rinkimų liko vos metai, socialdemokratai šios temos nesvarstė. Kairiųjų negaliai akompanavo konservatoriai, kurie, nors ir įveikę trauką partiniam monolitui, pasirinkę tarp dviejų net teoriškai į prezidentus negalinčių pretenduoti lyderių, taip susiriejo, kad, jei tikėtume A.Kubiliumi, gali skilti į landsbergininkus ir kubilininkus.
Kas mums iš tos jų nemeilės “Facebook” tyruose? Kas iš to, kad A.Butkevičius džiūgauja, jog po ketverių metų laukinio kapitalizmo siautėjimo Lietuva grįžta į šviesų socialdemokratinį kelią? Vadink kaip nori  kelią, jei jis kaip buvo duobė prie duobės, lopas prie lopo, taip ir liko. Kairieji jį tiesė beveik 13 metų iš 23-ejų.

Bet gal socialdemokratai ims ir trinktels taip, kad visa žemė skaisčiai sužydės?

Aha. Kaip V.Andriukaitis, kuris siūlo sugrąžinti okupantų tvarką – prievarta siųsti jaunus gydytojus į rajonus. O kaip tada su geležine uždanga? Grąžinsime spygliuotos vielos tvorą ties Lazdijais ir Šeštokais? Kad paskirstytieji nepabėgtų? Ar pasus iš jaunų daktarų atimsime? Kaip į kolchozus suvarytiems valstiečiams?

Apskritai ar gali ką nors nuveikti partija, kuri neįgali kovoti net dėl prezidento posto? Kurios lyderis, net ir turėdamas tautos suteiktą mandatą, penkis mėnesius vis kitaip myžčioja apie atominės elektrinės statybą?

Socialdemokratai nustebino ne tuo, kad jų pirmininkas buvo renkamas iš vieno A.Butkevičiaus. Nustebino tai, kad A.Butkevičius neįkūrė dar vienos darbo grupės, kuri turėtų nuspręsti, ar jis gali dalyvauti prezidento rinkimuose. 

Kaip patys socialdemokratai mato valstybės ar bent jau savo partijos problemas?

Išskyrus, A.Sakalą, niekaip. Pirmasis suvažiavime kalbėjęs Mandatų ir etikos komisijos pirmininkas K.Virbickas kaip didžiausią trūkumą įvardijo, kad 23 proc. partijos skyrių į suvažiavimą delegavo per mažai moterų, o Neringos skyrius atsiuntė tik vienos lyties delegatus. 

Na, dar yra problemėlė, kad didieji miestai nebalsuoja už socialdemokratus. Bet šiaip jau, jei tik nebūtų „neatsakingų” konservatorių, Lietuvoje problemų nebūtų. 

Ką tai reiškia? Tai, kad pagrindinės valdančiosios partijos suvažiavimas buvo nykus formalumas. Toks pat, kaip Darbo partijos susijungimas su neegzistuojančiais leiboristais. O vienintelis partijos vadų uždavinys buvo užtikrinti, kad tik kas nors nenumatyto neatsitiktų.

Neatsitiko. Socialdemokratai nesvarstė premjero sudarytos darbo grupės mokesčių pakeitimams pasiūlymų, nors prieš pat suvažiavimą ši grupė paskelbė, kad progresinių mokesčių nebus, o pats A.Butkevičius pripažino, jog progresiniai mokesčiai valstybei kainuotų 1,4 mlrd. litų.

Gera žinia Lietuvai: antro mokesčių perversmo nebus. Teigiamai reikėtų vertinti ir siūlymą didinti neapmokestinamų pajamų dydį ypač mažai uždirbantiems bei „Sodros” įmokų lubas – normaliau uždirbantiems.

Tačiau čia pat siūloma atimti teisę skirti 2 proc. gyventojų pajamų mokesčių labdarai bei apmokestinti palūkanas už didelius indėlius bankuose. Pragerti pinigus yra geriau nei taupyti, o labdara – ne būrų reikalas? 

Žingsnelis pirmyn, trys žingsniai atgal. Ateityje siūloma naikinti dar ir antros pakopos pensijų kaupimo sistemą, o sumokėtus pinigus nacionalizuoti. Apskritai „Sodros” mokesčių pakeitimai – painūs.

„Siūlome bazinę pensiją perkelti į biudžetą ir finansuoti ją padidintu gyventojų pajamų mokesčio tarifu, bet iškart lygiai tiek pat sumažindami „Sodros” įmoką, o jos įmokas, susietas su senatvės pensija, siūlome susieti su išmokomis, kad tarp jų būtų tampresnis ryšys. Bazinę pensiją gauna visi, o toliau pensiją gauna tuo didesnę, kuo daugiau uždirba ir daugiau įmokų sumoka į „Sodrą", – aiškino premjero patarėjas S.Jakeliūnas. 

Supratote? Dar siūloma 31 proc. įmoką „Sodrai", kurią už darbuotoją moka darbdavys, prijungti prie darbuotojo atlyginimo iki mokesčių. Taip pat siūloma prieš ketverius metus atskirtą  sveikatos draudimo mokestį vėl sujungti su gyventojų pajamų mokesčiu. 

Ta pati mergelė, tik kita suknelė. Bet jei mergelė ta pati, klausimas, ką mums, be valdžios ekshibicionizmo seanso, duoda tai, kad ji bando prie visų persirengti? Ar tai, ką bandė pradėti, išnešioti ir pagimdyti S.Jakeliūno darbo grupė, partijos neturėjo rinkėjams pateikti iki rinkimų? 

Vaizdžiai kalbant, iš didelio A.Butkevičiaus darbo grupės debesies – tik lašas lietaus. Dalį siūlymų (indėlių palūkanų apmokestinimas, 2 proc. mokesčių labdarai atėmimas ir „Sodrai" skirtos abrakadabros) turėtų nulaužti pati Seimo dauguma. Kas lieka? 

Lietuvio rinkėjo klausimas: jei po 9 metų ES vis tiek nežinai, ką daryti su duobėmis, gal geriau neik valdžią? Ir politiko atsakymas: nežinau, ką daryti su gatvių duobėmis ir purvu mieste, bet parodysiu, jog moku skraidyti. Vieni įkūrė dar vieną darbo grupę. Kiti – miesto oro bendrovę. Abu parašė į „Facebook”. Spauskite „like”. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas